Minőségi dinnyét a magyar fogyasztónak – ebben segít a márkázás

Sajtóközlemény

Az átlagosnál kisebb méretű, viszont igen zamatos magyar dinnye kerülhet idén a fogyasztók asztalára. Hazánkban ebben az évben mintegy 6 ezer hektáron terem a gyümölcs, felerészben Békés megyében.

Mint a Syngenta szakmai rendezvényén, Medgyesegyházán elhangzott: a fogyasztók tudatosan keresik a minőségi magyar dinnyét, ebben segíthet nekik a márkázás.

A Syngenta tavaly kezdte el forgalmazni a Rubin görögdinnyefajtát, amelyet matricával ellátva kerülnek a boltokba, a termelők pedig direkt erre a célra készített zászló mellett árusíthatják ezt a terméket. Ez segíti a fogyasztókat, hogy egy garantáltan minőségi, zamatos dinnyét vásárolhassanak, mondta Antal Gyula, a zöldségfélék kampánymenedzsere.

Magyarországon 2014-ben 6 ezer hektáron termeltek görögdinnyét a gazdák, a termés mennyisége elérte a 220 ezer tonnát. A 2011-es mélypont után felszálló ágban lévő ágazat még mindig 4 ezer hektárral kisebb területet hasznosít dinnyetermesztés céljára, mint amit a 90-es évek elején regisztráltak.

- Az idei évre nagyon nehéz előrejelzést tenni, hisz a fogyasztás erősen kötődik az időjáráshoz, különösen augusztusban – mondta Antal Gyula. - A tavasz nagyon hideg, időnként télies volt. Áprilisban az éjszakai fagyok okoztak károkat a már kiültetett növényekben. A hozamra komoly hatással bíró fázisban a 10 celsius fok alatti éjszakák lassították a növények fejlődését. Ennek is köszönhetően a dinnyék átlagos súlya kisebb lesz, mint 2014-ben, s ez nyilván befolyásolhatja a hozamot is. A minőségre ugyanakkor nem lehet panasz, az utóbbi hetek meleg időjárása jót tett a növényeknek, felgyorsult a növekedés.

Mint Antal Gyula hozzátette: a várakozások szerint a megtermelt hazai dinnye fele, körülbelül 100-120 ezer tonna exportra kerül. A magyar dinnyét két irányba exportálják: az egyik célország Németország, ahol a kisebb 3-5 kilogrammos gyümölcsöt kedvelik. A másik irány pedig Szlovákia, Lengyelország, Csehország, ahol 4-8 kilogrammos dinnyéket szeretik a fogyasztók. A megtermelt mennyiség másik felét belföldön értékesítik, az import ellenére a magyar vásárlók egyre tudatosabban keresik a hazai dinnyét. 

- A Görögországból érkező áru nagyon gyakran nem friss betakarításból kerül hozzánk, csak másodlagos piaca vagyunk a görög termelésnek – mondta Csige László, a Syngenta értékesítője. - A magyarországi termés sokkal biztonságosabb, megbízhatóbb.

A Syngenta tavaly egy fontos újdonságot mutatott be a termelőknek. A Rubin olyan görögdinnye fajta, amely mindenben tekintetben megfelel a magyar fogyasztók ízlésének. A többi fajtához nem hasonlító sötét héjszíne pedig jól felismerhetővé teszi a pultokon, cukortartalma igen magas. A bevezetés évében 30, idén már 300 hektáron termett ez a fajta.

- Sok magyar kereskedő már nagyon várja a Rubint, a tavalyi kedvező tapasztalataik alapján. Elmondásuk szerint Rubint észrevette a magyar közönség, ez pedig a termék sikerességét jelenti.

A Syngenta ebben az évben a növényvédelem oldaláról mutatott be egy új terméket. Egy új, hatékony gombaölő szer a Cidely Top a colletotrichumos a fenésedés és a didimella ellen jelent hatékony megoldást.

A két gombabetegség csapadékos időjárás esetén néhány nap alatt tönkreteszi a növény leveleit, s a következményeként a minőségre, termésmennyiségre mindenképpen negatív hatást tehet, ha a fejlődés egy korábbi szakaszában, lombzáródás idején megelőzésképpen nem védekezünk. A fenésedés pedig akár az érett termést is tönkreteheti. A Syngenta új terméke ezek ellen nyújt védelmet.