Nagy termőképességű hő- és szárazságtűrő kukoricahibridek nemesítése

Sajtóközlemény

Európai Uniós támogatásból valósulhat meg a Syngenta Magyarország Kft. „Nagy termőképességű hő- és szárazságtűrő kukoricahibridek nemesítése” című projektje. A cég 220,51 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a Széchenyi 2020 program „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” című, GINOP-2.1.2-8-1-4-16 kódszámú pályázati kiírása keretében.

A Syngenta Magyarország Kft. nagyszabású kutatás-fejlesztési projektje a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A 220,5 millió forint európai uniós támogatás és a 110,25 millió forint visszatérítendő támogatás segítségével a cég Mezőtúron végez új kukoricahibrid fejlesztéseket, valamint gondoskodik azok regisztrációjáról.

A kísérleti fejlesztésnek helyet adó, önerőből felépített mezőtúri kutatóállomás innovatív K+F tevékenységet folytat, melynek során szellemi terméket állít elő. Ezt a szellemi terméket (fajtát) a vetőmagüzem szaporítja, a kereskedelmi egységek pedig értékesítik Európa több országában. A magyar nemesítési program elsődleges feladata a közép-kelet európai, valamint a volt FÁK országok részére biztosítani a nagy genetikai értékű, kiváló termőképességű, hő- és szárazságtűrő kukoricahibrideket (Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Románia, Bulgária, Moldávia, Ukrajna, Oroszország). Amennyiben az új fajta tulajdonságai azt lehetővé teszik a forgalmazás Franciaországra, Spanyolországra, és Ausztriára is kiterjedhet. A nemesítő állomáson történik a kisparcellás teljesítmény-kísérleti hálózat részére a vetőmag vetéshez történő előkészítése, mely mintegy 150.000 db kísérleti vetőmag tétel előkészítését jelenti.  Itt történik meg a nemesítési tenyészkertben elvetett programok kiszerelése és vetéshez történő előkészítése, ami további 20-25 ezer tétel előkészítését jelenti.

A Syngenta Magyarország Kft. 2016 óta hazánkban állítja elő a középérésű kísérleti hibridek első éves teszteléséhez szükséges vetőmagot, majd ezek kiszerelése is hazánkban történik. Az előállított kísérleti hibridek vetőmagjának morzsolása, tisztítása osztályozása, csomagolása is az új állomás feladata.

A megvalósítandó projekt keretén belül olyan új kukorica hibrideket fejlesztünk, melyek a tenyészidő során előforduló hő- és szárazság stresszhez jobban alkalmazkodnak a jelenleg forgalomban lévő konvencionális társaiknál. Ehhez társítva a megfelelő technológiát és tudás anyagot, olyan értéket kínálunk, amellyel az új fajtában rejlő genetikai előnyöket termelőink realizálni tudják.