Fenntarthatóság a gyakorlatban

A fenntartható jövedelmező mezőgazdaság azt jelenti egy gazdaság számára, hogy miközben óvja a produktivitását biztosító ökológiai sokszínűséget és a természetes erőforrásokat (talaj, víz, levegő...), ezzel egy időben megőrzi jövedelmezőségét is.
Magában foglalja a környezetvédelmi, gazdasági és szociális szempontokat is. Pozitív hatással van a vidéki közösségek jóllétére és életminőségére. Termékeink okszerű felhasználásával a termelők hozzájárulnak a talaj és a víz védelméhez és a biodiverzitás növeléséhez. Programunk bizonyítja, hogy a jövedelmező mezőgazdaság és a természetes erőforrások védelme összeegyeztethető.

Interra Farm Hálózat

A Syngenta a gazdálkodókkal, az egyetemekkel és az egyéb szervezetekkel együttműködve létrehozta bemutató farm hálózatát. Ezekben a gazdaságokban egyszerre valósul meg a magas szintű technológiai megoldások alkalmazása és a környezetvédelmi irányelvek követése.
Interra® Farm Hálózatunkban a legújabb technológiákat és mezőgazdasági megoldásokat ötvözzük szakértői tanácsokkal és a termelők elhivatottságával és kemény munkájával. Célul tűztük ki, hogy a mezőgazdaság szereplőit a ráfordítások felelősségteljes használatára ösztönözzünk, a növényvédő szerektől a vetőmagokon át a termeléshez felhasznált értékes erőforrásokig, melyektől a termés minősége és mennyisége is függ.

Termékeink jobb minőségű és nagyobb hozamú kultúrákat biztosítanak a gazdáknak, miközben a fenntartható megoldásaink olyan eszközökkel és olyan tudással látják el őket, ami segíti a biodiverzitás megőrzését, a talajerózió mérséklését és a vizek szennyeződésének megelőzését.

Plótár-gazdaság, Magyarország

A magyar Interra® Farm, a Plótár családi gazdaság Dióskálon, a Dél-Dunántúl dombos területén, a Balaton vízgyűjtőjében található. A gazdasággal való hosszú együttműködés lehetőséget ad a bemutatók és továbbképzések során az érintettek széles körének megszólítására, úgy mint a termelők, a szaktanácsadók, különböző intézmények, civil szervezetek és a sajtó. A bemutató farm 2013-ban indult és célunk az évenkénti 500 fős látogatottság fenntartása.

A Syngenta a Plótár farmon folyó talajkímélő művelésmód tapasztalatai alapján dolgozta ki a ContivoTM technológiai és szolgáltatási programot. A program célja, hogy segítse a termelőket a hagyományos talajművelésről a talajkímélő művelésmódra való átállásban. A talajkímélő művelésmód javítja a talaj szerkezetét, gazdagítja a talaj élővilágát, miközben – a talajnedvesség megőrzésének révén – 5-15%-kal növeli a növénytermesztés eredményességét.

A Plótár gazdaság területén végzett sokéves talajvédelmi és erózió csökkentési munka a Magyar Tudományos Akadémia egyik intézetével együttműködésben valósul meg. Az eróziós tartamhatás kisérletek során összegyűjtött adatok alátámasztják a kímélő művelés előnyeit. Széleskörű biodiverzitás monitoring vizsgálatok folynak a madarak és a földigiliszták felszaporodásának megfigyelésére is.

A bemutatókon az új növényvédelmi szabályozások és a biztonságos növényvédő szer használat kérdéseivel is találkoznak a látogatók. A biodiverzitás szegélyek, a talaj- és vízvédelmi vetett sávok jó példái az egyszerűen megvalósítható, jó mezőgazdasági gyakorlatoknak.

Interra® Farm Hálózat

Tudjon meg többet programunkról.

Fenntarthatóság

Ismerje meg a Syngenta fenntarthatósági szemléletét.