Beporzó Hadművelet – közösségi programmal a méhekért

Hír
Beporzó Hadművelet – közösségi programmal a méhekért

A biodiverzitás megőrzése és növelése, azon belül is a beporzó rovarok megóvása továbbra is fontos része a Syngenta fenntarthatósági tervének, a Good Growth Plannek. Ezzel összhangban, és azzal a céllal, hogy felhívjuk társadalom a figyelmét a téma fontosságára, a Syngenta Magyarország a Mondolo civil szervezettel együttműködésben valósítja meg Beporzó Hadművelet nevű, közösségi és szemléletformáló projektjét.

A Syngenta Magyarország támogatásával Szegeden megvalósuló “Beporzó Hadművelet” célja, hogy felhívja a figyelmet a beporzók fontosságára, életterüket megismertesse és közelebb hozza a városi lakossághoz.

Az emberiség jövőjének egyik kulcsa

Az ökológiai rendszerek egyik alappillére a beporzó fajok jólléte. A mai virágos növényfajok mintegy 87 százaléka rovarbeporzású, míg a termesztett növényeink 85 százalékának van szüksége rovarok segítségére a szaporodásban. Végső soron a teljes mezőgazdasági termelés igen jelentős része nyugszik a beporzó fajok, vagyis a pollinátorok vállán. 

Ebből egyenesen következik, hogy az emberiség jövőjének egyik kulcsa is, hogy odafigyeljünk ezekre a rovarokra. A beporzó fajok védelme, támogatása nemcsak a mezőgazdaság számára kiemelten fontos, hanem a nagy népsűrűségű városokban is.

Streetart, méhlegelő és rovarhotel

A projekt keretében a beporzókat középpontba állító, óriási falfestmény készül a fűtőmű egyik belvárosi épületének falára júniusban. Ezen kívül városszerte tíz helyszínen alakítottunk ki méhlegelőt a Syngenta méhlegelő mix magkeverékének felhasználásával. Minden méhlegelő mellé kihelyeztünk egy-egy rovarhotelt is, amely olyan, mesterségesen létrehozott beporzóbarát eszköz, ahol e fajok elsősorban búvó- és peterakóhelyre találhatnak. A projekt minden helyszínére kerül egy-egy, a beporzó rovarok és életmódjuk jobb megismerését segítő, QR-kóddal ellátott, információs tábla is.

Az együttműködés részeként civil partnerünk blogján rendszeresen olvashatnak az érdeklődők a beporzókkal kapcsolatos témájú írásokat, kezdve azzal, hogy milyen fajok tartoznak ide, miről ismerhetjük fel őket, milyen tévhitekkel kell leszámolnunk velük kapcsolatban, egészen addig, hogy hogyan készítsünk rovarhotelt házilag vagy alakítsuk ki otthon a saját méhlegelőnket, illetve egy beporzókkal foglalkozó, tematikus microsite-ot is létrehozunk a projekt keretében.

Szektorközi összefogás

A Szegeden zajló projekt a Mondolo Egyesület és a SZETÁV Szegedi Távfűtő Kft. VÁROSMETAMORFÓZIS című természetvédelmi street art programjának negyedik állomása, melyhez vállalatunkon kívül új partnerként csatlakozott a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft., a Szegedi Füvészkert, a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a Szegedi Tudományegyetem.