You are here

Heti Syngenta növényvédelmi hírek

Hír
2022.03.18.
Heti növényvédelmi összefoglaló

Hosszú aszályos időszak után végre érkezett csapadék, bár az ország jelentős részén ez nem volt számottevő. Az ország keleti-északkeleti részén volt 5 mm-t meghaladó mennyiség (forrás: idokep.hu)

Syngenta heti növényvédelmi összefoglaló

A csapadékot megelőző időszakban gyakran lehetett délután 10-20 % relatív nedvességtartalmat mérni, amely ebben az időszakban rendkívül alacsony (még nyáron is annak számít). A csapadékot követően ezek az értékek 50-70 %-ra nőttek, azonban sajnos a következő egy hétben továbbra sem ígérnek jelentős csapadékot, így a páratartalom fokozatosan csökkenni fog. A következő 5 napban nem várható az ország területén 5 mm-t meghaladó csapadékösszeg (forrás: met.hu)

Syngenta heti növényvédelmi összefoglaló

Kalászos gabonák gyomhelyzete

  • Az aszályos tél után nehezen indulnak meg a kalászosok, a gyengén bokrosodott állományokban még nem tud érvényesülni a természetes gyomelnyomó képességük. A gyomnövények egy része, elsősorban az egyszikűek, illetve más aprómagvú fajok a talaj felső pár mm-éből, szinte porból is képesek csírázni, néhány mm csapadék hatására is. Ahol kevés eső volt, a kalászosoknak sajnos nem kielégítő, de a gyomok keléséhez éppen elegendő. A következő napokban gyomkelés várható, érdemes figyelni a táblákat és a tavaszi gyomirtást pontosan időzíteni a gyomok kikelése után, de minél kisebb fenológiai állapotukban. A szűkösen rendelkezésre álló nedvesség és tápanyag a kultúrnövényt illeti meg!

Kórokozók az őszi árpában

  • Őszi árpa bokrosodás stádiumában van. A lisztharmat fertőzöttség 0-10 % körül alakul. Kisebb mennyiségű csapadék (2-3 mm) érkezett Pest megyében, ez a mennyiség a lisztharmatnak elegendő, mivel az "álló" vízet nem kedveli, a konídiumok csírázását a túlzott mennyiségű csapadék gátolja, de továbbra is jelentős lehűlés várható az elkövetkező éjszakák során, ezekhez nem társul nagymértékű nappali felmelegedés, amely a kórokozó hőigényének megfelelne, így a következő egy hétben számottevő terjedésére még nem kell számítani.

Kórokozók őszi búzában

  • Az őszi búza állományok többségében 2 leveles és bokrosodás állapotában (BBCH 12-25) vannak. Kevés lisztharmattal (0-7 %) lehet találkozni. Hasonló helyzet alakult ki őszi búzában, mint őszi árpában. Jelentős terjedésre az alacsony hőmérséklet miatt még nem várható. Élettani eredetű levélfoltosságokat lehet látni őszi búzán, melyet a hideg talaj és csapadékhiány váltott ki, a foszfor felvétele gátolt, későbbi felmelegedés és csapadék érkeztével a tünetek megszűnnek.

Gyomok a repcében

  • A múlt hét óta sokat nem változott a helyzet. A szárazság és a hideg miatt szinte alvó állapotban vannak. A szárazság következtében vagy nem, vagy pedig gyenge gyomnyomás alakult ki a repceterületeken. Ezen kívül az aszályt jobban tűrő gyomok fejlődtek inkább (sebforrasztó zsombor, veronika félék, pipacs, szarkaláb fajok, pásztortáska). Ám sok helyen a repcével együtt a gyomok is megérzik a víz hiányát és a növekedésük ütemében is meglátszik ez. A szőnyeggyomok, mint például a veronika félék, árvacsalán fajok virágzás közeli vagy virágzó állapotba kerültek.

Kórokozók repcében

  • A repce fejlettsége az oldalhajtások kialakulásának vége-szármegnyúlás kezdete stádiumában vannak (BBCH 29-30). A fómás levélfoltosság- és szárrák kórokozója meglehetősen nedvességigényes, a napokban hullott kevés mennyiségű eső és az éjszakai lehűlések egyelőre nem teszik lehetővé a betegség számottevő terjedését. 2-3 %-os fertőzöttségben találhatók meg a leveleken. A kórokozó piknídiumai, ivartalan termőtestei megtalálhatóak, melyekből később szeles és csapadékos időjárás hatására rengeteg konídium indul útjára, hogy új fertőzéseket indítson. Aktuálissá válik hamarosan a fejlettebb állományokban a tavaszi regulátorozás, növekedés-szabályozás elvégzése, ezen termékek triazol csoportba tartozó hatóanyagai kiváló hatékonysággal lépnek fel a repce fómás betegségével szemben és preventív védelmet biztosítanak a későbbi fertőzések ellen, gátolják a kórokozó terjedését.
  • A fómás levélfoltosság ellen és növekedés-szabályozásra használjuk a Syngenta Kft. kínálatából a Magnello-t vagy Toprex-et. A Magnello dózisa 0.8 l/ha, szárbaindulástól sárgabimbós állapotig juttatható ki, a Toprex dózisa 0.3-0.5 l/ha, javasolt tavaszi kijuttatási idő szárbaindulás kezdete.

Állati kártevők repcében

  • Ha melegszik az idő a szárormányosok elkezdik a peterakást, védekezni kell ellenük. Jelenleg a hideg éjszakák akadályozzák az aktivitást.
  • Szárormányosok száma általában 2-3 db/növény. A sárgatálas vagy sárga ragacslapos csapdázás segíti a betelepedés megfigyelését, a védekezés időzítését. A héten hideg idő várható, napközben 6-8 °C napközben, éjjel jelentős fagyok. Ilyenkor az ormányosok a levélnyelek tövébe vagy a szártőbe húzódnak. Ebben az időszakban gond a rejtetten élő rovarok elérése. Mindenképpen nappal, meleg időjárásban kezeljenek, amikor előjönnek. Ajánlott készítmény Karate Zeon 5 CS 0,15 l/ha dózisban, amely hidegebb időjárásban is hatékony az imágók ellen, de a védekezéssel még várni kell. A védekezést később meg lehet ismételni esetleges újabb betelepedéskor. Mindenképpen nappal, a meleg időjárásban kezeljenek amikor előjönnek és a nappali hőmérséklet 10 °C felett lesz.

 

Boros Szilárd kórtan
Horváth András rovartan
Dr. Nagy Viktor repce gyomok
Tóth Csantavéri Szilvia kalászos gyomok

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.