MARGINS

MARGINS – A csapadék felszíni vizekbe való lefolyásának szabályozása mezőgazdasági területeken

A MARGINS program azokat a talajművelési módszereket vizsgálja, amelyekkel meg lehet akadályozni a talajpusztulást és az agrárkemikáliák lemosódását az élő vizekbe.

A különböző mezőgazdasági technológiai elemek együttes alkalmazása új lehetőségeket teremt. A gyakorlatban már széles körben alkalmazott talajvédő művelési módok és a növény-szegélyek együttes alkalmazása egymás hatását erősítik a talaj- és vízvédelem érdekében.

A program 2003 óta üzemi táblákon és kísérleti parcellákon vizsgálja a talajkímélő földművelés  és növénytermesztés hatását a heves csapadékok okozta vízelfolyásokra és talajpusztulásra. A talajkímélő művelés a forgatás nélküli talajművelést és a növénymaradványok a talajfelszínen tartását jelenti. Ehhez társul a vetésváltás okszerű használata is.

A kísérleti parcellákon pontosan követik a lefolyások és a talajpusztulás mértékét illetve a talaj vízbefogadó képességét, ami a növény számára tárolva megmarad. A vizsgálatok szántott műveléssel kerülnek összehasonlításra.

A talajkímélő művelés a mezőgazdasági lejtőkön teljesen megfékezi a vízlefolyást, a talajeróziót, mert a talajra hulló csapadékot a talajba bevezeti, ami ezután a növények számára elérhető.

A talajkímélő művelés során a talaj szerkezete javul, a bolygatatlan talajban a giliszták száma többszöröse, mint a szántott művelésben.

A lejtős területeken kialakuló lefolyások hatékonyan csökkenthetők a lejtők aljába telepített növényi sávokkal, zónákkal (MARGINS). 2009 óta folynak összehasonlító vizsgálatok e szegélyekkel, amelyben bizonyított, hogy szántásos talajművelés esetén is hatékonyan csökken a lefolyás és az erózió a táblákról.  Ezek a szegélyterületek egyszerre több feladatot is ellátnak, mert a vizek védelme mellett táplálkozási lehetőséget is nyújtanak a rovaroknak, növelve a mezőgazdasági környezet biodiverzitását. 

Zöld talajtakaró növényzet és köztes növények talajvédelmi hatását 2015 óta vizsgálják, fókuszálva a télen is fennmaradó áttelelő növényzet vagy gyökér- és növénymaradvány talajvédelmi és erózió csökkentő hatására és a talaj vízkészletének alakulására.

Az erózió elleni védekezésben a talajművelés, mint például a forgatás nélküli talajművelés, a mulcshagyás, a szintvonalas művelés és a termesztéstechnológiai elemek, mint a növényváltás, minimális gép taposás, kiegészülnek az újabb jó mezőgazdasági gyakorlatokkal, mint a szegélyek, takarónövények, vízlefolyások füvesítése.

Hogy hol és mit lehet vagy kell alkalmazni? Erre a Syngenta most fejleszti ki a táblaszintű erózió kockázatot előrejelző modelljét, ami az értékelés után javaslatot tesz az adott táblán legcélszerűbben használható „jó gyakorlatokra”.

A módszerek együttes alkalmazása rugalmasságot ad, növeli az eredményességet, lehetőséget teremt arra, hogy változatos táj-környezetben is biztosítsuk a felszíni vizek vízvédelmét. A MARGINS program kipróbálja az egyes gyakorlati módszereket, méri az eredményeket és lehetőséget teremt ezek bemutatására gazdálkodók, szaktanácsadók és más érdekeltek részére.

Fenntarthatóság

Ismerje meg a Syngenta fenntarthatósági szemléletét.