Szekszárdi borvidék betegség-előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a szekszárdi borvidék szőlőtermesztői számára

2022.09.15.

A korai szőlőket sok gazdálkodó már szedi vagy leszedte. Itt a 17-es vagy az feletti mustfok az idei évben gyakori. Az alapfajtaként említhető Kékfrankos szürete is megkezdődött. 18-21 mustfok körül jönnek be a tételek a feldolgozóba. A mennyiség közepes. A szőlő egészséges, a leszüretelt termésben nem találni rothadó szemeket, de töppedt szemek jelentős számban előfordulnak.

A szüret jelenlegi állása:

  • Pinot Noir: rozénak már leszedve, 17-18 mustfok
  • Kadarka: 30% rozénak leszedve 17-18 mustfok, 70% szedés később
  • Leányka: szedés alatt, 17-18 mustfok
  • Kékoportó: 70% leszedve/ 30% szedés alatt, 16-18 mustfok
  • Kékfrankos 10% leszedve, 17-21 mustfok
  • Zweigelt, Merlot, Cabernet, Rizlingfélék: szüretre vár

Növényvédelmi teendő általában nincs jelenleg a szőlőben. A száraz időjárás továbbra is meghatározza a szőlő mindennapjait. Az elkövetkező napokra jelentős mennyiségű csapadékot ígérnek a meteorológusok, így akinek késői vagy rothadásra érzékeny (Kadarka) fajtája van, szürkerothadás ellen fürtöző permetezést végezhet.

A lombozaton sok helyen jelentősen felszaporodott a lisztharmat. A szüret után elvégzett kénes, lemosásszerű permetezéssel sokat tehetünk a jövő évi fertőzés mérséklése érdekében az ültetvényünkben.

A mennyiség közepes az idei évben. A minőség kialakítására a megfelelő szüreti időpont kedvező megválasztásával tehetünk a legtöbbet. Mindenkinek eredményes szüretet kívánunk, jó termést, majd szép borokat.

Mindenkinek jó Szüretet, szép Borokat kívánunk!

 

Jó szüretet!

 A meteorológiai állomások által mért adatok

09.09 - 15.Heti átlaghőmérséklet (°C)Csapadékösszeg (mm)
Szekszárd21,21
Iván-völgy21,11
Bati-kereszt20,51
Kajmád20,71
Görögszó21,34
Bátaszék21,43
Paks20,60
Bonyhád20,40

Várható időjárás

Péntek délelőtt megvastagszik a felhőzet, és egyre többfelé kezdődik jelentős esőzés. A szél mérséklődik. Jelentősen lehűl az idő. Szombaton folytatódik az erősen felhős, borongós időjárás, ismétlődő esővel. Napközben kevesebb, majd éjszaka jelentősebb eső ígérkezik. Megerősödik az É-i szél. Tovább csökken a hőmérséklet, hűvösre fordul az idő. Kifejezetten hideg lehet, a hőmérséklet alig emelkedik 1-2 fokkal 10 fok fölé. Ez az átlagosnál 10 fokkal alacsonyabb hőmérséklet. Vasárnap előreláthatólag kisüthet a nap, de kisebb eső, zápor továbbra is lehet. A jövő hét első felében szeles, hűvös, változóan felhős-napos, elszórtan futó záporokkal tarkított időjárás a legvalószínűbb. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni. A következő 7 napban a Borvidéken 40 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

A Syngenta ajánlata erre a hétre:

 

A Kékfrankos szürete megkezdődött a borvidéken
A Kékfrankos szürete megkezdődött a borvidéken