Trónkövetelő a szőlőbetegségek között – A szőlő feketerothadása

Hír

Már az ezredforduló óta Magyarországon is megtalált betegség a szőlő feketerothadás (kórokozó: Guignardia bidwellii), de jelentős problémát eddig csak bizonyos évjáratokban okozott. 

A szőlő minden zöld részét megtámadhatja (fürt, levél, hajtás, kacs), és a beteg részekben könnyedén át is telel. A fertőzés kialakulásának alapfeltétele a megfelelő hőmérséklet (20°C felett), és nedves párás körülmények. Ha ideálisak a feltételek akár 6 óra alatt is lezajlik a fertőzési folyamat. Ha nem védekezünk ellene megfelelő készítményekkel akár 80% termésveszteséget is okozhat.

Fontos a védekezést komplexen végezni, és nem kizárólag növényvédelmi készítményekre hagyatkozni. A vékony szellős, gyorsan száradó lombozat kulcskérdés. A legnagyobb fertőzési forrást a területen maradó fertőzött növényi részek jelentik. A gépi szüret előtérbe kerülésével gyakran a fertőzött fürtkocsány is például ottmarad a területen, így biztosítva az áttelelést. A fertőzött növényi részeket minél hamarabb el kell távolítani a területről!

A növényvédelmi kezeléseket 10 cm-es hajtáshossztól érdemes elkezdeni, preventíven. A Syngenta kínálatában a Dynali-nak (0,65 l/ha) van a legkiemelkedőbb hatékonysága feketerothadás ellen.

 

Feketerothadás szőlő fürtön


Feketerothadás fürtön

 

Feketerothadás hajtáson


Feketerothadás hajtáson

 

Feketerothadás levélen


Feketerothadás levélen

Képek Schmidt Ágnes felvételei