Biodiverzitás növelés közel 300 ezer hektáron Magyarországon a Good Growth Plan keretében

A mezőgazdasági nagyvállalatok közül a világon elsőként a Syngenta tett közzé fenntarthatósági tervet 2013-ban, Good Growth Plan (GGP) néven, amelynek keretében az élelmiszerbiztonság és a fenntarthatóság problémáinak megoldását célzó, mérhető kötelezettségeket vállalt, amelyeket a kitűzött határidőig, 2020-ig sikeresen teljesített.

A 2013-2020 közti időszakban az eredetileg kitűzött 5 millió hektáros célunkat jóval túlteljesítve, világszerte összesen 8,2 millió hektárnyi mezőgazdasági területen növeltük a biológiai sokféleséget. A globális eredményekből hazai csapatunk is kivette a részét.  Magyarországon összesen 263.890 hektáron javítottuk a biodiverzitást.

A biodiverzitás növelésének elősegítésére fejlesztettük ki méhlegelő mix és vadlegelő mix magkeverékeinket, amit a Lajtamag Kft. állít elő és forgalmaz.

A méhlegelő mix segítéségével multifunkcionális szegélyek alakíthatóak ki a mezőgazdasági tájban, amelyek a beporzó rovarok élőhelyéül szolgálnak. 

Méhlegelő

Vadlegelő mixünket a vadállatok élőhelyfejlesztése érdekében fejlesztettük ki, segítségével táplálkozó- és szaporodóhely alakítható ki számukra. Ennek pozitív “mellékhatásaként” jelentkezett a vadkár csökkenése. Jelenleg az ország területén 11 ezer hektárnyi területen létesítettek vadlegelőket, döntően a Syngenta magkeverékét felhasználva. A vadlegelő telepítés kapcsán a termelők állami támogatást is igénybe vehetnek.

Vadlegelő
Good Growth Plan 2015-2020

Egy bolygó - hat vállalás

Ismerje meg a GPP 2015-2020 vállalásait és eredményeit