Új Syngenta megoldások a zöldségkultúrák kártevői ellen

Hír
Paprika

Az utóbbi években az egyre szigorodó növényvédelmi szabályozások miatt, folyamatosan csökken a felhasználható kémiai növényvédő szerek száma. Ez különösen igaz a kertészeti kultúrákra, azon belül is a zöldségekre, hiszen itt az újonnan bevezetésre kerülő készítmények száma is alacsonyabb. Éppen ezért okoz számunkra nagy örömet, hogy Syngenta Kft. zöldségnövényvédelmi palettája több új készítménnyel is bővült az elmúlt évben.

A hajtatott zöldségkultúrák növényvédelmének hatékonyságát is befolyásolja a kiinduló kártevő nyomás. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy az újonnan induló állományban a kártevők egyedszámát már a korai időszakban a minimálisra csökkentsük. Ez a hasznos élőszervezeteket alkalmazó technológiát is segíti, hiszen alacsony kártevőszám esetén a biológiai egyensúly is gyorsabban képes felállni kevesebb természetes ellenség betelepítése esetén is. Fontos azonban, hogy olyan készítményeket alkalmazzunk, melyeknek nincsen hosszútávú káros hatása ezekre a szervezetekre. A Syngenta korábban említett két új készítménye tökéletes erre a célra!

A Minecto Alpha® két hatóanyag gyári kombinációja. A benne található ciántraniliprol egy széles hatásspektrumú rovarölő hatóanyag. Más diamin típusú hatóanyagokhoz hasonlóan a rovarok ryanodin receptorának aktiválásával azok szervezetében paralízist, bénulást okoz, a rovarok beszüntetik táplálkozásukat, majd idővel elpusztulnak. Ily módon ez a készítmény befolyásolja különböző tripszek, tetvek, sőt még egyes molyok, például a paradicsom aknázómoly, életfolyamatait is.

Új Syngenta megoldások a zöldségkultúrák kártevői ellen

Másik hatóanyaga acibenzolár-S-metil. Ez az anyag a növény szalicilsav szintézisét befolyásolja, ami a növény saját immunitásának része. Ennek köszönhetően megnehezíti a kórokozók, elsősorban a vírusok terjedését a növényben. A készítmény használata ezért hatékony eszköz lehet a vírusos betegségek megelőzésénél, hiszen nem csak a vírusvektor kártevőket ritkítja, de magára a vírus terjedésére is közvetett hatása van. Jelenleg hazánkban a Minecto Alpha hajtatott paprikában és paradicsomban használható beöntözéssel, valamint paradicsomban állománypermetezésre is. Élelmezésügyi várakozási ideje beöntözés esetén 14 nap ezért kijuttatását főleg a vegetáció korai szakaszában ajánljuk. Kíméli a legtöbb hasznos szervezetet például a poszméheket, ragadozóatkákat és parazitoid fürkészdarazsakat, ezért használata integrált növényvédelembe kiválóan beilleszthető. A rovarölő hatóanyag megfelelő működése érdekében kijuttatásakor célszerű a permetlé pH ját a savas tartományba eltolni.

Másik új termékünk az Afinto® egy flonikamidot tartalmazó speciális levéltetű irtó készítmény. Ez a hatóanyag egyedi hatásmechanizmussal rendelkezik, a tetvek táplálkozását gátolja, így szinte azonnal megszünteti a közvetlen kártételt, a mézharmattermelést és a vírus átvitelt. Maga a tetvek elhullása több időt vesz igénybe, ezért nem kell aggódni, ha a kezelést követően még mozgó egyedeket látunk az állományban, ez nem jelenti a termék hatástalanságát. Egyedi hatásmechanizmusának köszönhetően levéltetvek összes alakja, illetve más hatóanyagokkal szemben ellenálló egyedek ellen is hat. Így kiváló eszköze lehet a rezisztencia megelőzésének, vagy megtörésének.

Paprika levéltetvek

A készítmény további nagy előnye, hogy valódi transzszisztemicitás jellemzi, korlátozottan eljut még az új növényi részekbe is, továbbá bár az egyszerre kijuttatott hatóanyag mennyisége alacsony, hatástartama akár 14 nap is lehet. Speciális aficidként szelektivitása rendkívüli, ezért a zárt termesztő berendezésben biológiai ágensekkel védekező termelők figyelmébe is merem ajánlani. Zöldségnövények közül itthon használható burgonyában, görög- és sárgadinnyében, zöldborsóban (hüvelynélküli), valamint hajtatott paprikában, paradicsomban és uborkában. Egyéb kertészeti kultúrák az almatermésűek, cseresznye, meggy, szilva és az őszibarack.

Tudjon meg többet a termékekről: