Avoxa - Kettős védelem az egyszikű gyomok ellen őszi búzában

2022.01.28.

Néhány évvel ezelőtt, ha a kalászosok egyszikű gyomnövényei­ről beszéltünk, elsősorban a nagy széltippanra gondoltunk. Az ország nyugati vidékein, illetve egyéb, de jól körülhatárolható, lokális fol­tokban adott feladatot a gazdáknak, akik megtanultak ellene véde­kezni, együtt élni vele. Később egyre több, kifejezetten jó kultúrál­lapotú, korábban nem fertőzött területen jelent meg egyszikű gyom, szinte egyik évről a másikra, hatalmas egyedszámmal, egész táblákat lefertőzve. Már korántsem csak a nagy széltippanról beszélünk, ha­nem igen hosszú azon egyszikű fajok listája (ecsetpázsit és rozsnok fa­jok, vadzab, olaszperje stb.), amelyek fejtörést, megoldandó feladatot jelentenek kalászosban.

Az egyszikűek felszaporodását fokozó tényezők:

• forgatás nélküli technológia terjedése,
  • alacsony tőszám, korai vetésidő, gyengébb kezdeti gyomel­nyomó képesség,
  • enyhe telek, az első fagyok eltolódása, száraz kora tavasz,
  • búza-repce vetésforgó,
  • egyoldalú szerhasználat,
  • időjárási szélsőségek miatt megcsúszott kezelések,
  • külföldi, tisztítatlan vetőmag,
  • nem megfelelő kombájntisztítás,
  • csökkent érzékenység, rezisztencia megjelenése

Az egyszikűek káros hatásai:

• a kalászos zavartalan fejlődésének, bokrosodásának akadályozása,
  • betegség ellenállóság, télállóság csökken,
  • termésveszteség (egyes fajok már közepes fertőzésnél is je­lentős, akár 25%-os termésveszteséget okozhatnak).
Rozsnokkal erősen fertőzött őszi búza, Tura, 2021Avoxa hatása rozsnokon, Tura, 2021.
Rozsnokkal erősen fertőzött őszi búza, Tura, 2019.Avoxa hatása rozsnokon, Tura, 2021.

Mit tehetünk, hogy ne az egyszikűek vigyék el a termést?

Táblaszinten ismerni kell a gyomflórát. Ismerjük fel a problémát időben, ha egyszikű gyomfaj megjelenik a területen, akkor legyen ez a gyomirtási program fókusza, ehhez válasszuk a lehető leghatéko­nyabb technológiát. Nagyon fontos az időzítés, hogy a kezelés a ha­tékonyság szempontjából (még a tavaszi munkacsúcsok idején is) az optimális időpontban történjen. Be kell vallani, az egyszikűeket ko­rai fejlettségben szinte lehetetlen nagy biztonsággal faji szinten meg­határozni, még gyombiológus szakemberekkel is előfordul, hogy fej­törést okoz. Ezért segíthet az, ha olyan technológiát választunk, ami gondolkodás nélkül használható, minden faj ellen megoldást nyújt.

Igazi egyszikűtudós a Syngenta portfóliójának új készítménye, az Avoxa. Két olyan hatóanyag nagy dózisú gyári kombinációja ez a termék, amelyek önmagukban is komoly egyszikűirtó hatással rendelkeznek: az egyik összetevője a pinoxaden, ami a jól ismert Axial One egyszikűirtó hatóanyaga, a másik pedig a piroxszulám, ami egy piacon lévő versenytárs készítmény fűfélékért felelős hatóanyaga.

Avoxa hatása nagy széltippan ellen, Kaposmérő 2021. június 2.Avoxa 1,5 l/ha hatása parlagi ecsetpázsit ellen, Vas megye 2021.
Avoxa 1,35 l/ha hatása nagy széltippan ellen, Kaposmérő, 2021.Avoxa 1,5 l/ha hatása parlagi ecsetpázsit ellen, Vas megye, 2021.

Mindkét hatóanyag erős hatással rendelkezik egyszikűek ellen, ráadásul ebben az új készítményben az eddig használatosnál maga­sabb hatóanyag-mennyiségben jelennek meg. A két hatóanyag között valódi szinergizmus van. Így tavasszal a tábla szélén állva nem kell gondolkodnunk, milyen egyszikűek vannak a területünkön, minden jelentős kalászos egyszikű gyomnövény ellen kiváló megoldást jelent. Spektrumába tartozik, csak a legfontosabbakat említve: rozsnok-fé­lék, nagy széltippan, vadzab-félék, parlagi ecsetpázsit, olaszperje, tarack­búza is. (Itt jegyzem meg, hogy a terjedőben lévő vékony egércsenkesz, illetve az egynyári perje ellen kifejezetten ősszel szükséges védekezni, ezeket a fajokat nem tudjuk tavasszal kellő mértékben kontrollálni.)

1. ábra Az Avoxa hatóanyagainak egyszikűek elleni tudása

Új, hiánypótló készítmény a kalászosok tavaszi gyomirtására. Nem válogat, bármilyen egyszikű van a területünkön, kiváló hatást nyújt ellene, beleértve a rendkívül nehezen kezelhető rozsnok-féléket is. Ez az egyedülálló készítmény 2022. tavaszán kerül kereskedelmi forgalomba, kizárólag tankkombinációt nyújtó csomagban áll a ter­melők rendelkezésére.
A csomag összetétele: 3 x 5l Avoxa + 2 x 100g PeakA gondosan kidolgozott csomag összetételének köszönhetően széles spektrumot nyújt a kalászosok magról kelő gyomnövényei ellen, akár egyszikű, akár kétszikű fajok vannak a területen. Kijuttatható a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől egészen két nóduszos állapotig.
Javasolt technológia: Az Avoxa 1,5 l/ha-os dózisa Peak 20 g/ha-os dózisával tankkombinációban széles spektrummal, a kalászosok egy – és kétszikű gyomnövényei ellen is megoldást nyújt. Árpa és zab kivételével minden kalászos kultúrában felhasználható. Nincs utóvetemény korlátozás, ezáltal a vetésforgó szabadon tervezhető.

Figyeljünk oda az egyszikűekre! Őrizzük meg a szántóterüle­teink jó kultúrállapotát és használjunk olyan készítményt, ami va­lóban megbízható hatást ad egyszikűek ellen, nem csak leszorítja kalászszint alá a gyomnövényeket, hanem el is pusztítja azokat. Így nincs magprodukció, tisztulnak a területeink, nem adunk esélyt a rezisztencia kialakulására.

Tóth Csantavéri Szilvia
fejlesztőmérnök