AMISTAR gombaölő szer

AMISTAR gombaölő szer

Széles hatásspektrumú, több kultúrás készítmény.

Zöldségfélékben előforduló  jelentősebb gombabetegségek ellen (pl. lisztharmat, alternária, peronoszpóra, rozsdafélék, szürkepenész) megbízható hatást nyújt. Az Amistar egyedi tulajdonsága, hogy a szénhidrátok beépülését nagymértékben segíti, így hosszabb ideig zöld és egészséges marad a növény. Paradicsom, paprika, tökfélék, dinnye, uborka kultúrában mindössze 3 napos az Élelmezésegészségügyi várakozási idő!

Díszfák, díszcserjék és dísznövények vonatkozásában a  készítmény fenti előnyös tulajdonságait szintén ki tudjuk használni.

Hatóanyagtartalom:
250 g/l azoxistrobin
Formuláció:
SC (vizes szuszpenzió koncentrátum)
Hatóanyag család:
strubilurinok
Környezeti besorolás:
Vízi szervezetekre kifejezetten veszélyes. 
Méhveszélyesség: nem jelölésköteles.
Forgalmi kategória:
III. (szabadforgalmazású)
Kiszerelés:
10 ml, 200 ml

A NÖVÉNYVÉDŐ SZER FELHASZNÁLÁSÁRA VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK:

Házikerti felhasználás: 7-10 ml /4-10 liter víz/ 100 m2  (táblázat szerint) 
Szórófejes flakon kiszerelésnél dísznövényekre: 1 ml/l (0,1%)
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap
Élelmezésegészségügyi várakozási idő: táblázat szerint

Előírt növényvédelmi technológia

A készítmény növényre gyakorolt hatása ismeretének hiányában a kezelés előtt próbapermetezés elvégzése javasolt. A készítmény felhasználásakor be kell tartani a hatóanyagcsoportra vonatkozó rezisztencia megelőzési alapelveket! Környezeti tényezők és/vagy agrotechnikai beavatkozások következtében legyengült állományokban a készítmény kijuttatása nem javasolt Állománypermetezéskor a permetlé mennyiségét a művelésmódtól, a védendő növényfelület nagyságától, és az alkalmazott növényvédelmi berendezés típusától függően kell megválasztani. Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is.

A permetezéseket megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor végezzük el, melyet a fertőzési nyomástól függően később ismételjünk meg.

A biológiai hatékonyság szempontjából minden kultúrában fontos a permetezés időpontjának helyes megválasztása és a növény jó permetlé fedésének biztosítása.

Mindig figyeljünk az adott kultúrában az élelmezésügyi várakozási időkre!

KultúraKárosítóDózis
ml/10 liter
É.V.I.
burgonyaburgonyavész, alternária, 
rizoktóniás betegség,
kolletotrihumos betegség (nyári hervadás)
7-1014
cékla, takarmányrépacerkospóra, rozsda, lisztharmat, peronoszpóra, levélfoltosság7-10cékla:14
takarmányrépa: 35
paradicsom, tojásgyümölcs (szabadföld, hajtatás)lisztharmat, paradicsomvész, alternária, kladospóriumos betegség7-103
paprika 
(szabadföld, hajtatott)
lisztharmat, alternária7-103
póréhagyma (szabadföld, hajtatás)rozsda, alternáriás levélfoltosság7-1021
újhagymaperonoszpóra, szürkepenész, 
alternáriás levélfoltosság
7-1014
vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma (szabadföldi)peronoszpóra, szürkepenész, rozsda, alternáriás levélfoltosság7-1014
száraz bab, zöldbab, fejtett bab, lencse (szabadföldi)rozsda, lisztharmat, peronoszpóra, 
aszkohitás foltosság
7-10zöldbab: 7
fejtett bab: 14
száraz bab, lencse: 35
zöldborsó, cukorborsó (szabaföldi)rozsda, lisztharmat, peronoszpóra, 
aszkohitás foltosság
7-1014
sárgadinnye, görögdinnye, 
tökfélék (szabadföld, hajtatás)
peronoszpóra, lisztharmat, kolletotrihumos betegség (antraknózis), mézgás varasodás (kladospóriumos betegség), didimellás betegség7-103
uborka, cukkini 
(szabadföld, hajtatás)
peronoszpóra, lisztharmat, 
kolletotrihumos betegség (antraknózis), mézgás varasodás (kladospóriumos betegség), didimellás betegség
7-103
fejes káposzta, kelkáposzta, bimbós kel, kínai kel, fodros kel, karfiol, brokkoli, karalábé (szabadföldi)peronoszpóra, alternária, 
lisztharmat, albugós betegség
7-1014
fejes saláta, endívia, galambegy saláta, rukkola (szabadföld, hajtatás)peronoszpóra, 
rizoktóniás betegség
7-1014
spárga (szabadföld)rozsda, sztemfiliumos betegség7-100
sárgarépa (szabadföld)lisztharmat, alternária, cerkospórás levélfoltosság7-1014
gyökér petrezselyemlisztharmat, szeptória7-1014
gumós zeller, levél zeller  (szabadföld)szeptóriás levélfoltosság7-1014
retek, fekete retek 
(szabadföld, hajtatás)
peronoszpóra, albugós betegség, 
alternáriás betegség
7-10retek: 7
fekete retek: 14
dísznövények (szabadföld, hajtatás)lisztharmat, peronoszpóra, rozsda, szürkepenész, kolletotrihumos betegség (antraknózis), levélfoltosságok (alternária, szeptória, dilokarpon, fóma, kladospórium, sztemfílium), rizoktóniás betegség7-10nincs korlátozás
sóska (szabadföld, hajtatás)lisztharmat, ramuláris betegség, rozsda7-1014
pasztinák (szabadföld)lisztharmat, cerkospórás levélfoltosság7-1014
bakszakáll (szabadföld)lisztharmat, albugós betegség7-1014
metélőhagyma (szabadföld)peronoszpóra, botrítiszes betegség (szürkepenész), alternáriás levélfoltosság7-1014

Burgonyában az alternáriás betegség elleni lombvédelmet megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor szükséges elvégezni. A fertőzésre hajlamosító körülmények között a permetezés 7-14 nap múlva megismételhető. A rizoktóniás és kolletotrihumos betegségek fellépésének megelőzésére a készítmény közvetlenül az ültetéskor az ültetőbarázda kezelésére használható fel. Az ültetőbarázda kezelése két egymást követő évben csak egy alkalommal megengedett. A kijuttatás során ügyelni kell arra, hogy a permet a barázdába és ne a vetőgumókra jusson.

Céklában, takarmányrépában és káposztafélékben (fejes káposzta, kelkáposzta, bimbós kel, kínai kel, fodros kel, karfiol, brokkoli, karalábé) a készítményt megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor szükséges kijuttatni. A fertőzésre hajlamosító körülmények között a permetezés 2-3 hét múlva megismételhető. 
Spárgában a védekezést a sípok betakarítását követően az első tünetek megjelenésekor javasolt megkezdeni. A fertőzésre hajlamosító körülmények között a készítménnyel végzett kezelések a kultúra öregedéséig más hatásmechanizmusú hatóanyagot tartalmazó készítményekkel váltogatva szükség szerint megismételhetőek 10-12 napos permetezési fordulót betartva.

Hagymafélékben (vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma, újhagyma, metélőhagyma, póréhagyma) a készítménnyel a védekezést megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor szükséges megkezdeni. A fertőzésre hajlamosító körülmények között a permetezés 12-14 nap múlva megismételhető. Vöröshagymában nagy fertőzési nyomás esetén a peronoszpóra elleni permetezéseket javasolt 7-10 naponként végezni a készítményt más hatásmechanizmusú hatóanyagot tartalmazó gombaölő szerrel váltogatva. Metélőhagymában a készítmény növényre gyakorolt hatása ismeretének hiányában a kezelés előtt próbapermetezés elvégzése javasolt.

Sárgarépában, zellerben, petrezselyemben, pasztinákban és bakszakállban a készítményt megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor szükséges kijuttatni. A fertőzésre hajlamosító körülmények között további permetezések elvégzése válhat szükségessé, amelyek során a készítményt más hatásmechanizmusú hatóanyagot tartalmazó gombaölő szerekkel váltogatva kell kijuttatni, 10-12 napos permetezési forduló betartása mellett. Bakszakállban a készítmény növényre gyakorolt hatása ismeretének hiányában a kezelés előtt próbapermetezés elvégzése javasolt.

Kabakosokban (uborka, cukkini, sárgadinnye, görögdinnye, tökfélék) a készítményt megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor szükséges kijuttatni. A fertőzésre hajlamosító körülmények között további permetezések elvégzése válhat szükségessé, amelyek során a készítményt más hatásmechanizmusú hatóanyagot tartalmazó gombaölő szerekkel váltogatva kell kijuttatni, 10-12 napos permetezési forduló betartása mellett.

Hüvelyesekben (száraz bab, zöldbab, fejtett bab, lencse, zöldborsó, cukorborsó) a készítményt megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor szükséges kijuttatni. A fertőzésre hajlamosító körülmények között a kezelés egy további alkalommal megismételhető, amelynek javasolt időpontja a hüvelyek megjelenésének időszaka. 
Salátafélékben (endívia, fejes saláta, galambbegy saláta, borsmustár) a rizoktóniás betegség elleni védelmet megelőző jelleggel, a magvetést/kiültetést követő 2 héttel, vagy a négyleveles állapot elérésekor célszerű elvégezni. A kezelést javasolt 7-10 nap múlva megismételni. A kezelés során törekedni kell a fertőzésre fogékony gyökérnyaki rész megfelelő permetlé fedésére. Peronoszpóra ellen a készítményt megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva szükséges kijuttatni. A kezelést javasolt 7-10 nap múlva megismételni.

Sóskában a készítményt megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor szükséges kijuttatni. A fertőzésre hajlamosító körülmények között a permetezés 10-14 nap múlva megismételhető. A készítmény növényre gyakorolt hatása ismeretének hiányában a kezelés előtt próbapermetezés elvégzése javasolt.

Paradicsomban, tojásgyümölcsben és paprikában az alternáriás betegség, a lisztharmat és a kladospóriumos betegség elleni védelmet előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel, de legkésőbb a kezdeti tünetek megjelenésekor, a fitoftórás betegség (paradicsomvész) elleni védelmet előrejelzésre alapozva preventív módon indokolt megkezdeni. A fertőzésre hajlamosító körülmények között a további szükséges permetezések során a készítményt más hatásmechanizmusú hatóanyagot tartalmazó gombaölő szerekkel váltogatva kell kijuttatni, 7-14 napos permetezési forduló betartása mellett.

Dísznövényekben a gombás betegségek elleni állománypermetezéseket megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek kialakulásakor kell elkezdeni. Szükség esetén a kezelést 10-14 nap múlva meg lehet ismételni. Nagy fertőzési nyomás esetén, illetve nagy lomb- vagy virágtömeggel rendelkező növényállományokban a nagyobb dózis kijuttatása javasolt. A készítménnyel végzett permetezések előtti vagy azokat követő további szükséges gombaölő szeres kezeléseket eltérő hatásmechanizmussal rendelkező hatóanyagot tartalmazó készítményekkel szükséges végrehajtani. A rizoktóniás betegség elleni védekezéshez a fertőzés kockázatának fennállásakor a készítményt az ültetés előtt közvetlenül a talaj felszínére kell permetezni, majd azt követően 10-15 cm mélyen egy arra alkalmas eszköz segítségével bedolgozni. A talajkezelés szabadföldön ugyanazon a talajon történő hajtatásban két egymást követő évben csak egy alkalommal megengedett.

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a címkén található használati utasítást!

Kiskerti megoldások - Syngenta Professional Solutions termékek

Kiskerti megoldások

Ismerje meg a Syngenta Professional Solutions termékeit!