Force 20 CS – a mindig megtérülő befektetés, mert minden tő számít!

Hír
Force 20 CS – a mindig megtérülő befektetés, mert minden tő számít!

A tavaszi vetések korai védelme egyre nagyobb kihívást jelent, különös tekintettel a talajlakó kártevők felszaporodása miatt. Gyakorlatilag mindenhol jelen levő, általános kártevőnek számítanak a különböző fajba tartozó pattanó bogarak lárvái, a drótférgek, melyek az utóbbi években egyre nagyobb problémát tudnak okozni. Felszaporodásukhoz nagymértékben hozzájárul a számukra kedvezőbb éghajlat, a zöldítés, talajtakaró növények használata. Kártételük főleg foltokban jelentkezik és gyakori, hogy a gazdálkodó észre sem vesz mert a teljes területét tavasszal nem tudja bejárni és a kár rejtve marad.

Force 20 CS – a mindig megtérülő befektetés, mert minden tő számít!

Tapasztalatok szerint négyzetméterenként már 1 db drótféreg is nagyjából 5 % tőpusztulást okoz, ennél nagyobb 6-10 db pedig akár a teljes elvetett állomány felét is kipusztíthatja. A kukorica hibridjeinknek megvan az optimális területre adaptált termőtőszáma, illetve vetési normája. Minden negatív tényező, ami ezt az optimális termőtőszámot csökkenti a termés rovására fog menni.

Egyszerűen fogalmazva: minden tő számít!

A Force 20 CS erre a problémára ad nagyon jó megoldást! Sok év tapasztalata van mögötte, idén értük el Európa szerte az 50 millió hektárt, ahol a Force 20 CS adta az inszekticides védelmet. Magyarországon négy kultúrában van engedélye (kukorica, napraforgó, kalászos és cukorrépa). Ez az 50 millió hektár egy óriási tapasztalat, és azt is mutatja, hogy a termelők megkedvelték, sikerrel alkalmazzák az állományok tőszámának megóvása érdekében.

A Force 20 CS kontakt módon hat, magas gőznyomásának köszönhetően a csírázó vetőmag körül gőzburkot képez, ahol riasztja és elpusztítja az ott károsító drótférgeket. Hatóanyaga a teflutrin mely a piretroidok közé tartozó hatóanyag. A teflutrin mikrokapszulázott formában van a készítményben. A kapszulák a nedvesség és a hőmérséklet hatására nyílnak fel, így időben is elnyújtva a hatékonyságot.

Force 20 CS – a mindig megtérülő befektetés, mert minden tő számít!

A Force 20 CS költsége egy mindig megtérülő befektetés! Gondoljunk arra, ha csak néhány százalék növényt is megmentünk az a betakarításkor több száz kg plusz termésben fog eredményt jelenteni. Az elmúlt évi kisparcellás kísérleteink eredménye alapján kivétel nélkül mindig megállapítható volt, hogy a Force 20 CS-be való befektetés jelentős megtérülést jelentett a végeredményben.

Az alábbi ábrák az elmúlt években beállított drótféreggel fertőzött területek Force 20 CS hatékonyságát mutatják, illetve a termésre gyakorolt hatását. E kísérletek alapján megállapíthatjuk, hogy a különböző kezelések közül a legjobb hatékonyságot a Force Evo talajfertőtlenítő adta abban az esetben, ha vetőmag még Force 20 CS csávázószerrel is kezelve volt.

Ábrák: Syngenta kisparcellás kísérlet betakarítási eredménye (2020, Mosonszolnok)

 

Syngenta kisparcellás kísérlet betakarítási eredménye (2020, Mosonszolnok)

 

Syngenta kisparcellás kísérlet betakarítási eredménye (2020, Mosonszolnok)