You are here

Kisebb, zamatosabb görögdinnye termesztése a hazai ágazat jövőképe

Sajtóközlemény
2016.03.03.

Jó eredményeket értek el 2015-ben a görögdinnyét termelő gazdálkodók Magyarországon.

A hosszú, forró nyár miatt megnőtt keresleti időszak mellett a hazai ágazaton segített, hogy az élelmiszerláncok importkorlátozást vezettek be és a hazai dinnyét részesítették előnyben. Mint a Syngenta szakmai rendezvényén elhangzott: bővülésre nem, inkább az ágazat átalakulására számítanak a középtávon.

A Syngenta második alkalommal rendezett szakmai tanácskozást dinnyeágazatban érdekelt gazdálkodóknak. Mint Antal Gyulakampánymenedzser elmondta: a Rubin-klub célja az volt, hogy találkozási lehetőséget biztosítsanak azoknak a termelőknek, akik egyformán gondolkoznak a görögdinnye termesztéséről és a fogyasztók kiszolgálásáról.

A Syngenta 2014-ben kezdte el forgalmazni a minőségi, zamatos Rubin görögdinnyefajtát, amely igen hamar népszerűvé vált. A bevezetés évében 30, 2015-ben már 300 hektáron termett ez a fajta. A Rubin a várakozások szerint 2016-ban már 40 százalékos arányt képvisel a Syngenta görögdinnye ajánlatán belül.

- Az új dinnyefajta meghódította a fogyasztókat, a piac szereplői észrevették, felismerték egy új minőség megjelenését. A kereskedők azzal szembesültek, hogy ezt a különös, de jól megkülönböztethető héjszínű dinnyét a vásárlóik keresik a pultokon, s a legkisebb méretet is megvásárolják. A siker legfőbb oka a harmonikus, egyedülálló ízében és beltartalmi értékeiben keresendő. A Rubin a termesztésben sem okozott csalódást, kiváló hozamokat ért el 2015-ben, nyereséget termelve a gazdáknak.

Mint a tanácskozáson elhangzott: a 6 ezer hektáros termőterületben a tavalyi év nem hozott mérhető elmozdulást, s idén sem várható komolyabb növekedés. Változás akkor várható, ha az exportpiacainkon is magasabb minőségű árut tudunk felmutatni és a magyar fogyasztó is csak minőséggel találkozik a zöldséges pultokon.

- 2015-ben nagyon sokat jelentett az importkorlátozás. A kereskedelmi láncok többsége figyelt a magyar termesztésre és jól tervezte meg a váltást az importról a hazaira. Ez mindenképpen értékelendő fejlődés, amely pozitív hatással van ágazat pozíciójára és stabilitására. A nemzetközi dinnyetermesztés a diverzifikació irányába halad, mint általában a teljes zöldség-gyümölcs szektor. Új és újabb terméktípusok jelennek meg, vagy régi termékek új méretben kínálják magukat a fogyasztóknak. Nyugat-Európára jellemző a kisebb dinnyeméretek megjelenése és hódítása a pultokon. A kiváló minőségű 1,5-2,5 kilogrammos prémium kategóriás mérettartomány a leginkább  fejlődő szegmense az európai piacoknak. A trend egyébként itthon is az olyan mézédes, kisebb súlyú fajták irányába mehet, mint a Rubin, amely alig két év alatt közkedvelt termék lett.