Gyakran ismételt kérdések

Mi a különbség az Amistar és a Quadris között, mivel azonos a hatóanyaguk?

A készítmények segéd- és vivő anyagaikban térnek el egymástól, ezek segítik a hatóanyag növénybe történő bejutását. Az Amistar zöldség, dísz- és fűszernövényekben kapott engedélyt. Ezek levélfelülete, levélszerkezete szeldeltebb (petrezselyem), viaszosabb (hagyma), mint pl. a szőlő levele. A „lyukasabb”, nem összefüggő felületen ezért más anyagokkal kell biztosítani a hatóanyag tökéletes felszívódását. Összefoglalva: Quadris-t szőlőben, Amistar-t zöldség, dísz- és fűszernövényekben használjuk.

Mennyi idő után locsolhatom meg a gyepet Switch 62,5 WG-vel történő permetezés után?

A permetlé beszáradása után lehet csak locsolni. Ez „ököl szabály” szerint kb. 3 óra, ami elsősorban egy délelőtti, vagy délutáni permetezés esetén igaz, a hőmérséklet függvényében. Ha „késő este” (20 óra körül) történik a permetezés, akkor csak a másnapi öntözést javaslom, mert éjszaka vissza párásodik a gyep és nem szárad rá a levélre a permetlé. A rászáradás amúgy könnyen kontrollálható pl. kesztyűben megsimogatva a füvet, ha száraz marad a kesztyű, akkor mehet az öntözés.

Használhatom-e a Force 1,5 G talajfertőtlenítőt beöntözéssel?

A rövid válasz: NEM!

Bővebben: a Force 1,5 G granulátum felitatott hatóanyaga folyamatosan diffundál a talaj pórustereibe a talajnedvesség hatására. Ha öntöző vízbe adagolnánk a talajfertőtlenítőt, akkor ez a gázképződés szinte azonnal megtörténne és a hatóanyag elillanna a levegőbe. A készítmény tartós hatásának a kulcsa éppen a talajba történő kijuttatás utáni talajtakarás (pl. vetőmaggal mellé), ezáltal nem illan el, igy folyamatosan tudja kifejteni a hatását.

Mit jelent a „CS” betű a Karate Zeon 5 CS feliratán?

A CS betűt szakmailag külön ejtjük ki, tehát C - S, ami a hatóanyag megjelenési formáját mutatja a készítményben. Ennek megfelelően más permetező anyagoknál találkozunk a WP, FW, WG, EC jelölésekkel. A CS formuláció jelen esetben azt jelenti, hogy a hatóanyag mikrokapszulába zárva, „kicsiny tojások” formájában találhatóak a vízbázisú oldatban. Ez egy igen korszerű megoldás és hogy miért jó? Mert permetezés után a hatóanyag nem egyszerre táródik fel, hanem elhúzódva, fokozatosan szabadul ki (órák, esetleg napok múlva), ezzel pedig nő a tartamhatás.

Mitől prémium gyomirtó a Medallon Premium?

A totális gyomirtó szerek sokaságában a Medallon Premium-nál a gyártás során nem csak az alap hatóanyaggal találkozunk, mellette még tartalmaz természetes tapadásfokozót és ion védelmi rendszert is. Ezek azok az előnyök, amelyek megbízhatóvá teszik a készítményt: a Medallon Premium kiváló gyompusztító hatással bír a magról kelő és évelő gyomnövények ellen egyaránt, a kezelést követő 1-2 óra múlva hulló eső már nem csökkenti a szer hatékonyságát, valamint közvetlenül fagypont feletti hőmérsékleten is végzi feladatát.

Szobanövényeimet mikor kezeljem Switch gombaölő szerrel?

A Switch 62,5 WG remek választás a szobanövények szürkerothadásos betegségére. Túlöntözéskor, ingadozó szobahőmérséklet mellett és a virágcserepek gyakori áthelyezésekor léphet fel ez a betegség. Főként a Mikulás virág, Fokföldi ibolya, Fukszia és Ciklámen fajok érzékenyek erre a gombabetegségre. Ha egy virágtengelyen hervadásos tünetek jelentkeznének, vagy barnuló foltok a levélen, száron, akkor szükséges permetezni a készítménnyel. Kezeléskor törekedjünk a „finom” porlasztásra, így beszáradás után nem marad folt a levélen.