Kunsági borvidék betegség-előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Kunsági borvidék szőlőtermesztői számára

Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

2024.06.13.

A lisztharmat most már általánosan megjelent a leveleken és terjedése gyors. A fürtökön most még kisebb számban láthatunk tüneteket, de hamarosan a levelekről átterjedő fertőzések nagyobb számban megjelenhetnek a bogyókon is. A lisztharmat ellen kombinációban védekezzünk, kontakt és felszívódó készítményeket juttassunk ki együttesen. A sűrű lombozat belsejébe is jusson a permetléből, mert ott alakulnak ki a legerősebb fertőzések. A leveleken szinte a teljes felületen jelentek meg a tünetek, a fertőzések gyakorisága is jelentős, ezért az idei évben erős lisztharmat járvány lehetséges. 

Peronoszpóra tüneteket csak keveset találtunk. A szürkepenész nem jelent meg a fürtökön ezidáig. A csapadék több hullámban érkezett az elmúlt héten a Térségbe. 

A párás, fülledt időben a napi levélnedvesség borítottságok elérték a 10-12 órát, ezért a gombabetegségek számára a konidiumok csírázáshoz kedvezők voltak a feltételek. Ez miatt mind a lisztharmat mind a peronoszpóra magasabb fertőzési fokozatba kapcsolt.

A fiatal bogyókon még nagyon sok a légzőnyílás, ezért a peronoszpóra ott intenzíven támadhat. Mindkét betegség ellen felszívódó + kontakt készítmények használata javasolt. A peronoszpóra lappangási ideje jelen hőmérsékleti értékek mellett csak 5-6 nap, ezért a betegség tünetei gyorsan kialakulhatnak a lombozaton. Onnan aztán a fürtök is tömegesen fertőződhetnek, ezért kell most intenzív védelmet folytatni a gombabetegségek ellen. A virágzás után folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a gombabetegségek támadása visszatartható legyen. 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban és magasabban elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből. 

Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselésre. Leginkább a kén és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket. A meleg, párás időjárás fokozza a tünetek erősségét. 

Általában erős hajtásnövekedés figyelhető meg a szőlőben. Ezeken a helyeken a zöldmunkákkal és a gyakoribb permetezésekkel (7-10 napos forduló) tudjuk segíteni a szőlőt a megfelelő egészségi állapot fenntartásában. 

A gubacsatkák szívogatásának nyomai szembetűnően látszanak most a leveleken. A szívogatások helyén a levélszövet felpúposodik, így a kártételt a levéllemezen keletkező, feltűnő, kidomborodó szabálytalan alakú gubacsok jelzik. Friss kártétel esetében, amikor új gubacsokat észlelünk a fiatal hajtásokon, újra védekeznünk kell speciális atkaölő szerrel. Védekezés hiányában a szőlő növekedését erőteljesen visszafogja a kártevő. 

szőlőmolyok II. nemzedékének rajzása folyamatos. Szex-feromon csapdáink 7 db egyedet fogtak az elmúlt héten. A lárvák károsítása ezzel párhuzamosan folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák többségében L4-L5-ös stádiumban vannak a mostani időszakban. 

A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben. 

Az amerikai szőlőkabóca lárváinak károsítása folyamatos. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus). A lárvák jelenleg többségében L3-as fokozatúak. Ettől a fejlődési fokozattól kezdve a lárvák már fertőzőképesek. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Erre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4). Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetők.

A rendszer megtalálható:
https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx 

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin hatóanyagú permetező szerek). A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. 

A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. Több helyen, főleg a fehér fajtákon megjelentek a klorózis tünetei. A vashiányt a talaj levegőtlensége, a túlzottan meszes talaj, a gyors növekedés is elősegítheti. Lombtrágyák használatával vagy a talaj levegőtlenségének, tömörödöttségének megszüntetésével tudjuk javítani a rossz vasellátást.

A meteorológiai állomások által mért adatok

2024.06.07. - 06.13.Heti átlaghőmérséklet (°C)Csapadékösszeg (mm)
Lőrinci19,216
Monor19,012
Cegléd18,814
Nagykőrös18,612
Kecel19,49

Pénteken már napos, kellemes, mérsékelten meleg idő várható, számottevő csapadék nélkül. Hétvégére előreláthatólag alapvetően napos, nyári idő alakul ki. Vasárnap a hőmérséklet ismét meghaladhatja a 30 fokot. A következő 7 napban a Térségben 7 mm csapadék várható.

A Syngenta ajánlata erre a hétre:

Mostantól a bogyók fokozott veszélyben vannak
Mostantól a bogyók fokozott veszélyben vannak
A sűrű helyeken gyorsan felütheti a fejét valamelyik gombabetegség
A sűrű helyeken gyorsan felütheti a fejét valamelyik gombabetegség
A lisztharmat általánosan jelen van az ültetvényekben, és erősödik a fellépése
A lisztharmat általánosan jelen van az ültetvényekben, és erősödik a fellépése
A gyommentesen tartott soralj nagyon sokat segíthet a szőlőnek az egészséges állapot fenntartásában
A gyommentesen tartott soralj nagyon sokat segíthet a szőlőnek az egészséges állapot fenntartásában
A fertőzés tömeges, egész levélfelületre kiterjedő jellege erős járványt vetít előre
A fertőzés tömeges, egész levélfelületre kiterjedő jellege erős járványt vetít előre
chevron_left
chevron_right

Szőlő

Szőlő betegség-előrejelzés a hazai borvidékekre

Szőlő növényvédelme - 2024

Szőlő növényvédelme

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a címkéken található használati utasítást!