Share page with AddThis

Zöld levélfelület megőrzés

A történet 2005-ben kezdődött, amikor Harald Water a Syngenta kutató portfólió menedzsere egy vegyület részeként felfedezte az Elatus™ Era-t (az az a Solatenol™-t). Az elmúlt 11 évben az Elatus™ Era szigorú engedélyztetési vizsgálatokon ment keresztül, amely magában foglalja a formulációs teszteket, mikroszkópos és biokinetikai vizsgálatokat és szántóföldi kísérlet százait.

Hogyan változik a terméshozam a zöld levélfelület megőrzése által?

A Reading Egyetemen végzett korábbi kutatás igazolta, hogy a búza virágzásától kezdve a zöld levélfelület 37 %-os megőrzése hektáronként 0.15 t terméstöbbletet jelent. A tenyészidő végéhez közeledve a zöld levélfelület mérésével az elméleti, várható terméstöbbletet ki lehet számolni. 2017-ben a York-i Innovációs Központunkban az Elatus™ Era-t T2-es időpontban vizsgáltuk. Az eredmény azt mutatta, hogy az Elatus™ Era az őszi búza zöld levélfelületét 5.5 nappal tovább őrizte meg, szemben a bixafen/fluopyram/protiokonazollal. Ez elméletben 0.83 t/ha terméstöbbletnek felel meg. Betakarításkor ezt szorosan tükrözte a 0.9 t/ha-os többlettermés.

Kimagasló zöldítő hatás

A Syngenta magyarországi fejlesztői kísérleteiben is bebizonyosodott az Elatus™ Era versenytárs SDHI feletti kimagasló zöldítő hatása (1. ábra).

Elatus Era és versenytárs SDHI gombaölő szer zöldítő hatása NDVI felvételen (forrás: Syngenta magyarországi fejlesztői kísérlet, 2018)
Elatus Era hatékonysága T2 kijuttatásban aszályos körülmények között (forrás: Syngenta magyarországi fejlesztői kísérlet, 2018)

Hogyan hat az Elatus™ Era a növényekre aszályos, arid időszakban?

Magyarországi fejlesztési kísérletekben vizsgáltuk, hogy az Elatus™ Era miként hat a növényekre aszályos, arid időszakban. A vizsgálatok eredményei rámutattak, hogy az Elatus™ Era-val T2 időpontban kezelt növények hatékonyan fotoszintetizáltak aszályos körülmények között is, akadálytalanul zajlott a szervesanyagbeépülés, szemben a kezeletlen növényállománnyal (2. ábra).

Hogyan hat az Elatus™ Era zöld levélfelület megőrzése a terméshozamra?

Az Elatus™ Era zöld levélfelület megtartó képességének kulcsa a SOLATENOL™ alkalmazás utáni biokinetikai (hatóanyag mozgás) tulajdonságaiban rejlik. Stabilan van jelen a levél felszínén és belsejében még a kijuttatás után három héttel is, így biztosítja a hosszantartó és erőteljes betegségek elleni védőhatást, emellett szisztemikusan mozog a növényben és a levélben is (3. ábra).

SOLATENOL hatóanyageloszlásának biokinetikai vizsgálata őszi búza levélben (forrás: Source: D.BARTLETT, A.STALKER (Jealott’s Hill))

Továbbá a SOLATENOL™ lassabban mozog más SDHI hatóanyag molekulákhoz képest, mint pl. a fluxapyroxad, amely a levélcsúcsban koncentrálódik, kitéve a levél többi részét a kórokozók támadásának. A szeptóriás levélfoltosság általában a levél alapjánál fertőzi a növényt, miután a levélhónaljban összegyűlik a nedvesség. A SOLATENOL™ hatóanyag mozgási tulajdonságai alapján egyenletesen oszlik el, így biztosítva a teljeskörű védelmét a levélnek.