Hogyan védekezzünk a zöldségfélék hernyó kártevői ellen?

Hír

Már hetek óta aktívan zajlik a zöldségfélékben károsító lepkék rajzása. Hatékony kezelés hiányában a lepkék hernyói károsítják a zöld növényi részek mellett akár termést is, ez által súlyos gazdasági kárt okozva!

Bagolylepke hernyó szabadföldi paprikában
Bagolylepke hernyó szabadföldi paprikában

Hazánkban több olyan lepkefaj is megtalálható, mely táplálkozása és életmenete során súlyos kártételre képes zöldségeinkben. Ezek közül talán a leghírhedtebb a polifág Gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera), de egyes kultúrákban például szabadföldi paradicsomban súlyos károkat okozhat a Gamma-bagolylepke (Autographa gamma), káposztafélékben a Vetési-bagolylepke (Agrotis segetum), sőt szabadföldi paprikában még a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) lárvája is.

Értékesítésre alkalmatlan fúrt káposzta
Értékesítésre alkalmatlan fúrt káposzta

Az említett kártevők mindegyike több nemzedékes hazánkban. A legveszélyesebbek közülük a sok tápnövényű bagolylepkék, melyek hernyói előszeretettel fogyasztják a növények generatív részeit (bimbó, virág, termés). Az ellenük történő védekezés igen nehéz, Ennek oka a kártevő fejődésmenetében és viselkedésében keresendő.

A legtöbb bagolylepke így a Gyapottok-bagolylepke is vándorló faj, amihez sok energiára okoz kárt, azonban mivel az imágó a virágokon tartózkodik ennek közelében helyezi el tojásait is. Az itt kikelő lárvák azonnal táplálkozni kezdenek, mivel kerülik a fényt csak nagyon rövid ideig tartózkodnak a növény felületén, hamar berágnak a növény belsejébe és csak ritkán jönnek a felszínre.

Károsított paradicsom
Károsított paradicsom

A növény belsejében lévő hernyókat azonban nagyon nehéz, sokszor lehetetlen feladat hatékonyan írtani. Éppen ezért az ellenük történő védekezés alapja a megelőzés, az alkalmazott készítménynek a lárvák kelése idején már a növényen kell lennie, hogy megakadályozza a lárvák bejutását a növénybe. A lárvakelés idejét rajzás megfigyeléssel becsülhetjük meg, ehhez kiváló eszköz a varsa rendszerű sexferomoncsapdák használata. A Gyapottok-bagolylepke esetében a rajzáscsúcstól számított 2-7 napon belül történik a tömeges lárvakelés, ekkorra kell időzíteni a rovarölőszeres kezeléseket.

Az imágók gyérítésére is használható kontakt rovarölőszerek mellett, ilyen például a Karate Zeon, kiemelten fontos felszívódó hatóanyag használata is! A rejtőzködő, vagy már berágott lárvák ellen ugyanis csak ilyen hatóanyagú készítménnyel lehet hatékony a védekezés. Ilyen a hernyóspecialista Affirm, melynek hatóanyaga az emamektin-benzoát helyileg felszívódó, transzlaminális tulajdonsággal jellemezhető. Levélen kontakt hatása rövid, de a levél szöveteibe gyorsan beszívódik, ott eltárolva gyomorméregként hosszú ideig hatékony.

Kiváló megoldás lehet a Voliam* is. Hatóanyaga a klórantraniliprol a hernyókártevők minden fejlődési alakja ellen hatékony, továbbá tojásölő hatása is kiemelkedő. A rovarban bénulást okoz, ezen keresztül fejti ki táplálkozásgátló, majd ölő hatását. Nagy előnye, hogy méhekre nem jelölésköteles, így a kultúrák virágzásakor is kijuttatható.

*A Voliam azonos a 02.5/1126/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Coragen 20 SC rovarölő permetezőszerrel.