Terbutilazin mentes megoldások a Syngentától

Hír

Az európai növényvédő szer hatóanyag felülvizsgálatok során 2021. december 15. után a terbutilazin tartalmú készítmények engedélyokirata módosult, miszerint „bármely terbutilazin hatóanyagot tartalmazó készítményt ugyanazon a területen hektáronként három évente egyszer, maximum 850 g terbutilazint tartalmazó dózisban lehet kijuttatni”. A döntés hátterében a talajvizek védelme áll.   

A Kynetec piackutató felmérése szerint kukoricában több, mint fél millió ha területen, tehát minden második ha-on használnak terbutilazin tartalmú készítményt. Persze a vetésváltás miatt az érintett területek nagysága ennél kisebb, azonban mivel napraforgóban és cirokban is használnak terbutilazint, ezért szükség van arra, hogy olyan termékeket tudjunk javasolni a termelőknek, amelyek teljesen megfelelnek a jogszabályi követelményeknek.

A Syngenta portfóliójában már évek óta létezik olyan megoldás, amely teljes mértékben megfelel az előírásoknak. Az Elumis Bang az egyik legnagyobb hatóanyag tartalommal rendelkező (60 g/ha nikoszulfuron + 150 g/ha mezotrion + 288 g/ha dikamba), terbutilazin mentes posztemergens kukorica gyomirtó szer magról kelő és évelő egy- illetve kétszikű gyomok ellen (1. kép). Sikere a bevezetés óta töretlen, egyre többen használják és ismerik, illetve szeretik. Ennek az előbbieken kívül oka a kétmenetes gyomirtás lehetősége, a hosszú tartamhatás elsősorban kétszikű gyomok ellen, a legkorszerűbb OD formuláció illetve a termelőbarát kisebb kiszerelés (5-6 ha).

A javasolt technológiánk 2023-tól bővül Camix Pro kukorica korai posztemergens gyomirtó szerrel. A termék természetesen terbutilazin mentes. Hatóanyagai (1500 g/ha S-metolaklór + 180 g/ha mezotrion + 15 g/ha proszulfuron) nagyon hosszú tartamhatást biztosítanak magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen (2. kép) nem csak takarmány, hanem csemege- és hibridkukoricában is, ami mutatja nagyfokú szelektivitását akár ezekben a kultúrákban is. Alapvetően a korai posztemergens technológia javasolt, de lehetőség van kétmenetes gyomirtásra is. A csomag felhasználó barát, 5 ha-os kiszerelésben lesz kapható.

A jövő évtől a takarmánykukorica posztemergens szegmensében kerül bevezetésre a PeakNik gyomirtó szer csomag. 3 hatóanyagot (50 g/ha nikoszulfuron + 220 g/ha dikamba + 15 g/ha proszulfuron) tartalmazó, klasszikus posztemergens megoldás terbutilazin mentesen. Hatékony a magról kelő egy- és kétszikű gyomok, illetve a mezei acat ellen is (3. kép). Különösen nagy előnye, hogy nem befolyásolja az utónövény választást, lehetőség van akár érzékeny pillangós növények (szója, borsó, bab, lucerna stb.) biztonságos vetésére. 

A terbutilazin egy rendkívül fontos hatóanyag a kukorica és más növények gyomirtásában. Számos gyom kordában tartása miatt fontos a használata. A Syngenta mindig igyekezett a legjobb termékekkel kielégíteni a termelői igényeket. Ezért alkotta meg a terbutilazin mentes megoldásokat, amelyek hatékonyságban és szelektivitásban nem maradnak el a már korábban megszokott termékek tudásával szemben.

Balra kezeletlen, jobbra Camix Pro hatása parlagfűvel és egyszikű gyomokkal erősen fertőzött területen hetes 2022. június 20
Balra kezeletlen, jobbra Camix Pro hatása parlagfűvel és egyszikű gyomokkal erősen fertőzött területen, Hetes 2022. június 20.
Jobbra kezeletlen, balra Elumis Bang hatása fenyércirokkal erősen fertőzött területen Szenna 2022. július 20
Jobbra kezeletlen, balra Elumis Bang hatása fenyércirokkal erősen fertőzött területen, Szenna 2022. július 20
Jobbra kontrol, balra PeakNik hatása magról kelő gyomokkal erősen fertőzött területen Debrecen-Józsa 2022. június 15
Jobbra kontrol, balra PeakNik hatása magról kelő gyomokkal erősen fertőzött területen Debrecen-Józsa 2022. június 15.

Papp Zoltán
kampány menedzser
Syngenta Kft.