A lehetőségek tovább bővültek a Syngenta új biológiai készítménye számára

Hír

Előző cikkünket azzal zártuk, hogy reméljük hamarosan új hírekkel tudunk szolgálni a Taegro-val kapcsolatban, ami az első biológiai eredetű termék a Syngenta portfóliójában. 

Nagyon fontos elmondanunk, hogy a készítmény április 30-óta a NÉBIH engedélyével ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédő szer! Ez azt jelenti, hogy a készítmény biológiai védekezést alkalmazó állományban is korlátozás nélkül felhasználható.

Jó híreink vannak a kultúrabővítéssel kapcsolatban is. A Taegro felhasználási engedélye kibővült az alábbi kultúrákkal. Fontos kiemelnem, hogy a készítmény élelmiszerügyi várakozási ideje minden kultúra esetén csupán csak 1 nap! Így a már szedésben lévő állományok kezelése is megoldható.

KultúraCél kórokozóDózis (kg/ha)Kijuttatási időpont
szőlőszürkepenész, lisztharmat0,185-0,370Virágzástól – vesszőérésig (szürkepenész)
Kisleveles állapottól – levélhullásig (lisztharmat)
uborka, cukkini, görögdinnye, sárgadinnye, tökfélék (hajtatás)lisztharmat, peronoszpóra0,185-0,370Szikleveles állapottól – teljes érésig
fejes saláta (hajtatott)saláta peronoszpóra0,185-0,370Szikleveles állapottól – végleges fejméret eléréséig
paradicsom, tojásgyümölcs, paprika (hajtatott)pszeudomonász, fitoftóra, lisztharmat, alternária0,185-0,370Szikleveles állapottól – teljes érésig
szamóca (hajtatott)szürkepenész0,185-0,370Első levél megjelenésétől – teljes érésig

A növényvédelmi technológia lehetőségei folyamatosan szűkülnek a környezeti terhelési kockázat okán. Sok hatóanyag kivonásra kerül, és az új mesterséges hatóanyagok piacra hozatala komoly energia befektetéssel jár. Ma már nem csak a hatékonyság, de a környezetre gyakorolt hatás, és a szermaradék értékek minimálisra csökkentésével is számolni kell. A készítmények felhasználhatóságát tovább nehezítik az élelmiszerügyi várakozási idők, ezért kiemelten fontos, a hatékony biológiai eredetű készítmények megjelenése a piacon.

A Taegro jellemzői a következők:

  • A Taegro a Syngenta első biológiai növényvédő készítménye, amely a Bacillus amyloliquefaciens baktérium egy speciális törzsét tartalmazza, ez biztosítja a megfelelő hatáskifejtést. Hosszú fejlesztői munka és válogatás útján sikerült ezt a specifikus törzset megtalálni, ami által a Taegro kiemelkedik a többi biológiai növényvédelmi készítmény közül.
  • A Taegro a permetléhez adva azonnal szaporodásnak indul és koncentrációja exponenciálisan növekszik, ezért az oldódást követően nem szükséges várni a kijuttatással. A szaporodása során sejtláncokat hoz létre, ami sok százezer sejt összekapcsolódását jelenti. Ezt permetezzük ki a lombfelületre. A baktérium tovább szaporodik a lombfelületen, és a folyamat során, több fronton is „szembeszáll” a kórokozókkal.
  • A Taegro három féle módon fejti ki a hatását.
    • A levélfelületen elszaporodva nem engedi meg a kórokozónak, hogy megtapadjon. Tulajdonképpen kompetítorként kiszorítja a felületről, így a kórokozó nem képes behatolni a levélszövetbe.
    • Olyan anyagokat (metabolitokat) választ ki, amik gátolják a kórokozók fejlődését.
    • Javítja a kezelt növény ellenálló képességét, így a fogékonysága csökken a betegségekkel szemben.
  • A Taegro, a biológiai készítmények körében kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik, melyet azonban, mint élő organizmus, csak az ideális körülmények között képes kifejteni, ezért kijuttatásakor figyelembe kell venni bizonyos tényezőket.  A levélfelület kémhatásában széles spektrumhoz tud alkalmazkodni, így az enyhén savas, vagy lúgos környezet sincs hatással a szaporodására (pH 5-9). A hőmérséklet tekintetében szintén rugalmasabb, mint a legtöbb biológiai készítmény2, hőmérsékleti optimuma 20-30 oC között van, de ettől a kicsivel magasabb hőmérsékletet is elviseli. Az intenzív UV sugárzás viszont kifejezetten káros hatású rá, ezért fontos, hogy ne permetezzük ki egy magas UV sugárzású nap közepén, igyekezzünk a kijuttatást inkább a késő délutáni, esti órákra időzíteni. További előnye, hogy jól tapad a levélfelülethez, egy permetezés után két órával érkező eső, vagy felső öntözés nem mossa le a levélfelületről.
  • A Taegrot kizárólag megelőző jelleggel javasoljuk kijuttatni, a biológiai készítményektől elvárható hatékonyságot csak ebben az esetben tudja garantálni. Ez a hatékonyság, nem összehasonlítható egy mesterséges hatóanyaggal, de mindenképpen kiemelkedő a biológiai hatóanyagok közül.
  • A Taegro keverhető a jelenleg ismert és forgalomban lévő hatóanyaggal. A klasszikus készítmények hatékonyságát még fokozza is a Taegro mint kombinációs partner. Ha keverhetőséggel kapcsolatban kérdésük van, keressék a kollégáinkat bizalommal.

A Taegro esetében várható további kultúra bővülés az év folyamán. Az információkkal kapcsolatban keresse területi kollégáinkat.