Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2022.06.23.

Hír
Heti növényvédelmi összefoglaló

Az elmúlt 7 napban a Dél-Dunántúlon hullott jelentős csapadék, amely a 20-50 mm-t is elérte. Az Alföld nagy részén folytatódott az aszály. (forrás: idokep.hu).

A következő 5 napban a középső megyékben és a Dunántúlon várható néhány mm, nem jelentős eső. Az Alföld nagy részén tovább tart az aszály (forrás: met.hu). A hőmérsékleti maximumok a hét második felében - egy melegbetörés miatt – elérik a 35-37 °C-ot.  A páratartalom a nappali órákban nyugaton 40-50 %, keleten 20-30 % lesz, az éjszakai órákban – ahol csapadék hullott - 70-80 %. A párolgás – a magas nappali hőmérsékletek miatt – napi 4-6 mm is lesz, 5 nap alatt akár 10-25 mm körül lesz, a magasabb értékek a nyugati országrészben lesznek, de itt voltak nagyobb esők (forrás: met.hu).

Kalászos gabonák

 • Őszi búzák viaszérés végén-teljes érésben vannak (BBCH 79-85). Hamarosan indul az aratás.

Kórokozók őszi búzában

 • Növényvédelmi teendő már nincs.

Kártevők

 • Kalászosok már érnek maximum a tavaszi kalászost kell még védeni. Rajzanak a pattanóbogarak, most a mezei pattanó rajzik. Keresik a nedves zöld növénnyel borított területet. Itt lesz majd peterakás és jövő évben drótféreg kártétel.
 • A még zöld tavaszi kalászos figyelmet érdemel, poloskák és vetésfehérítő támadhatja. Már csakKarate Zeon-t használjunk, figyeljünk az élelmezésegészségügyi várakozási időre, ami kalászosban 28 nap rajzik a mezei pattanóbogár imágója. Ez idén nem okoz kárt de a lerakott petéikből lesznek a drótférgek a következő években.

Repce

 • A repce fejlettsége az teljes érésben (BBCH 88-90), sok helyen elindult az aratás.

Kórokozók

 • Növényvédelmi teendő már nincs.

Állati kártevők repcében

 • Növényvédelmi teendő már nincs.

Napraforgó

 • Napraforgó – ahol volt csapadék – nagyon gyorsan fejlődik, csillagbimbós állapot-virágzás kezdetén van (BBCH 51-60). Aszályos területeken sok helyen látni 50-100 cm-es állományokat virágzás előtt vagy már virágzás kezdetén.

Gyomok

 • A gyomirtásra már nincs lehetőség

Kórokozók

 • Napraforgó állományokban megjelent az alternáriás levélfoltosság, egyelőre alacsony fertőzési nyomással. A napokban hullott csapadéknak és magas relatív páratartalomnak köszönhetően terjedése az elkövetkező időszakban biztosított lesz. Elég sok helyen lehet látni a peronoszpóra primer fertőzésének tüneteit is. Ez ellen levélfungicidekkel nem tudunk védekezni, csak csávázással és rezisztens hibridek termesztésével. Mivel a kórokozó gyorsan képes új rasszokat létrehozni, előfordulhat, hogy egyes rasszokkal szemben rezisztens hibriden mégis megjelennek a tünetek. A sok helyen vízzel telített talajok pl.: Somogy megye kedveznek a rajzóspórák talajban történő aktív mozgásának.
 • Napraforgóban aktuális elvégezni a szár- és levélfoltosságokat okozó betegségek (Alternaria spp., Phoma spp., Diaporthe spp.)  elleni védekezést, amíg az állomány szántóföldiföldi vontatott permetezőgéppel is járható állapotban van. Ajánlatunk az Amistar Sun, két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagot tartalmaz, kiváló hatékonyságú a napraforgó legfőbb betegségeivel szemben. Zöldítő, termésnövelő hatással is rendelkezik. Mindkét hatóanyag felszívódó hatású, így kiválóan alkalmas a korai védekezések elvégzésére. Ajánlott dózisa 0.8-1.0 l/ha, a felső dózis hosszabb hatástartamot, markánsabb hatékonyságot és termésnövelő hatást biztosít. Tankkeverékben kijuttatható rovarkártevők ellen Karate Zeon 0.15-0.2 l/ha vagy Monospel 0,2 l/ha dózisával pl.: levéltetvek vagy poloskák ellen, illetve bórtartalmú lombtrágyákkal is.

Kártevők

 • Levéltetvek és poloskák ellen lehet használni Monospel-t egészen virágzásig!

Kukorica

 • A kukorica – ahol kellő csapadékot kapott - nagyon gyorsan fejlődik a melegnek köszönhetően, sok helyen van 100-150 cm-es állomány, címerhányás előtt. De az aszályos helyeken szenved, a fejlődés lelassult.

Gyomok

 • Záródtak a kukorica sorok, további jelentős gyomkelés már nem várható.
 • Véget ért a kukorica gyomirtásának lehetősége.

Kártevők

 • Már találkozni dőlő kukoricákkal, amelyet a kukoricabogár lárvája okoz
 • Kukoricabogár lárvák intenzíven károsítanak, ahol nem védekeztek.
 • A kukoricamoly első nemzedéke lepkéinek rajzása túl van a csúcson, már van lárvakártétel.
 • Gyapottok bagolylepke első rajzása lecsengőben, még nincs generatív rész, amit károsíthatnának, de a korai rajzás előrevetíti a 2. nemzedék jelentős kártételét
 • Figyeljük a kukoricákat a kukoricamoly rajzás zajlik. Ha erős a rajzás és sok lerakott petét találunk érdemes védekezni az Ampligo vagy Voliam készítményünkkel.

Boros Szilárd (kórtan)
Horváth András (rovartan)
Dr. Nagy Viktor (napraforgó, repce gyomok)
Tóth Csantavéri Szilvia (kukorica, kalászos gyomok)

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.

Az Amistar Sun gombaölő szer azonos a 02.5/2452/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Amistar Top gombaölő szerrel.
A Monospel 24 EW azonos a 02.5/2322/2/2007. MgSzHK számon engedélyezett Klartan 24 EW rovarölő permetezőszerrel.
A Voliam azonos a 02.5/1126/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Coragen 20 SC rovarölő permetezőszerrel.
Az engedélyező hatóság az Ampligo engedélyokiratát 2022. május 31-i hatállyal visszavonta. A terméket nagy- és kiskereskedők a 2022. augusztus 31-ig értékesíthetik, a szer felhasználása 2022. november 30-ig engedélyezett.