Átadtuk a Syngenta Borverseny díjait

Sajtóközlemény

Tizenkettedik alkalommal rendeztük meg a Syngenta Országos Borversenyt.


Magyarországon jelenleg csaknem 80 ezer termelő foglalkozik szőlőtermesztéssel, ebből jelentős arányt képviselnek az 1 hektár alatti területtel rendelkezők. 

Quadris díjas borászaink Détár Enikő műsorvezetővel és Czigány Tibor ügyvezető igazgatóval
Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója kifejtette: "a borászok a jó növényvédelmi technológia mellett kifogástalan borászati technológiát alkalmaznak termékeik készítésénél. Hiszen csak egészséges szőlő tud megfelelő minőségű boralapanyagot teremni. E két terület - a növényvédelem és a borászat - összehangolt munkájának eredményeit a fogyasztók élvezhetik a fajtajelleges, kiváló minőségű borok fogyasztásával. A fejlődés egyértelműen leszűrhető, mert a borászatok szép sikereket érnek el a nemzetközi mezőnyben is."

Syngenta Borverseny
"Örömteli, hogy idén is 140 borász nevezett az ország szinte összes borvidékéről" – mondta Czigány Tibor.
A beérkezett 373 nevezést a nevező cégek borászaiból kialakított 10 bizottság bírálta el. Idén már lényegesen nagyobb összetettség és gazdagabb gyümölcsaroma volt jellemző a Syngenta borversenyre benevezett fehér és rozé borokra, a borászok tudatossága örömteli számunkra. A vörösborok tekintetében a szőlő alapanyag mellett kiemelkedő fontosságú az érlelés, mely a benevezett 106 vörösbor minőségét nagymértékben meghatározta.

A Schieber Pincészet képviselője

"Az aszály éve volt 2011 után a tavalyi év is, viszont a borászok az előző év tapasztalatai alapján a helyes szüreti időpont megválasztása mellett nagy odafigyeléssel kiváló minőségű borokat készítettek" - értékelt dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének docense, a borverseny elnöke.

"2012-ben súlyos betegségekkel nem kellett a gazdáknak szembenézniük, viszont a szakszerű növényvédelmi technológia megválasztása és alkalmazása a száraz években is rendkívül fontos" - jelentette ki dr. Májer János.

A Béres Szőlőbirtok képviselője
A Badacsonyi Szőlészeti és Borászati  Kutatóintézet igazgatója kifejtette: "Az egymást követő második száraz év sok helyen kényszerérést okozott, idén is tapasztalható volt a magas mustfokok mellett az alacsony savtartalom, így azok a pincék tudtak magas minőségű, fajtakarakterrel bíró bort produkálni, amelyek borászai időben leszüretelték a szőlőt."

A Varga Pincészet képviselője

A siófoki gálán átadtuk a legkiválóbb boroknak járó Quadris-díjakat, ezt idén a Béres Szőlőbirtok 2007-es Béres Tokaji 6 Puttonyos Aszúja, a Schieber Pincészet 2011-es Cabernet Franc-ja és a Varga Pincészet 2009-es „Aranymetszés” Balatoni Olaszrizling bora érdemelte ki.

Hét bor nagyarany, 74 arany, 161 ezüst, 109 bronz minősítést kapott, 18-an pedig oklevelet vettek át.

Quadris-díj:

BorászatFajtaÉvjáratBorvidék
Béres Szőlőbirtok Kft.Béres Tokaji 6 Puttonyos Aszú2007Tokaji borvidék
Schieber PincészetCabernet Franc2011Szekszárdi borvidék
Varga Pincészet Kft."Aranymetszés" Badacsonyi Olaszrizling2009Badacsonyi borvidék

Nagyarany:

BorászatFajtaÉvjáratBorvidék
Ostoros-Novaj Bor Zrt.Egri Merlot - Pinot Noir Rosé2012Egri borvidék
Mészáros Borház Kft.Szekszárdi Syrah2011Szekszárdi borvidék
Koch-Vin Kft.Cabernet Sauvignon Barrique2011Hajós-Bajai borvidék
Koch-Vin Kft.Cserszegi Fűszeres2012Hajós-Bajai borvidék
Günzer ZoltánÖrdögárok2008Villányi borvidék
Babits PincészetTokaji Aszú2006Tokaji borvidék
Tolcsva-Bor Kft.Tokaji 5 Puttonyos Aszú2005Tokaji borvidék