Új Syngenta megoldások a zöldségkultúrák kártevői ellen

2022.04.14.

Az utóbbi években az egyre szigorodó növényvédelmi szabályozások miatt, folyamatosan csökken a felhasználható kémiai növényvédő szerek száma. Ez különösen igaz a kertészeti kultúrákra, azon belül is a zöldségekre, hiszen itt az újonnan bevezetésre kerülő készítmények száma is alacsonyabb. Éppen ezért okoz számunkra nagy örömet, hogy az idei évben a Syngenta Kft. zöldség növényvédelmi palettájában több új tagot is köszönthetünk.

Az Afinto® flonikamidot tartalmazó speciális levéltetű irtó készítmény. Ez a hatóanyag egyedi hatásmechanizmussal rendelkezik, a tetvek táplálkozását gátolja, így szinte azonnal megszünteti a közvetlen kártételt, a mézharmattermelést és a vírus átvitelt. Maga a tetvek elhullása több időt vesz igénybe, ezért nem kell aggódni, ha a kezelést követően még mozgó egyedeket látunk az állományban, ez nem jelenti a termék hatástalanságát. A levéltetvek összes alakja - és egyedi hatásmechanizmusának köszönhetően - más hatóanyagokkal szemben ellenálló egyedek ellen is hat, így kiváló eszköze lehet a rezisztencia megelőzésének vagy megtörésének. A készítmény további nagy előnye, hogy valódi transzszisztemicitás jellemzi, korlátozottan eljut még az új növényi részekbe is, továbbá - bár az egyszerre kijuttatott hatóanyag mennyisége alacsony - hatástartama akár 14 nap is lehet. Speciális aficidként szelektivitása rendkívüli, ezért a zárt termesztő berendezésben biológiai ágensekkel védekező termelők figyelmébe is merem ajánlani. Kíméli a legtöbb hasznos szervezetet például a poszméheket, ragadozóatkákat és parazitoid fürkészdarazsakat, ezért használata integrált növényvédelembe kiválóan beilleszthető. Zöldségnövények közül itthon használható burgonyában, görög- és sárgadinnyében, zöldborsóban (hüvely nélküli), valamint hajtatott paprikában, paradicsomban és uborkában. Egyéb kertészeti kultúrák az almatermésűek, cseresznye, meggy, szilva és az őszibarack.

Másik új termékünk a Minecto Alpha®, ami két hatóanyag gyári kombinációja. A benne található ciántraniliprol egy széles hatásspektrumú rovarölő hatóanyag. Más diamin típusú hatóanyagokhoz hasonlóan a rovarok ryanodin receptorának aktiválásával azok szervezetében paralízist, bénulást okoz, a rovarok beszüntetik táplálkozásukat, majd idővel elpusztulnak. Ily módon ez a készítmény befolyásolja különböző tripszek, tetvek, sőt még egyes molyok, például a paradicsom aknázómoly, életfolyamatait is. Másik hatóanyaga acibenzolár-S-metil. Ez az anyag a növény jázminsav szintézisét befolyásolja, ami a növény saját immunitásának része. Ennek köszönhetően megnehezíti a kórokozók, elsősorban a vírusok terjedését a növényben. A készítmény használata ezért hatékony eszköz lehet a vírusos betegségek megelőzésénél, hiszen nem csak a vírusvektor kártevőket ritkítja, de magára a vírus terjedésére is közvetett hatása van. Jelenleg hazánkban a Minecto Alpha hajtatott paprikában és paradicsomban használható beöntözéssel, valamint paradicsomban állománypermetezésre is. Élelmezésügyi várakozási ideje beöntözés esetén 14 nap ezért ezt a kijuttatásmódot főleg a vegetáció korai szakaszában ajánljuk. A készítmény nagy előnye, hogy kíméletes a hasznos szervezetekkel, ezért használata biológiai növényvédelem mellett is lehetséges. A rovarölő hatóanyag megfelelő működése érdekében kijuttatásakor célszerű a permetlé pH-ját a savas tartományba eltolni.