You are here

Közkedvelt az édes magyar csemegekukorica Európában

Sajtóközlemény
2016.08.18.

Félmillió tonna csemegekukorica kerül a feldolgozókba az idei termelési szezonban. Mint a terület piacvezető vállalata, a Syngenta hagyományos ágazati rendezvényén elhangzott: az idén 32 ezer hektáron termesztett élelmiszernövény nagy része exportra kerül. Európában az orosz élelmiszer embargó bevezetése óta visszaesett a kereslet a csemegekukorica iránt is, amely miatt második éve csökken a termőterület. A feldolgozók a minőség javításával, több szuperédes termék előállításával és új csomagolási formákkal igyekeznek megőrizni piaci pozicióikat.

A hagyományosan erős csemegekukorica ágazattal rendelkező Magyarországon a szintén komoly hagyományokat felvonultató Franciaországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan jó termesre lehet számítani idén. Annak ellenére, hogy ebben az évben 2015-höz képest némileg mérsékeltebb területen, 32 ezer hektáron termeltetnek csemegekukoricát a feldolgozók. A csökkenés nemcsak nálunk figyelhető meg, hanem a területen érdekelt összes országban a kontinensen. Jelenleg a betakarítási szezon első harmadában járunk, az eddigi és a további időszak termése is jóval a múlt évi mennyiség felett várható. Nagyobb lehet a feldolgozóipari cégek által leszerződött mennyiségnél is, prognosztizálják a szakemberek.

Hasonlóan a többi agrárágazathoz, az idei szezon kihívásokkal telik a csemegekukoricát termesztő gazdaságok számára is - hangsúlyozta Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldség üzletágának vezetője. - A májusi hidegtől a korai fajták rövidebb csöveket termettek, előfordultak vihar- és jégkárok is, s jelentős területeken pusztult ki a vetés belvíz miatt. Ennek ellenére a rendszeres csapadék, a hőségnapok elmaradása jótékonyan hatott a termésre. Az enyhe tél ellenére a kártevők és kórokozók nem okoztak nagyobb problémát a csemegekukoricában. Kijelenthető, hogy a csemegekukorica termelők jól felkészültek és általában megelőző jelleggel, hatékonyan védekeztek a kártevők ellen.

A betakarított terményt körülbelül 5 százalékos frisspiaci fogyasztás mellett döntő többségében feldolgozóipari cégek hasznosítják: konzerv és fagyasztott termék lesz belőle, amely kedvelt exportcikk. Idén bőséges a zöldségfeldolgozók nyersanyagellátása, így várhatóan teljesíteni tudják a tervezett mennyiség feldolgozását. A gazdálkodók számára a szerződött mennyiségeken felüli többlettermés értékesítése jelenthet bizonytalanságot, tette hozzá Pereczes János.

A terület piacvezető vállalata, a Syngenta a nagymagvú zöldségfélék széles fajtaválasztékát és a termesztésükhöz szükséges növényvédő szereket forgalmazza partnereinek. A cég csemegekukorica újdonságai között van középkorai szuperédes hibrid (GSS 3071), középérésű szuperédes (Tyson- GSS 15829R), és normálédes (GH 11754, GH 19993) is.

A csemegekukorica értékes, ugyanakkor érzékeny növény, ezért növényvédelmére is fokozott figyelmet kell fordítani. A gazdálkodók növényvédelmi problémáinak hatékony kezelésére a Syngenta széles választéka áll rendelkezésre. Ezek közül kiemelkedik a Quilt Xcel. A kukoricában használható gombaölő készítmény a szármegnyúlás időszakától a virágzásig használható. Hatóanyagainak köszönhetően kimagasló preventív védelmet nyújt a növény számára. Gombaölő hatásán túl kedvezően befolyásolja a csemegekukorica élettani folyamatait.

Emellett nagyon fontos, hogy az utóbbi években egyre többször megjelenő rovarkártevők ellen is megfelelő védelmet biztosítsanak a gazdálkodók. Az Ampligo rovarölő permetezőszer csemegekukoricában is használható rovarölő szer, amely a lepkekártevők (kukoricamoly és gyapottok bagolylepke) ellen biztosít megfelelő védelmet. A Lumax a kukorica magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényei elleni alap-, illetve korai posztemergens kezelésre javasolt.