Miért barnul a tuja?

Az elmúlt években feltűnően sok barna tuját látunk, függetlenül attól, hogy közterületen, vagy családi házas övezetben találhatók. A sövénynek ültetett tuja 15 éve még slágernövénynek számított, mára viszont a faiskolai lerakatok eladása is folyamatosan csökkent ebből a dísznövényből. Valami baj lehet a tujákkal? 

Több élettani tényező is zavaró lehet a tuja számára, főként, ha nem optimális klimatikus és biológiai környezetben él. Míg az Alpokalján üde látványt nyújtanak, az ország középső és déli részén a hetekig tartó nyári forróság, légköri aszály, vízhiány, kötött talaj, magnézium- és mangánhiány stb. miatt romlik a kondíciójuk. Az ilyenkor még a növényre telepedő gombás betegségek és rovarfertőzések együtt okozhatják a tuja barnulását, esetleges pusztulását.

Védekezés: Amistar, Vertimec Pro

Gombabetegségek közül a kabatinás hajtáselhalás ősszel, a pikkelylevél-barnulás pedig tavasztól őszig fertőz. Rovarkártevők közül a tuja-aknázómoly és a takácsatkák szintén a nyári hónapokban károsítanak. Ugyan nem megszokott dolog a tuják permetezése, de az említett kórokozók, kártevők jelenléte miatt ez ma már elkerülhetetlen.

Az Amistar egy nagy tudású, széles hatásspektrumú gombaölő szer, a nyári hónapokban, havonta legalább egyszer permetezzük le vele a tujákat 10 liter vízben 10 ml-es dózissal. Ezzel nagyban csökkentjük a fertőzési nyomást.

Meleg, száraz nyári hónapokban gyakran láthatunk fehér pókhálószerű bevonatot a dísznövényeken, cserjéken, ami alól a tuja sem kivétel. Ez a takácsatkák szövedéke, melyben millió egyed szívogatja a növényt. Megbízhatóan védekezhetünk ellenük a speciális Vertimec Pro készítménnyel, amely rövid időn belül képes elpusztítani az atka minden fejlődési alakját, még a tojásokat is. Vertimec Pro ugyan „zöldkönyves” készítmény, de széleskörűen használható, permetezhetünk vele szőlő, gyümölcs, zöldség, dísznövények, díszfák esetében is. Ha egészséges zöld tujákban szeretne gyönyörködni környezetében, permetezze le havonta legalább egyszer Amistar + rovarölő szer kombinációval a tujáit, nyári szárazságban pedig használja a Vertimec Pro készítményt.

A kis kiszerelésben is kapható szereket keresse a gazdaboltokban.

Kiskerti megoldások - Syngenta Professional Solutions termékek

Kiskerti megoldások

Ismerje meg a Syngenta Professional Solutions termékeit!