Kalászos kultúrák betegség-előrejelzése

Válassza ki az Önt érdeklő kultúrát!


Őszi búza – 2022.06.11. – 2022.06.17.


ELOLVASOM A TELJES ELŐREJELZÉST!

BBCH skála: 71 - 79 (vizes érés – tejes érés)

1. Kórtani előrejelzés:

Az őszi búza lisztharmata (Blumeria graminis f. sp. tritici) az ország valamennyi körzetében meglehetősen nagy populációval van jelen még mindig az őszi búza állományokban. Jelen időszakban a fertőzések mértéke a fogékony fajtájú és dúsabb állományú búzákban már mindegyik körzetben számottevő, ugyanakkor a többi állományban a kórokozó jelenléte még mindig sok helyszínen csak visszafogott mértékű, vagy hiányzik. A kórokozó esetében a soron következő időszakban már további terjedéssel kizárólag a nagyon hosszú tenyészidejű fajták, illetve a pelyvás búza fajok esetében lehet számítani.

A búza sárga rozsdája (Puccinia striiformis) sikeresen áttelelt ugyan a hazai búza állományokban, de a populáció mérete még mindig kicsi. A kórokozó esetében a soron következő időszakban már további terjedésre néhány kivételesen hosszú tenyészidejű fajta kivételével nem kell számítani.

A búza levélrozsdája (Puccinia recondita) is sikeresen áttelelt ugyan, de az időjárási feltételek már 2021. őszi hónapjai óta kedvezőtlenek a kórokozó számára, így populációja még mindig nagyon kicsi. A kórokozó terjedésére a soron következő időszakban már számítani kell ugyan valamennyi körzetben, de a terjedés intenzitása már elhanyagolható lesz és csak a még több zöld levéllel rendelkező állományokat fogja minimális mértékben érinteni.

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) a jelenlegi időszakban még mindig enyhén növekvő populációval van jelen a búza állományokban, de populációja jóval kisebb a korábbi években megszokott mértéknek. A kórokozó a soron következő időszakban már nem fog érezhetően terjedni, a fertőzés mértéke még minden körzetben alacsony – közepes mértékű lesz és döntően csak az alsóbb levélszintekre fog még mindig korlátozódni. Önmagában védekezési szükséghelyzetet ez a kórokozó már nem fog okozni egyetlen állományban sem.

A búza fahéjbarna levélfoltossága (Drechslera tritici – repentis) aszkospóráinak szóródására és a primer, valamint már a szekunder tünetek kialakulására a soron következő időszakban nagy mennyiségben lehet számítani. A kórokozó számára ugyanakkor már alig van zöld, megfertőzhető felület, így számottevő mértékű terjedésre csak a nagyon hosszú tenyészidejű kenyérbúza és tritikálé fajták, illetve a szintén hosszú tenyészidejű pelyvás ősgabonák esetében lehet még számítani. Ezen állományok viszont akár durva kártételt is elszenvedhetnek. így esetükben helyi szinten a fungicides védelem mindenképpen indokolt lehet.

A búza kalászfuzáriózisa (Fusarium spp.) számára valamennyi körzetben folytatódik a búza tejes érése, amely még fogékony fenológiai stádium A rendkívül heterogén, változékony időjárás és csapadékeloszlás miatt a búza, durum és tritikálé, valamint a már elvirágzott pelyvás búza fajok védelme indokolt.

A már elvirágzott, de még tejes érésben levő állományok fuzáriózis elleni védelme indokolt!

2. Védekezési javaslat:

Az őszi búza állományok fenológiai állapota virágzás-vizes érés kezdete közötti jelenleg.

Az őszi búza állományok fenológiai állapota vizes érés-tejesérés közötti jelenleg.
A virágzásban lévő állományok esetében, de még egészen viaszérés kezdete fenológiai állapotig a rendszertelenül előforduló csapadékos időjárás és esetleges nagyobb éjszakai-reggeli harmatképződés miatt feltétlenül indokolt elvégezni a kalászvédelmi kezelést. Csapadékos időszak esetében sokszor nem elegendő egy virágzáskori kalászvédelmi kezelés, a fungicidek fuzárium fajokkal szemben csak 1-2 hetes hatástartamot biztosítanak, a fogékony időszak pedig kb. 4-5 hét. Toklászos fajták nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a tarkalászúak, mivel a Fusarium fajok (F. graminearum, F. culmorum a leggyakoribbak) képesek már virágzás kezdete előtt a toklászokon keresztül is fertőzni a növényeket. Kalászfuzáriózis ellen védekezésre javasoljuk az Elatus Era gombaölő szerünket 0.8-1.0 l/ha dózisban, amennyiben a tenyészidőszak során még nem történt vele kezelés (egy tenyészidőszakban egy kezelés engedélyezett a termékkel). A felső dózis használata erős fertőzési nyomás, csapadékos időjárás és kukorica elővetemény esetében indokolt, továbbá a termék termésnövelő és minőségjavító hatása is ekkor érvényesül jobban.

Az Amistar Era termékkombinációnk is kiváló megoldás kalászfuzáriózis ellen. Javasolt dózisa: Amistar 250 SC 0.8 l/ha + Era 300 EC 0.5-0.65 l/ha.

Mindkét említett termék a kalászfuzáriózis mellett a levélbetegségekkel szemben is kimagasló hatékonyságot nyújt, pl.: szeptóriás levélfoltosság, rozsda fajok, fahéjbarna levélfoltosság.

Rovarkártevők ellen (levéltetvek, poloskák, vetésfehérítő bogarak) a Karate Zeon 0.15-0.2 l/ha vagy Monospel 0.2 l/ha a javaslatunk. A Monospel méhekre nem jelölésköteles készítmény, így akár virágzó növénykultúra vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén is használható. A Karate Zeon virágzó gyomnövények vagy virágzó növénykultúra közelsége esetén méhkímélő technológiával juttatható ki. Fungicid termékeinkkel kombinációban kijuttathatók.

3. Syngenta fajták növénykórtani állapota:

  1. SY Exaltation: A fajta csak Eszterágpusztán fertőződött meg lisztharmattal, de csak nyomokban észlelhető a kórokozó. Fenológiája: 73 - 75.
  2. Falado: A fajta a csak Eszterágpusztán és Tordason fertőződött meg lisztharmattal, melynek mértéke jelenleg 7, illetve 1% és még mindig az alsó levélszintekre korlátozódik. Fenológiája: 71 - 75.

 


Őszi árpa – 2022.06.11. – 2022.06.17.


BBCH skála: 75-85 (tejes érés –viaszérés)

1. Kórtani előrejelzés:

Az árpa lisztharmata (Blumeria graminis f. sp. hordei) a még megfertőzhető, zöld lombozattal rendelkező állományokban terjed ugyan, de az állományok döntő hányada már annyira érett, hogy a kórokozó már nem talál rajta megfertőzhető felületet. A közelgő érés és aratás miatt a fungicides védelem már indokolatlan.

Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres)a soron következő időszakban már csak azokban az állományokban fog lassuló mértékben terjedni, amelyek hosszú tenyészidejűek és még van zöld levelük. Komoly problémát ez a kórokozó aratás előtt már nem fog okozni.

Az árpa barna levélfoltossága (Bipolaris sorokiniana) gyakorlatilag eltűnt az őszi árpa állományokból, friss fertőzések egyetlen körzetben sem észlelhetőek.

Az árpa törpe rozsdája (Puccinia hordei) az ország valamennyi jelen van, de döntően a II. és IV. körzetben tudott a termesztők számára is érzékelhető mértékben felszaporodni. terjedni már csak a nagyon hosszú tenyészidejű állományok egy részén tud, de védekezési indikációt okozó fertőzésre már ott sem kell számítani.

2. Védekezési javaslat:

Az őszi árpa állományok fenológiai állapota korai tejes érés-viaszérés közötti állapotokban van. A korábban fungicides védelemben részesített állományok általánosan jó növényegészségügyi állapotban vannak, tekintettel az érési folyamat előrehaladására a kórokozók nagyobb mértékű terméskiesést már nem fognak okozni ezekben az állományokban. Növényvédelmi védekezés szempontjából az őszi árpa lezártnak tekinthető, a jelenlegi fenológiai állapotokban már egyetlen növényvédőszer engedélyokirata sem engedélyez kijuttatást sem fungicid sem inszekticid oldalról.


Tavaszi árpa – 2022.06.11. – 2022.06.17.


BBCH skála: 43 - 59 (kalász hasban – kalászolás vége)

1. Kórtani előrejelzés:

Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) megjelent a fogékony fajtákon valamennyi körzetben. Hozzá társulva még csak észlelési szint közelében ugyan, de az árpa hálózatos levélfoltossága (Drechslera teres) is megjelent a II. és IV. körzet tábláin. Jelenleg a két kórokozó terjedésének mértéke még mindig csekély, de már gyorsuló ütemű. A veszélyes mértékű, védekezést provokáló felszaporodásra még egyetlen körzetben egyik kórokozó részéről sem kell számítani.

2. Védekezési javaslat:

A jelenlegi körülmények között egyelőre nem szükséges.

ELOLVASOM A TELJES ELŐREJELZÉST!

Korábbi előrejelzéseinket innen tudja letölteni: