Share page with AddThis

Solatenol™, a molekula

Solatenol, a molekulaSDHI hatóanyagú gombaölő szerként az Elatus Era a szeptória és rozsda fajok légzésének leállítávásal fejti ki hatását, ugyanis nagyon hatékonyan képes kötődni a kórokozók speciális enzimeihez. Ez azt jelenti, hogy a gombát megfosztja az energiaellátásától és a gomba elpusztul. 
A levél felületén és belsejében ennek a hatásmódnak köszönhetően az Elatus Era megelőzi a fertőzést, illetve a betegség fejlődésének korai állapotában teljeskörű védelemmel látja el a levelet.
Mi történik a levél belsejében?
A gazdaságilag veszteséget okozó gabonabetegségek, mint a szeptória és a rozsdafélék jelentős károsodást okoznak a növényekben, mielőtt azok szabad szemmel látszódnának. Erőteljes és hosszantartó védelmet biztosító T2 SDHI hatóanyagtartalmú gombaölő szer alkalmazása, mint az Elatus Era, kívül-belül védelemmel látja el a lombozatot, megelőzve a betegségek fellépését.

Mire jó a mikroszkóp?

Célja, hogy sejtszinten vizsgálhassuk a betegségek növények növekedésére, teljesítményére gyakorolt hatását.
Lehetőséget ad arra is, hogy megértsük, hogyan hat az Elatus™ Era a betegségek ellen, biztosítva a kontrollt felettük, mielőtt a tünetek szabad szemmel láthatóvá válnának, és már túl késő lenne a beavatkozásra.
Bemutatja az Elatus™ Era és egyedi kémiai tulajdonságainak - a permetcseppek eloszlása, terjedése, felvétele a növényben, valamint esőállósága - különlegességét, amelyek piacvezető gombaölő szerré teszik.

Elatus™ Era mikroszkóp alatt

Szeptóriás levélfoltosság vizsgálata elektronmikroszkóppal

A Syngenta kutatói megvizsgálták az Elatus™ Era hatékonyságát szeptóriás levélfoltosság ellen. Húsz nappal a fertőzés után azt tapasztalták, hogy a preventív módon Elatus™ Era-val kezelt növények levélszövete elektronmikroszkóp alatt teljesen egészséges képet mutatott, a kórokozó nem tudott behatolni a levélbe, míg a kezeletlen kontroll növények leveleiben a gomba szétterjedt, gombafonalait (hifáit) kifejlesztette, ezáltal roncsolva a növényt és csökkentve a várható terméshozamot (1. ábra).

Elatus Era hatékonysága szeptóriás levélfoltosság ellen – elektronmikroszkópos vizsgálat
1. ábra: Elatus Era hatékonysága szeptóriás levélfoltosság ellen – elektronmikroszkópos vizsgálat (forrás: Syngenta fejlesztői kísérlet, UK)

Vörösrozsda vizsgálata elektronmikroszkóppal

A Syngenta kutatói elektronmikroszkóp segítségével megvizsgálták az Elatus™ Era hatékonyságát vörösrozsda ellen is. Azt tapasztalták, hogy az Elatus™ Era-val preventív kezelésben részesített növények levélszövete teljesen egészséges képet mutatott fertőzés után 5 nappal az elektronmikroszkóp alatt, ezzel szemben a kezeletlen kontroll növényekben a kórokozó gomba hifáit kifejlesztette, teljesen elterjedve a levélszövetben (2. ábra).

Elatus Era hatékonysága vörösrozsda ellen – elektronmikroszkópos vizsgálat
2. ábra: Elatus Era hatékonysága vörösrozsda ellen – elektronmikroszkópos vizsgálat (forrás: Syngenta fejlesztői kísérlet, UK)

Elatus Era

Elatus™ Era termékismertető

Új fejezet a kalászosok védelmében. Őszi és tavaszi búza, őszi és tavaszi árpa, rozs,...