Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2022.07.08.

Hír
Heti növényvédelmi összefoglaló

Az elmúlt 7 napban újra a Dunántúlon volt érdemi csapaék. Ez sok helyen a 30-50 mm-t is elérte. A Duna mentén volt 3-8 mm csapadék, a keleti részen kevesebb. Az Alföldön általában 1-3 mm hullott, ami nem enyhítette a nagyfokú aszályt. Csak néhány gócban volt (Bükk, Szabolcs keleti része, Román határ mente) 10-20 mm eső. (forrás: idokep.hu).

A következő 5 napban a Dél-és Nyugat-Dunántúlon, illetve az Északi-Középhegység területén várható 5-10 mm csapadék. Az Alföld nagy részén tovább tart az aszály. (forrás: met.hu) A következő héten kellemes nyári hőmérsékletek fognak uralkodni. A napi maximumok 25-30 °C lesznek, míg az éjszakák enyhülést fognak adni (12-18 °C között). A jövő hét végén lehetnek újra 30-32 °C napi legmagasabb hőmérsékletek. A páratartalom a nappali órákban nyugaton 50-60 %, keleten 20-30 % lesz, az éjszakai órákban – ahol csapadék hullott – 80-90 %, a száraz helyeken 50-60 %.  A csapadékosabb helyeken ez biztosítja a kórokozók számára kedvező feltételeket. A párolgás – az alacsonyabb nappali hőmérsékletek miatt - napi 3-5 mm lesz, 5 nap alatt akár 10-20 mm körül lesz, a magasabb értékek a nyugati országrészben lesznek, de itt voltak nagyobb esők. Keleten egyszerűen nincs miből párologni. (forrás: met.hu)

Napraforgó

  • Napraforgó mindenhol virágzásban van (BBCH 61-67). Aszályos területeken sok helyen látni 50-100 cm-es állományokat már virágzásban.

Gyomok

  • A gyomirtásra már nincs lehetőség

Kórokozók

  • Napraforgó állományokban megjelent az alternáriás levélfoltosság, egyelőre alacsony fertőzési nyomással, de terjedése gyorsuló ütemű. A Dunántúlon hullott csapadéknak és magas relatív páratartalomnak köszönhetően terjedése az elkövetkező időszakban biztosított lesz. Elég sok helyen lehet látni a peronoszpóra primer fertőzésének tüneteit is. Ez ellen levélfungicidekkel nem tudunk védekezni, csak csávázással és rezisztens hibridek termesztésével. Mivel a kórokozó gyorsan képes új rasszokat létrehozni, előfordulhat, hogy egyes rasszokkal szemben rezisztens hibriden mégis megjelennek a tünetek. A sok helyen vízzel telített talajok pl.: Somogy megye kedveznek a rajzóspórák talajban történő aktív mozgásának. A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) szártőbetegség formája észlelési szinten megjelent – a betegség általában lassan terjed, a csapadékosabb körzetekben közepes ütemű terjedése várható. A Jászságban észlelési szinten megjelent a napraforgó verticilliumos hervadása (Verticillium dahlie, V. albo-atrum) – a betegség további terjedése nem valószínű.  (A betegség előfordulása Magyarországon rendkívül ritka. A betegség ellen állománykezeléssel nem védekezhetünk – a kevésbé fogékony fajták használata és az okszerű növényi sorrend jelentik a védekezés lehetőségeit.) Több helyütt látható a napraforgó intenzív hervadása, ami nagy valószínűséggel a hamuszínű szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) kezdeti tünete.
  • Napraforgóban célszerű elvégezni a második, tányérvédelmet szolgáló fungicides védekezést, amennyiben fenológia szerint még lehetséges (csillagbimbós állapot vége, sziromlevelek megjelenése - főként a később vetett állományok esetében). Ez a napraforgó szklerotíniás, botritiszes betegségeivel szemben nyújt védelmet. Ugyan a mostani időjárás nem kedvez a kórokozók terjedésének, de egy esetleges esős időszak beköszöntével a helyzet gyorsan megváltozhat. Ajánlatunk az Amistar SUN, két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagot tartalmaz, kiváló hatékonyságú a napraforgó legfőbb betegségeivel szemben. Zöldítő, termésnövelő hatással is rendelkezik. Ajánlott dózisa 0.8-1.0 l/ha, a felső dózis hosszabb hatástartamot, markánsabb hatékonyságot és termésnövelő hatást biztosít. Tankkeverékben kijuttatható rovarkártevők ellen Monospel 0,2 l/ha dózisával pl.: levéltetvek vagy poloskák ellen.

 

Alternáriás levélfoltosság napraforgó levelén
Alternáriás levélfoltosság napraforgó levelén

Kártevők

  • Egyre több poloskával találkozhatunk, amelyek a megtermékenyülést ronthatják. Ellenük a Monospel-t lehet használni egészen virágzás végéig (BBCH 67)!

Kukorica

  • A kukorica – ahol kellő csapadékot kapott - nagyon gyorsan fejlődik a melegnek köszönhetően, sok helyen van 200-250 cm-es állomány, címerhányásban, virágzás. De az aszályos helyeken szenved, a fejlődés lelassult, kényszer-címerhányásban és virágzásban van az állomány.

Kártevők

  • Jelentős dőlésekkel lehet találkozni nem védett állományokban
  • Kukoricabogár lárvák „felhőkben” rajzanak, soha nem látott mennyiségben. Az éppen csak kibújó bajuszt szinte tarra rágják, ami megkérdőjelezi a megtermékenyítést. Ahol nem védekeznek, ott nagyon komoly gondot is jelenthet.
  • A kukoricamoly első nemzedéke lepkéinek rajzása túl van a csúcson, már van lárvakártétel.
  • Gyapottok bagolylepke második nemzedékének rajzása elindult. Valószínűleg a délről migráló egyedek jelentek meg. Mivel most már vannak generatív részek, ezért a kártétel és az első, áttelelő nemzedék jelenléte nagy gondot fog okozni
  • Figyeljük a kukoricákat a kukoricamoly rajzás zajlik. Ha erős a rajzás és sok lerakott petét találunk érdemes védekezni az Ampligo vagy Voliam készítményünkkel. Ha van kukoricabogár, akkor az Ampligo-t használjuk. Két hatóanyagának köszönhetően mind a molykártevők (kukoricamoly, gyapottok bagolylepke, mind a kukoricabogár imágók ellen kiváló hatékonyságú. Dózisa 0,25-0,3 l/ha, javasolt lémennyiség 300-500 l/ha. Esőztető berendezéssel együtt is kijuttatható!
  • Kétfoltos takácsatka jelen van az állományokban, a magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom előrevetíti a jelentős kártételt. Hibridkukorica állományokban fel kell készülni a védekezésre. Javasolt készítmény Vertimec Pro 0,75 l/ha vagy ha molyok kártétele is várható Voliam Targo 0,75-1,0 l/ha dózisban még címerhányás előtt! FIGYELEM! Virágzásban nem alkalmazható, mivel méhekre veszélyes készítmény! Figyeljünk a lémennyiségre, legalább 400-500 l/ha legyen. Nedvesítő szer használata javasolt!
Kukoricabogár imágók által lerágott bibe Létavértesen - vajon milyen lesz a megtermékenyülés?
Kukoricabogár imágók által lerágott bibe Létavértesen - vajon milyen lesz a megtermékenyülés?

 

Felhőkben rajzik a kukoricabogár imágója, Debrecen-Józsa
Felhőkben rajzik a kukoricabogár imágója, Debrecen-Józsa

Boros Szilárd (kórtan)
Horváth András (rovartan)
Dr. Nagy Viktor (napraforgó, repce gyomok)
Tóth Csantavéri Szilvia (kukorica, kalászos gyomok)

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.

Az Amistar Sun gombaölő szer azonos a 02.5/2452/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Amistar Top gombaölő szerrel.
A Monospel 24 EW azonos a 02.5/2322/2/2007. MgSzHK számon engedélyezett Klartan 24 EW rovarölő permetezőszerrel.
A Voliam azonos a 02.5/1126/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Coragen 20 SC rovarölő permetezőszerrel.
Az engedélyező hatóság az Ampligo engedélyokiratát 2022. május 31-i hatállyal visszavonta. A terméket nagy- és kiskereskedők a 2022. augusztus 31-ig értékesíthetik, a szer felhasználása 2022. november 30-ig engedélyezett.