Quantis az eredmények tükrében – 2023-as tapasztalatok őszi kalászosokban

Hír
Quantis az eredmények tükrében – 2023-as tapasztalatok őszi kalászosokban
Dr. Nagy Viktor – Biológiai termékmenedzser
Dr. Nagy Viktor
Biológiai termékmenedzser

A Syngenta Quantis névre hallgató, a 2023-as évben bevezetett biostimulátor készítménye egy mérföldkőnek tekinthető a cég életében Magyarországon. Ez az első ilyen jellegű terméke a Syngenta-nak a magyar piacon, amelyet a szántóföldi kultúrák állománykezelése használhatunk elsősorban a környezeti stressz okozta károk mérséklésében. A bevezetést megelőző években számos kísérlet és vizsgálat folyt a Quantis biostimulátorral, amelyek eredményeit már korábban szemléztük, és ezek alapján vágtunk bele a 2023-as értékesítési és kísérleti szezonba. A vizsgálataink fókuszában az őszi kalászosok álltak, ezek eredményeiből és a levont tapasztalatokról az alábbiakban szeretnék egy összefoglalót nyújtani, amely a gyakorlati használat során segítségükre lehet.

A korábbi Quantis-ról szóló tájékoztató anyagokban már részletesen beszámoltunk a kedvező hatásáról, most elsősorban a helyes alkalmazására és annak fontosságára szeretném felhívni a figyelmet. Ahogy azt már említettük a Quantis az összetevőiből adódóan elsősorban a környezeti stressz bekövetkezte előtt alkalmazva tud hatékonyan segíteni a növényeinknek a számukra kedvezőtlen időszakok átvészélésében. A 2022/2023-as őszi búza és őszi árpa termesztési szezon a csapadék tekintetében ugyen kedvezőnek volt mondható, azonban a téli enyhe időjárás és a tavaszi, valamint nyár eleji hűvösebb időjárás rányomta a bélyegét a termésátlagokra. 

A Quantis készítményt a kísérleteinkben, őszi búzában 2 liter/hektár dózisban alkalmaztuk a szokványos növényvédelmi kezelések mellett a zászlós levél kiterülésének időszakában, illetve a virágzás kezdetén.

A 2023-as őszi búzában végzett vizsgálatok során mért hőmérsékleti adatok (Syngenta fejlesztői kísérletek, 2023)
1. ábra: A 2023-as őszi búzában végzett vizsgálatok során mért hőmérsékleti adatok (Syngenta fejlesztői kísérletek, 2023)

Komárom-Esztergom vármegyében beállított vizsgálatokban azt tapasztaltuk, hogy a kijuttatás időzítése rendkívül fontos ahhoz, hogy a Quantis készítménnyel azt az eredményt tudjuk elérni, amire számítunk. Az időjárási adatokat nézve az adott régióra elmondhatjuk, hogy a két fő kezelési időpontban egy-egy hőmérsékleti csúcs volt megfigyelhető. Pont a zászlóslevél kiterülés és a virágzás kezdetén a napi maximum hőmérsékletek a legmagasabbak voltak a mért periódusban. A zászlóslevél kiterülés időszakában (búza fajtától függően pár nap eltérés mutatkozott a fenológia tekintetében) a maximum napi hőmérsékelt csúcspontja 25.1C0 volt, míg a virágzás kezdetén (szintén a búza tenyészidejéből fakadó pár napos eltérés volt megfigyelhető) a napi maximum hőmérsékleti érték 31 °C volt.

Az első búzafajta esetén a kísérletben a kezeletlen parcellákból betakarított terméshez képest nem tudtunk több termést betakarítani a kezelt parcellákból sem, függetlenül attól, hogy a kezelés 2023.május 5-én a zászlós levél kiterülés időszakában vagy 2023. május 21-én a virágzás időszakában történt. Miért alakulhatott ez így? Mindkét kezelés, ha megnézzük az ábrát egy hőmérsékleti csúcs kellős közepén történt. Egy ilyenkori kijuttatás során egy stressz prvenecióra kifejlesztett készítmény már nem tudja a pozitív hatását kifejteni, hiszen a növény számára a stresszre való alkalmazkodáshoz és regenerálódáshoz szükséges anyagok nem állnak időben rendelekezésre. A második búzafajta esetén azonban a kijuttatás pár napos különbséggal történt a zászlós levél kiterülés és a virágzás időszakában is. A hőmérsékletet szemléltető görbén is jól látszik, hogy ez esetben a hőmérsékleti csúcs után alkalmaztuk a Quantis-t, amikor a növény a korábbi stresszből már kijött, így a kezelést követő stresszes időszakba már egy Quantis-szal felkészített növény érkezett. És ez a termésben is megmutatkozott. A kezeletlen parcellák termésátlaga 6.27 t/ha volt, ehhez képest a zászlós levél kiterülés időszakában 2 l/ha Quantis-szal kezelt parcellák termése 6.81 t/ha (+ 540 kg/ha termés, ami 8.6%-os terméstöbblet), a virágzás időszakában kezelt parcellák termése 6.72 t/ha (+ 450 kg/ha termés, ami 7,2%-os terméstöbblet) volt.

Őszi búza termésének alakulása a Quantis biostimulátor kísérletben (Syngenta fejlesztői kísérlet, 2023)
2. ábra: Őszi búza termésének alakulása a Quantis biostimulátor kísérletben (Syngenta fejlesztői kísérlet, 2023)

Az eredményekből is jól látszik, hogy a kijuttatás időzítése egy biostimulátor készítmény esetén is mennyire fontos. Ahhoz, hogy a kívánt pozitív hatást el tudjuk érni a Quantis alkalmazásával, az időjárási előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel kell alkalmazni. Ha stresszben lévő növényt kezelünk, akkor a kívánt nem tudjuk elérni, a stresszben lévő állomány kezelése kerülendő a Quantis készítménnyel.