Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2022.07.01.

Hír
Heti növényvédelmi összefoglaló

Az elmúlt 7 napban a Tisza vonalától nyugatra egy sáv mentén volt 10-30 mm csapadék, amely ezeken a területeken enyhítette az aszályt. A Dunántúlon néhány gócban fordult elő 10-20 mm csapadék. A Tiszántúlon fokozódott az aszály. (forrás: idokep.hu).

A következő 5 napban a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-Középhegység területénvárható 5-10 mm csapadék. Az Alföld nagy részén tovább tart az aszály  (forrás: met.hu) A hét végén pár fokkal csökkennek a hőmérsékleti maximumok (a Dunántúlon akár max 30 °C is lehet), de a Dél- és Kelet-Alföldön még mindig 34-36 °C lesz. Csütörtöktől várható jelentősebb mérséklődés.  A páratartalom a nappali órákban nyugaton 40-50 %, keleten 20-30 % lesz, az éjszakai órákban – ahol csapadék hullott - 70-80 %. A párolgás – a magas nappali hőmérsékletek miatt - napi 4-6 mm is lesz, 5 nap alatt akár 10-25 mm körül lesz, a magasabb értékek a nyugati országrészben lesznek, de itt voltak nagyobb esők  (forrás: met.hu).

Kalászos gabonák

  • Őszi búzák teljes vagy kényszer érésben vannak (BBCH 88-90). Az aratás főleg a Dél-Alföldön javában zajlik.

Kórokozók őszi búzában

  • Növényvédelmi teendő már nincs.

Repce

  • A repce fejlettsége az teljes érésben van (BBCH 88-90), zajlik az aratás.

Kórokozók és kártevők

  • Növényvédelmi teendő már nincs.

Napraforgó

  • Napraforgó – ahol volt csapadék – nagyon gyorsan fejlődik, csillagbimbós állapot-virágzásban van (BBCH 55-63). Aszályos területeken sok helyen látni 50-100 cm-es állományokat virágzás előtt vagy már virágzásban.

Gyomok

  • A gyomirtásra már nincs lehetőség

Kórokozók

  • Napraforgó állományokban megjelent az alternáriás levélfoltosság, egyelőre alacsony fertőzési nyomással. A napokban hullott csapadéknak és magas relatív páratartalomnak köszönhetően terjedése az elkövetkező időszakban biztosított lesz. Elég sok helyen lehet látni a peronoszpóra primer fertőzésének tüneteit is. Ez ellen levélfungicidekkel nem tudunk védekezni, csak csávázással és rezisztens hibridek termesztésével. Mivel a kórokozó gyorsan képes új rasszokat létrehozni, előfordulhat, hogy egyes rasszokkal szemben rezisztens hibriden mégis megjelennek a tünetek. A sok helyen vízzel telített talajok pl.: Somogy megye kedveznek a rajzóspórák talajban történő aktív mozgásának.
  • Napraforgóban aktuális elvégezni a szár- és levélfoltosságokat okozó betegségek (Alternaria spp., Phoma spp., Diaporthe spp.)  elleni védekezést most már csak hidas permetezőgéppel. Ajánlatunk az Amistar Sun, két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagot tartalmaz, kiváló hatékonyságú a napraforgó legfőbb betegségeivel szemben. Zöldítő, termésnövelő hatással is rendelkezik. Mindkét hatóanyag felszívódó hatású, így kiválóan alkalmas a korai védekezések elvégzésére. Ajánlott dózisa 0.8-1.0 l/ha, a felső dózis hosszabb hatástartamot, markánsabb hatékonyságot és termésnövelő hatást biztosít. Tankkeverékben kijuttatható rovarkártevők ellen Karate Zeon 0.15-0.2 l/ha vagy Monospel 0,2 l/ha dózisával pl.: levéltetvek vagy poloskák ellen, illetve bórtartalmú lombtrágyákkal is.

Kártevők

  • Egyre több poloskával találkozhatunk, amelyek a megtermékenyülést ronthatják. Ellenük a Monospel-t lehet használni egészen virágzás végéig (BBCH 67)!

Kukorica

  • A kukorica – ahol kellő csapadékot kapott - nagyon gyorsan fejlődik a melegnek köszönhetően, sok helyen van 200-250 cm-es állomány, címerhányásban. De az aszályos helyeken szenved, a fejlődés lelassult, kényszer-címerhányásban

Gyomok

  • Véget ért a kukorica gyomirtásának lehetősége.

Kártevők

  • Már találkozni dőlő kukoricákkal, amelyet a kukoricabogár lárvája okoz
  • Kukoricabogár lárvák intenzíven károsítanak, ahol nem védekeztek.
  • A kukoricamoly első nemzedéke lepkéinek rajzása túl van a csúcson, már van lárvakártétel.
  • Gyapottok bagolylepke első rajzása lecsengőben, még nincs generatív rész, amit károsíthatnának, de a korai rajzás előrevetíti a 2. nemzedék jelentős kártételét.
  • Figyeljük a kukoricákat a kukoricamoly rajzás zajlik. Ha erős a rajzás és sok lerakott petét találunk érdemes védekezni az Ampligo vagy Voliam készítményünkkel.
  • Kétfoltos takácsatka jelen van az állományokban, a magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom előrevetíti a jelentős kártételt. Hibridkukorica állományokban fel kell készülni a védekezésre. Javasolt készítmény Vertimec Pro 0,75 l/ha vagy ha molyok kártétele is várható Voliam Targo 0,75-1,0 l/ha dózisban még címerhányás előtt! FIGYELEM! Virágzásban nem alkalmazható, mivel méhekre veszélyes készítmény! Figyeljünk a lémennyiségre, legalább 400-500 l/ha legyen. Nedvesítő szer használata javasolt!

Boros Szilárd (kórtan)
Horváth András (rovartan)
Dr. Nagy Viktor (napraforgó, repce gyomok)
Tóth Csantavéri Szilvia (kukorica, kalászos gyomok)

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.

Az Amistar Sun gombaölő szer azonos a 02.5/2452/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Amistar Top gombaölő szerrel.
A Monospel 24 EW azonos a 02.5/2322/2/2007. MgSzHK számon engedélyezett Klartan 24 EW rovarölő permetezőszerrel.
A Voliam azonos a 02.5/1126/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Coragen 20 SC rovarölő permetezőszerrel.
Az engedélyező hatóság az Ampligo engedélyokiratát 2022. május 31-i hatállyal visszavonta. A terméket nagy- és kiskereskedők a 2022. augusztus 31-ig értékesíthetik, a szer felhasználása 2022. november 30-ig engedélyezett.