Interra®Scan a Syngentától

Hír
Interra Scan®- Új precíziós talajmintavételi szolgáltatás és szaktanácsadási rendszer a Syngentától

Európában egyedülálló, gammasugárzást mérő talajszkennelésre alapozott talajmintavételi eljárást vezet be a Syngenta Magyarországon. Erre az innovatív mérési módszerre alapuló szaktanácsadási rendszert és szolgáltatást teszi elérhetővé a hazai termelők számára.

Magyarországon a tábláink jelentős része heterogén mind talajszerkezet, vízmegtartóképesség és a tápanyagok eloszlása szempontjából egyaránt. Nagy különbségek mutatkoznak a táblarészek között és nyilván ebből fakadóan a növény termése sem lehet egyenletes a táblarészek különböző részein. Korábban a legtöbb termeléshez felhasznált inputanyagból (pl: vetőmag, műtrágya) átlagdózisokat használtunk így ezek a megközelítések nem javítottak a táblarészek különbségein.

A digitális technológiák fejlődésével jelenleg változó dózisban tudjuk kezelni tábláinkat, így is jobban tudunk reagálni a táblák heterogenitására. A változó dózisú helyspecifikus technológiák egyik leginnovatívabb eszközét vezeti be a Syngenta Magyarországon.

Az Interra®Scan egy gammasugárzás mérésén alapuló szenzor technológia, ami a talajban lévő természetes izotópok (Tórium, Uránium, Kálium, Cézium) kisugárzását méri. Ez egy passzív szenzor technológia, ami korábban a Soil Optix cég az ásvány anyag kutatásban használt. A szkennelés során a szenzor több mint 800 adatpontot rögzít ezáltal kb. 10 m2-es felbontású képet készít a területekről, amit más talajmintavételi eljárás sem képes nyújtani.

Interra® Scan

Ez a képalkotási folyamat rendkívül stabil a több szenzor technológiához képes sem az időjárás sem pedig a talajviszonyok nem befolyásolják az eredményt.

A technológia használatával jóval pontosabban meghatározható és kezelhető a mezőgazdasági táblák talajaiban lévő tápanyagellátottsági különbség. A rendszerből származó információnak köszönhetően mélyebben megismerhetővé válnak a gazdálkodásba bevont talajaink fontos tulajdonságai, így hatékonyabban és okszerűbben tudjuk a tápanyag visszapótlást megszervezni. A kijuttatási térképek bármely Magyarországon forgalomban lévő traktor termináljára kiírhatóak.

Az Interra Scan, egy gamasugárzás mérésén alapúló szenzor technológia, ami a talajban lévő természetes izotópok (Tórium, Uránium, Kálium, Cézium) kisugárzását méri.

A technológia használatával sokkal pontosabban tudjuk meghatározni és kezelni a tábláink tápanyagellátottságában lévő különbségeket. Emellett, a rendszerből származó információnak köszönhetően okszerűbb mikroelem pótlást és biostimulátor használatot végezhetünk. A talajszerkezet térkép segítségével pedig változó tőszámú vetéseinket tervezhetjük.

Az új szolgáltatás már az idei évtől elérhető a hazai gazdálkodók számára és akár már őszi kalászosok tarlóján megkezdődhet a munka.

További információkért látogasson el az Interra®Scan oldalára!