Share page with AddThis

Somlói borvidék betegség-előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidék szőlőtermesztői számára

2018.07.27.

Zsendülés, érés, szüret – előzzük meg a szürkerothadást!

A korai fajták szürete elkezdődött, a zsendülés és érés van folyamatban a késői fajtáknál. Az időjárás változékonysága miatt mindig nagy kérdés, hogy mikor és mivel kezeljük a szőlőt utoljára, hogy megvédjük a rothadástól és a szőlőlisztharmat, peronoszpóra levélen gyorsan szaporodó alakjaitól.

A levélen már több hete szaporodó szőlő lisztharmat a fertőzöttebb területeken érleli, vagy már beérlelte az áttelelő kazmotéciumait. Az áttelelő képletek képződésének megakadályozására és a levelek egészségesen tartására érdemes még ebben az időszakban a késői érésűeken használni a kontakt készítményeket. Egyes biológiai gazdálkodásban is használható termésnövelő anyagok és tapadásfokozók jelentős gyérítő hatással lehetnek a levélen fejlődő lisztharmatra, kazmotéciumokra is.

A szőlő peronoszpóra a meleg időjárásban gyengülő nyomással mutatkozik, de a levélen lévő gócok egy csapadék hatására gyorsan aktivizálódnak és a levél gyors fertőződését okozzák ebben az időszakban. Emiatt az utolsó kezeléseknél használjunk kontakt és ölő hatású készítményeket.

A szőlő szürkerothadás a jégverés óta jelen van sajnos a borvidéken, helyenként erősebb fürtfertőződéssel. Ha a szüretig még több hétig várnunk kell, akkor érdemes a rövid hatásidejű szerekkel a védelmet biztosítani. Alternatív megoldásként a biológiai művelésű területeken szintén termésnövelő anyag és tapadásfokozó használatával érhetjük el a rothadással fertőzött bogyók leszáradását. Minden esetben a dózis megválasztására és a várakozási idő betartására kell ügyelni!

Az amerikai szőlőkabóca imágói ellen a szüret előtt rövid várakozási idejű rovarölő szerrel védekezzünk!

Syngenta ajánlata erre a hétre:

*ÉVI: Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: