Heti Syngenta növényvédelmi hírek

Hír
Heti növényvédelmi összefoglaló

Az elmúlt 7 napban az ország délinyugati és keleti részén volt szórványos 5-20 mm csapadék. (forrás: idokep.hu)

A következő 5 napban az ország nagy részén jelentős csapadék várható (50-100 mm), amely valószínűleg az aszályt megszünteti, de annak káros hatását a nyári kultúrákban (napraforgó, kukorica) már nem befolyásolja. (forrás: met.hu). A következő hét elején mérséklet meleg idő lesz. A napi maximumok 25-30 °C körül lesz, keleten lesznek a magasabb értékek. A páratartalom a – csapadéknak köszönhetően - nappali órákban is 70-80 % lesz, az éjszakai órákban 80-90 %, amely kedvez a betegségek terjedésének.  A párolgás napi 1-3 mm lesz, 5 nap alatt akár 10-15 mm körül lesz. (forrás: met.hu)


Napraforgó

 • Napraforgó érés stádiumában van (BBCH 81-85). sok helyen a deszikkálást végzik. Aszályos területeken sok helyen látni 50-100 cm-es állományokat apró fejekkel, az aratás ezeken a helyeken elkezdődött.

Kórokozók

 • Napraforgó állományokban az alternáriás levélfoltosság alacsony fertőzési nyomással terjed. A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) szártőbetegség formája észlelési szinten megjelent – a betegség általában lassan terjed. A több helyen észlelési szinten megjelent a napraforgó verticilliumos hervadása – a betegség további terjedése nem valószínű.  (A betegség előfordulása Magyarországon rendkívül ritka. A betegség ellen állománykezeléssel nem védekezhetünk – a kevésbé fogékony fajták használata és az okszerű növényi sorrend jelentik a védekezés lehetőségeit.) Több helyütt látható a napraforgó intenzív hervadása, ami nagy valószínűséggel a hamuszínű szárkorhadás kezdeti tünete, de már találtunk mikroszkleróciumokat is. A napraforgórozsda (Puccinia helianthi) észlelési szinten megjelent – a betegség lassú terjedése tapasztalhat.
 • A vegyszeres védekezésnek már nincs értelme.

Kártevők

 • Mezei és vándorpoloskával találkozhatunk, amelyek a megtermékenyülést ronthatják. Virágzást követően már nincs ellenük lehetőség védekezni.

Kukorica

 • A kukorica elvirágzott, kényszer érési stádiumban van (BBCH 75-85). Sok helyen lesilózták már az állományokat. Korai aratás várható, ahol egyáltalán érdemes aratni.

Kártevők

 • Jelentős dőlésekkel lehet találkozni nem védett állományokban
 • Kukoricabogár imágók egyre kevesebb helyen károsítanak.
 • Kukoricamoly második nemzedéke rajzik az egész országban, a déli országrészben már inkább lecsengőben van
 • Gyapottok bagolylepke harmadik nemzedékének rajzik az egész országban, a déli országrészben.
 • Általában fiatal lárvák vannak jelen az állományokban, most kell ellenük védekezni. Az érő félben lévő állományokban már képesek kárt okozni a hernyók. Csemegekukoricában védekezni kell. Ha méhek vannak a kultúrában akkor használjuk a Voliam-ot. Ha kukoricabogár imágó és kukoricamoly ellen kell védekezni akkor az  Ampligo a megoldás. Az Ampligót megkímélő technológiával juttassuk ki, napnyugta előtt 1 órával kezdve és este 23:00-kor befejezve. Ha van kukoricabogár, akkor az Ampligo-t használjuk. Két hatóanyagának köszönhetően mind a molykártevők (kukoricamoly, gyapottok bagolylepke, mind a kukoricabogár imágók ellen kiváló hatékonyságú. Dózisa 0,25-0,3 l/ha, javasolt lémennyiség 300-500 l/ha. Esőztető berendezéssel együtt is kijuttatható!
 • Kétfoltos takácsatka jelen van az állományokban, a magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom okozza a jelentős kártételt. Javasolt készítmény Vertimec Pro 0,75 l/ha vagy ha molyok kártétele is várható Voliam Targo 0,75-1,0 l/ha dózisban még címerhányás előtt! FIGYELEM! Virágzásban nem alkalmazható, mivel méhekre veszélyes készítmény! Figyeljünk a lémennyiségre, legalább 400-500 l/ha legyen. Nedvesítő szer használata javasolt!

Boros Szilárd (kórtan)
Horváth András (rovartan)

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.

A Voliam azonos a 02.5/1126/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Coragen 20 SC rovarölő permetezőszerrel.
Az engedélyező hatóság az Ampligo engedélyokiratát 2022. május 31-i hatállyal visszavonta. A terméket nagy- és kiskereskedők a 2022. augusztus 31-ig értékesíthetik, a szer felhasználása 2022. november 30-ig engedélyezett.