Quantis - Lépjen szintet a gazdálkodásban

Hír
Quantis - Lépjen szinten a gazdálkodásban

A növényápolás, illetve növényvédelem egyik legjobban terjedő eszköze a növények ellenállóképességének fokozása. A növény immunrendszerét olyan anyagokkal kezeljük, amelyek elősegítik a növény toleranciájának a növekedését. Egy kicsit a humán és állati gyógyászatban használt vitaminokhoz lehetne hasonlítani őket, amelyek szintén az immunrendszer erősítésében játszanak szerepet.

A 2023-ban bevezetésre kerülő Quantis egy olyan biostimulátor, amely nem csak megfelel a Syngenta magas minőségi követelményinek, hanem kiválóan alkalmas a várható stresszhelyzetek kezelésére. Összetételéből adódóan pont azokat a stresszhelyzeteket képes kezelni, amelyeket rövid távon előre tudjuk jelezni. Ilyenek a hő, a szárazság, a napégés vagy a hideg stressz.

play_circle
Quantis, az új generációs biostimulátor

Mi jellemzi a Quantis-t?  

  • Minden szántóföldi kultúrában engedélyezett
  • Várható stresszhelyzetek kezelésére alkalmas
  • Tápelemekkel van dúsítva
  • Jó keverhetőség

A Quantis élesztőgyártási folyamatból származó, szerves széntartalmú vegyületeket (elsősorban cukrok), aminosavakat, foszfort, káliumot és kalciumot tartalmazó, bármilyen szántóföldi kultúrákban felhasználható növénykondicionáló készítmény. Javítja a növény alkalmazkodóképességét és csökkenti az abiotikus stresszből származó termésveszteséget. Természetes eredetű nádcukor és élesztő fermentációjából származó, káliummal és kalciummal is dúsított.

Összetevői: száraz anyag 55 %, 12-19 % szerves szén, 1,8 % aminosav, 1,9 % nitrogén, 0,9 % P2O5, 17 % K2O, 2,8 % CaO, 5-10 mg/l B, 7,5-15 mg/l Zn, 12 mg/l Mg

Szerepük a növény életében

  • Szerves szén (szerves savak és cukrok): kritikus időszakban szénre van szüksége a növénynek. Fenntartják az ozmotikus nyomást, segítik a víz- és tápanyagfelvételt és a fotoszintézist
  • Aminosavak: fehérje építőelem, segíti a klorofill bioszintézist és antioxidáns hatásúak
  • Nitrogén: elősegíti a vegetatív fejlődést, szerepe van az aminosavak felépítésében
  • Foszfor: a legnagyobb szerepe a generatív szervek kialakulásában és megtermékenyülésben van
  • Kálium: segíti a fotoszintézist, a fehérjetermelést és az asszimilátumok szállítását növényen belül. Segíti a növény ellenállóképességét, különösen stresszes, száraz periódusban.
  • Kalcium: elősegíti a sejtek és membránok stabilitását és a stresszhelyzet kezelését, a sztresszjelzés beindításával

Tekintse meg videónkból hogyan működik a Quantis

play_circle
Quantis - a Syngenta első biostimulátora - lépjen szintet a gazdálkodásban

A Quantis aminosav összetevői között kifejezetten magas az aszparaginsav-, glutaminsav- és alanin koncentráció, de ezen kívül tartalmaz még többek között prolint és glicint is. Ezek a fehérjeszintézishez fontosak, továbbá antioxidáns és kelátképző hatásúak, valamit ozmoprotektánsként is működnek. A glutaminból képződő glutation erős affinitással rendelkezik a szabadgyökökkel és a toxinokkal szemben, így rendkívül erős antioxidáns és méregtelenítő hatással rendelkezik. A Quantis a stressz bekövetkezte előtt alkalmazva, a benne található összetevőinek köszönhetően képes aktiválni a sejtrendszert (géneket és az anyagcsere folyamatokban szerepet játszó védekezési útvonalakat). Amikor stressz lép fel a Quantis összetevőinek hatása először a sejtek és a szervek szintjén jelentkezik és fiziológiai szinten mérhető, ami a hozam fenntartását, javulását eredményezheti.

A Quantis egyszeri, illetve kétszeri kezelés látványos hatása kukoricában a  növény egészségi állapotára. (Syngenta, Hajdúböszörmény, 2014)
A  Quantis egyszeri, illetve kétszeri kezelés látványos hatása kukoricában a  növény egészségi állapotára. (Syngenta, Hajdúböszörmény, 2014)

További információkért keresse a Syngenta területi képviselőit!

Dr. Nagy Viktor
Fejlesztőmérnök
Syngenta