Kulcstényezők a sikeres kukoricatermesztéshez

Hír

Jelen cikk írásakor (március elején) a hibridválasztás kérdése már lezárult, a vetőmagok kiszállítása elkezdődött. Érdemes újra áttekinteni a katalógusban szereplő adatokat, egyeztetni a területi képviselőkkel, azért hogy ezen információ birtokában maximalizálni tudjuk a genetikában rejlő potenciált. Sajnos idősjósok nem vagyunk, így a Syngenta kukoricakatalógus 23. oldalán összegyűjtött információk az egyes hibridek tőszámajánlásához mindenképp megfontolandóak.

Itt számos, a kukorica tőszámát befolyásoló és módosító tényezőit vettük figyelembe a katalógus írásakor, melyek közül néhányat itt részleteznék és ennek alapján dönthetünk pozitív és negatív irányban is a végső kivetendő tőszám beállításakor.

Azt már Fred Below professzor által jegyzett „A kukorica termésének hét csodája”  írásában kimutatta, hogy az időjárás (évjárathatás) több, mint a 25%-kal vesz részt a termést kialakító tényezőkből. Ez az a faktor, amire sajnos nincs ráhatásunk, de vetéskor meglehet hozni azokat a döntéseket, melyek segíthetnek  a csapadékhiány okozta kihívások kezelésében. Ez alapján érdemes átgondolni a területeink, tábláink téli betárolt csapadékmennyiségét  és a tavaszi induló vízkapacitását.

A talajaink termőképessége szintén fontos tényező (legjobb lenne a többéves hozamtérképeket áttekinteni, ez alapján a területeink termőképességét akár zónákra is bonthatnánk a várható eredmény alapján). Elővetemény ismerete szintén hasznos a végső tőszám kialakításában.

Tápanyagellátás napjaink „forró” témája, melynek dimenziója a komplex és mikroelemekre alapozott kijuttatástól a  több éve, csak nitrogénre korlátozott, egyoldalú trágyázásig terjed.

A Syngenta kiemelten foglalkozik a kutatás-fejlesztéssel, így a tőlünk kikerülő hibridek esetében számos gyakorlati, termesztési információval tudjuk segíteni a termelőket pl. a genetikára jellemző hektáronkénti növényszám témakörben is.

A megfelelő hibridválasztásunk alappilléreként a leginkább odaillő hibridet kell kiválasztani. Magas stressztűrőképességgel rendelkező hibridek már rendelkezésre állnak pl. az Artesian hibridek. A talajművelés, főként a vízmegőrzésre alapozott, kiemelten fontos ugyanilyen módon a későbbiekben részletezett vetéstechnológia, vetőgép beállítása is. A tábla előéletét ismerve felkészülhetünk az alkalmazott gyomirtási technológiára is, annak érdekében, hogy minél kevesebbett konkuráljon  kukoricánk a gyomokkal (és természetesen a gyomok által felhasznált nem csekély víz és tápanyaggal, árnyékolóhatással!).  

A korszerű vetőgépek számos beállítási lehetőséget kínálnak fel, hogy minél precízebb, pontosabb vetésminőséget lehessen elérni. Sajnos a gépértékesítők egyöntetű véleménye az, hogy nem kevés vetőgép ugyanazzal a beállítási paraméterrel kerül vissza hozzájuk néhány év múlva használtgép beszámítás útján, ahogy anno eladták.

Ha megkaptuk a vetőmagot, érdemes a zsákot kibontani a minőségi paramétereit megismerni, ez segít a későbbiekben a helyes tárcsaméret kiválasztásában illetve egy próbaleforgatás során a finomhangolások elvégzésére. A helyes beállítás elérésére irányuló munkát a Syngenta hasznos kiadvánnyal támogatja.

Dr. Bódi Zoltán
Syngenta Kft.