Somlói borvidék betegség-előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidék szőlőtermesztői számára

2022.08.08. 

A zsendülés, érés időszakában, amikor a szüret időpontját tervezzük akkor is örömteli, ha egy ilyen aszályos, forró időszak után végre kiadós csapadék hull. A 10 mm-t meghaladó augusztus 8.-án lehullott eső okozta kockázatokkal azonban számolni kell. A fürt tömöttsége, a korábbi tarka szőlőmoly lárvakártétel, vagy a csapódó eső miatt az egyre jobban elvékonyodó szőlőbogyók héja könnyen megreped. Ha nem szellőzik át a fürt környéke, akkor a repedés felületén gyorsan szaporodhat fel a szürkerothadás, ami jelentős veszteséget okozhat. Erre különösen hajlamos a Somló északi részén lévő ’Báró Tag’ mikroklímája, ahol gyakran az évi első tünetet tapasztaljuk. Ha a szüretig sok idő telik el, a fürtök nem maradhatnak védelem nélkül, ezért a tünetek megjelenésekor, vagy már a bogyóhéj repedéskor akadályozzuk meg a rothadás kórokozójának felszaporodását! Válasszunk a rövid vagy nulla várakozási idejű termékek közül!

A szőlő lisztharmat levélen történő felszaporodása kezdődik meg ebben az időszakban. Ha a rothadás ellen permetezünk, akkor érdemes a szőlő lisztharmat elleni kezelést egy menetben betervezni, hisz a lombozat védelme garantálja, hogy a termés minősége, beérése megfelelő és a lisztharmat áttelelő képletei kisebb számban képződnek majd.

A szőlő tőkepusztulásának tünetei szaporodnak a borvidéken. Gyakori a napsugárzás okozta perzselés tünete a bogyókon, levélen is. Az időjárás hatásai miatt a következő vegetációkban a vízmegtartást, ezáltal a sorművelés módját, a tőkén ejtett nagy sebfelületek, a túlzott lelevelezés elkerülését és a megfelelő technikával végzett, apró cseppméreteket célzó permetezések megoldását célszerű átgondolni.

Szőlő lisztharmat ellen használjunk ökológiai és hagyományos művelésben egyaránt:

  1. Taegro 0,370 kg/ha (ÉVI: 1 nap) vagy
  2. Vitisan 6-10 kg/ha (ÉVI: 0 nap) + Wetcit 0,15 % (ÉVI: 0 nap)

Szőlő szürkerothadás ellen:

  1. Chorus 50 WG 0,75 kg/ha (ÉVI: 14 nap) vagy
  2. ökogazdálkodásban: Vitisan 6-10 kg/ha (ÉVI: 0 nap) vagyTaegro 0,370 kg/ha (ÉVI: 1 nap)

Szőlő peronoszpóra ellen javasolt készítmények:
hagyományos és ökológiai gazdálkodásban: Champion 2 FL 2 l/ha (ÉVI: 21 nap)

Szürkerothadás első tünetei
Szürkerothadás első tünetei