You are here

Termésstabilitás a Syngenta új stressztűrő repcehibridjeivel

Hír
2022.06.24.

A Syngenta Kft. az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetett a repce nemesítési és tesztelési programjára, melynek újabb zászlóshajója érkezett meg idén a magyarországi termelőkhöz.

A sikeres repcetermesztésnek rendkívül sok olyan tényezője van, amire nem tudunk hatást gyakorolni, de az egyik legfontosabb eleme, azaz a jó hibridválasztás a termelő kezében van.  Az egyre hektikusabb időjárási körülmények miatt még nagyobb szerepet kap a jól megválasztott genetika, melyben a stressztűrő képesség mellet a kiegyensúlyozott, magas terméspotenciálnak van a leghangsúlyosabb szerepe. Éppen ezért az adott termőhelyen a legjobb alkalmazkodóképességű hibrid kiválasztása alapvető eleme a sikeres repce termesztésnek. A repce igényes, de jövedelmező kultúra Magyarországon, ezért a nagyobb odafigyelés és az adott termesztéstechnológiához igazított hibridek kulcsfontosságú szereplői a profitábilisabb termesztésnek.

A Syngenta nemesítői az új hibridekkel ezt a lehetőséget adják az Önök kezébe, melynek vadonatúj képviselője az SY Floretta hibridünk.

SY Floretta őszi káposztarepce vetőmag

SY Floretta őszi káposztarepce vetőmag
SY Floretta - a kimagasló termés záloga

A magyarországi kísérleti rendszerben már 2020-ban kitűnt nagy és impozáns állományt nevelő habitusával, hosszú, kitelt becőivel. Télállósága tavaly is jelesre vizsgázott, amely alapvető feltétele a tavaszi erős és egészséges állomány további sikeres fejlődésének. Közepes termőhelyi adottságok között is kiválóan megállja a helyét, de kiemelkedő terméspotenciálját a jó termőhelyi adottságok között tudja igazán megmutatni. Betegségekkel szembeni ellenállósága átlagon felüli és a Tarlórépa sárgaság vírussal (TuYV) szemben is rezisztens. Magas olaj- és alacsony glükozinát tartalommal rendelkezik. Sikeres európai kísérleteket követően idehaza a 2021-es fejlesztői kísérleteinkben átlagosan 4,7 t/ha eredménnyel zárt (1. ábra).

1.ábra – SY Floretta terméseredménye (Syngenta fejlesztői kísérletek, 2021 Magyarország, 8 hely)
1.ábra – SY Floretta terméseredménye
(Syngenta fejlesztői kísérletek, 2021 Magyarország, 8 hely)

Kijelenthetjük tehát, hogy egy olyan hibrid érkezett termelőink kezébe, mely az intenzív termesztési körülményekre kiválóan reagál rekordtermésével, de a stresszes területeken is biztonsággal megállja a helyét akár zord hideg körülmények között is a tél folyamán (2. ábra). Az SY Floretta kiválóan vizsgázott az extrém hideg körülmények között is.

2.ábra – Syngenta télállósági vizsgálat Lengyelország 2019.
2.ábra – Syngenta télállósági vizsgálat Lengyelország 2019. 

SY Glorietta őszi káposztarepce vetőmag

SY Glorietta őszi káposztarepce vetőmag
SY Glorietta – a stabilitás zászlóvivője

Az SY Glorietta már ismert név a hazai termelők körében, hiszen 2021-ben már széles körben vetették az ország minden termesztési körzetében. Kiemelkedő termésstabilitással, valamint terméspotenciállal rendelkező hibridrepcénk, amely Magyarországon a fejlesztői kísérleteinkben 2020-as és 2021-es években 4,7 tonna termésátlagot produkált (3. ábra).

3.ábra – SY Glorietta terméseredménye (Syngenta fejlesztői kísérletek, 2020-2021 Magyarország, 8 hely)
3.ábra – SY Glorietta terméseredménye
(Syngenta fejlesztői kísérletek, 2020-2021 Magyarország, 8 hely)

Nemesítőink figyelmét kiváló télállóságával és hidegtűrésével hívta fel a hibrid szelekció során.  Kezdeti energikus fejlődésének köszönhetően korai vetésre is alkalmas az SY Glorietta. Tavasszal nem nyurgul fel, lassú és fokozatos magszárba-indulás jellemzi, melynek köszönhetően a késő áprilisi fagyok kevésbé veszélyeztetik. Fómával és szklerotíniával szemben nagyon jó ellenállóságot mutat, és a Tarlórépa sárgaság vírussal (TuYV) szemben is ellenálló hibrid. Kiváló tápanyagfeltáró képességgel rendelkező hibrid kiemelkedő N-feltáró képességének köszönhetően, hiszen a talajban lévő tápanyagot nagyon jól hasznosítja. Ezt bizonyítja egy külföldön beállított tápanyag reakció kísérlet (4. ábra).

A Syngenta Németországban két nitrogén dózis, a 160 illetve a csökkentett 80 kg/ha termésre gyakorolt hatását vizsgálta. Az első 80 kg/ha-t (26% N + 13% S) március elején minden parcella megkapta, majd a második 80 kg/ha-t (27% N) csak a vizsgált parcellák fele. A parcellák közötti terméskülönbséget oszlopdiagramban ábrázoltuk. A két nitrogén dózis közötti terméskülönbség minél kisebb, annál jobb a hibrid N hasznosító képessége. A termésátlag eltérés q/ha-ban került feltüntetésre.

4.ábra – Két különböző N dózis termésre gyakorolt hatása (Syngenta fejlesztői kísérlet, 2020-2021 Németország)
4.ábra – Két különböző N dózis termésre gyakorolt hatása
(Syngenta fejlesztői kísérlet, 2020-2021 Németország)

A nitrogén és a fő makroelemek mellett kiemelten fontos a repce számára a kén és bór pótlása is, melyek elengedhetetlenek a fehérje és olajképzés szempontjából. Emiatt javasoljuk 30-40 kg/ha kén kijuttatását a jó terméshez. Állomány permetezéskor keserűsóval (MgSO4) magnéziumot és ként pótolhatunk, de ez csak pár kg ként jelent. A tavaszi nitrogén legyen lehetőleg kénes kombináció. A bórt pedig folyamatosan biztosítsuk fejlődő repceállományunknak. Ősszel a gyökerek optimális növekedéséhez, tavasszal a virágok egészséges kifejlődéséhez és termékenyüléséhez, olaj felhalmozáshoz elengedhetetlen elem.

A Syngenta idei hibrid ajánlatában továbbra is elérhetőek az Aganos és a Bluestar repcehibridek, melyek az elmúlt években termésstabiltásuk, valamint alacsony pergési hajlamuk miatt méltán kedvelt hibridek a hazai repcetermesztőink körében.

Bővebb információkat repcehibrideinkről itt talál >> 

Syngenta repce portfólió

Asbóth András
Fejlesztőmérnök, repce és kalászos hibridek