Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2022.03.18.

Hír
Heti növényvédelmi összefoglaló

Hosszú aszályos időszak után végre érkezett csapadék, bár az ország jelentős részén ez nem volt számottevő. Az ország keleti-északkeleti részén volt 5 mm-t meghaladó mennyiség (forrás: idokep.hu)

Syngenta heti növényvédelmi összefoglaló

A csapadékot megelőző időszakban gyakran lehetett délután 10-20 % relatív nedvességtartalmat mérni, amely ebben az időszakban rendkívül alacsony (még nyáron is annak számít). A csapadékot követően ezek az értékek 50-70 %-ra nőttek, azonban sajnos a következő egy hétben továbbra sem ígérnek jelentős csapadékot, így a páratartalom fokozatosan csökkenni fog. A következő 5 napban nem várható az ország területén 5 mm-t meghaladó csapadékösszeg (forrás: met.hu)

Syngenta heti növényvédelmi összefoglaló

Kalászos gabonák gyomhelyzete

  • Az aszályos tél után nehezen indulnak meg a kalászosok, a gyengén bokrosodott állományokban még nem tud érvényesülni a természetes gyomelnyomó képességük. A gyomnövények egy része, elsősorban az egyszikűek, illetve más aprómagvú fajok a talaj felső pár mm-éből, szinte porból is képesek csírázni, néhány mm csapadék hatására is. Ahol kevés eső volt, a kalászosoknak sajnos nem kielégítő, de a gyomok keléséhez éppen elegendő. A következő napokban gyomkelés várható, érdemes figyelni a táblákat és a tavaszi gyomirtást pontosan időzíteni a gyomok kikelése után, de minél kisebb fenológiai állapotukban. A szűkösen rendelkezésre álló nedvesség és tápanyag a kultúrnövényt illeti meg!

Kórokozók az őszi árpában

  • Őszi árpa bokrosodás stádiumában van. A lisztharmat fertőzöttség 0-10 % körül alakul. Kisebb mennyiségű csapadék (2-3 mm) érkezett Pest megyében, ez a mennyiség a lisztharmatnak elegendő, mivel az "álló" vízet nem kedveli, a konídiumok csírázását a túlzott mennyiségű csapadék gátolja, de továbbra is jelentős lehűlés várható az elkövetkező éjszakák során, ezekhez nem társul nagymértékű nappali felmelegedés, amely a kórokozó hőigényének megfelelne, így a következő egy hétben számottevő terjedésére még nem kell számítani.

Kórokozók őszi búzában

  • Az őszi búza állományok többségében 2 leveles és bokrosodás állapotában (BBCH 12-25) vannak. Kevés lisztharmattal (0-7 %) lehet találkozni. Hasonló helyzet alakult ki őszi búzában, mint őszi árpában. Jelentős terjedésre az alacsony hőmérséklet miatt még nem várható. Élettani eredetű levélfoltosságokat lehet látni őszi búzán, melyet a hideg talaj és csapadékhiány váltott ki, a foszfor felvétele gátolt, későbbi felmelegedés és csapadék érkeztével a tünetek megszűnnek.

Gyomok a repcében

  • A múlt hét óta sokat nem változott a helyzet. A szárazság és a hideg miatt szinte alvó állapotban vannak. A szárazság következtében vagy nem, vagy pedig gyenge gyomnyomás alakult ki a repceterületeken. Ezen kívül az aszályt jobban tűrő gyomok fejlődtek inkább (sebforrasztó zsombor, veronika félék, pipacs, szarkaláb fajok, pásztortáska). Ám sok helyen a repcével együtt a gyomok is megérzik a víz hiányát és a növekedésük ütemében is meglátszik ez. A szőnyeggyomok, mint például a veronika félék, árvacsalán fajok virágzás közeli vagy virágzó állapotba kerültek.

Kórokozók repcében

  • A repce fejlettsége az oldalhajtások kialakulásának vége-szármegnyúlás kezdete stádiumában vannak (BBCH 29-30). A fómás levélfoltosság- és szárrák kórokozója meglehetősen nedvességigényes, a napokban hullott kevés mennyiségű eső és az éjszakai lehűlések egyelőre nem teszik lehetővé a betegség számottevő terjedését. 2-3 %-os fertőzöttségben találhatók meg a leveleken. A kórokozó piknídiumai, ivartalan termőtestei megtalálhatóak, melyekből később szeles és csapadékos időjárás hatására rengeteg konídium indul útjára, hogy új fertőzéseket indítson. Aktuálissá válik hamarosan a fejlettebb állományokban a tavaszi regulátorozás, növekedés-szabályozás elvégzése, ezen termékek triazol csoportba tartozó hatóanyagai kiváló hatékonysággal lépnek fel a repce fómás betegségével szemben és preventív védelmet biztosítanak a későbbi fertőzések ellen, gátolják a kórokozó terjedését.
  • A fómás levélfoltosság ellen és növekedés-szabályozásra használjuk a Syngenta Kft. kínálatából a Magnello-t vagy Toprex-et. A Magnello dózisa 0.8 l/ha, szárbaindulástól sárgabimbós állapotig juttatható ki, a Toprex dózisa 0.3-0.5 l/ha, javasolt tavaszi kijuttatási idő szárbaindulás kezdete.

Állati kártevők repcében

  • Ha melegszik az idő a szárormányosok elkezdik a peterakást, védekezni kell ellenük. Jelenleg a hideg éjszakák akadályozzák az aktivitást.
  • Szárormányosok száma általában 2-3 db/növény. A sárgatálas vagy sárga ragacslapos csapdázás segíti a betelepedés megfigyelését, a védekezés időzítését. A héten hideg idő várható, napközben 6-8 °C napközben, éjjel jelentős fagyok. Ilyenkor az ormányosok a levélnyelek tövébe vagy a szártőbe húzódnak. Ebben az időszakban gond a rejtetten élő rovarok elérése. Mindenképpen nappal, meleg időjárásban kezeljenek, amikor előjönnek. Ajánlott készítmény Karate Zeon 5 CS 0,15 l/ha dózisban, amely hidegebb időjárásban is hatékony az imágók ellen, de a védekezéssel még várni kell. A védekezést később meg lehet ismételni esetleges újabb betelepedéskor. Mindenképpen nappal, a meleg időjárásban kezeljenek amikor előjönnek és a nappali hőmérséklet 10 °C felett lesz.

Boros Szilárd kórtan
Horváth András rovartan
Dr. Nagy Viktor repce gyomok
Tóth Csantavéri Szilvia kalászos gyomok

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.