A szomszéd füve mindig zöldebb?

A kerti gyep-pázsit sokak számára jelent örömöt nem csak szép színével, hanem használhatóságával is. 

Játékhoz, kikapcsolódáshoz egyaránt kedveljük és persze nem elhanyagolandó a pormegkötő tulajdonsága sem. Mégis, amikor átnézünk a kerítésen, a szomszéd füvét mindig zöldebbnek látjuk. „Vajon mindig hozzá esik a napos oldal? Netán többször esik nála az eső?” – tesszük fel magunknak kissé irigykedve a kérdést.

Hogyan lehet szép gyepünk akár egész évben? Mit kell tennünk a tartós, jó minőségű füvünk fenntartása érdekében?

Erre az összetett kérdésre nehéz megadni a precíz választ, azonban, ha sikerül az alapok mentén a sarok pontokat kis odafigyeléssel elvégezni, nagy eséllyel szebb lehet a gyepünk a szomszédunknál.

Alappillérek

Sokan megelégednek azzal, hogy hétvégén csak lenyírják a gyepet, esetleg meglocsolják. Ennél azért kicsit több figyelmet érdemel, főleg, ha éveken át gyönyörködni szeretnénk benne. Az alapoknak természetesen rendben kell lenni, ilyen a talajelőkészítés, vakond háló alkalmazás, kézi vetés, vagy a gyepszőnyeg szakszerű telepítése. Továbbá az ősszel és tavasszal elvégzett alapos gyepszellőztetés késes géppel és a tápanyagok visszapótlása már áprilistól, használva a lassú tápanyagleadású (2-3 hónap) mikroelemes műtrágyákat.

Fűnyírás - képet készítette: Laczkó Zoltán

1. Fűnyírás: Bárki is felel a családban a fűnyírásért, néhány alapszabály betartásával sokat tehet a fű egészségesen tartásáért. Jó tudni, hogy szakszerűen akkor járunk el, ha a fűszálak hegyéből a magasságuk max. 1/3 részét vágjuk le. Heti egyszeri nyírással fenntartható a jó minőségű gyep, amennyiben tartjuk a 6-8 cm vágásmagasságot. Ha  hetente alacsonyra (2-3cm) nyírjuk, akkor a levélzet kiritkul és elgyomosodik, ha pedig tartósan magasan tartjuk, akkor a gyep töve megnyúlik, alacsonyra levágva akár ki is száradhat. (Fotó: Laczkó Zolán)

Öntözés - képet készítette: Laczkó Zoltán

2. Öntözés: A gyep öntözését lehetőség szerint hajnalban-reggel végezzük, kerüljük az esti vízkijuttatást. 30°C alatt  elegendő 2-3 naponta vizet adagolnunk a gyepre, nyári melegben azonban naponta szükséges az öntözés. Vigyázat! Kánikula idején a meleg-párás környezetben a gyepek érzékenyek lesznek a gombás betegségekre. (Fotó: Laczkó Zolán)

Hópenész

3. Növényvédelem: Ne csak nyírjunk és öntözzünk, hanem védekezzünk is! A gombás betegségek évről évre fokozatosan legyengítik, végül elpusztítják a gyepünket. Halogatott védekezés esetén is folyamatosan kiritkul a pázsit és átveszik az uralmat a gyomok. Ezért fontos az ellenük való védekezés.

Jellemzően két időszakban okoznak problémát a gombák: tavasszal (március-április) ilyenkor fertőz a hópenész és nyári hőségben (július-augusztus), amikor több és változatos gombafajok jelennek meg. Tavasszal kell tehát figyelni a hópenészre. Jelei a foltokban elsárguló pázsit, ami a védekezés hiányában ki is pusztul. Ha ilyen elváltozásokat látunk a gyepben, akkor mielőbb be kell avatkoznunk! A másik nagyobb odafigyelést a nyári hő stressz időszakban igényli a fű, mert ilyenkor már legyengül az állapota. Öntözés, vagy záporeső után megérkeznek a levegőből a gomba spórák és megtörténik a fertőzés. Később, a pázsit alsó levelein apró sárga, barna, fekete foltok jelennek meg, ami már a gomba szaporítóképlete. Ekkortól széllel tovább fertőződhet a gyepünk, de mi magunk is akaratlanul terjeszthetjük tovább a betegséget a fűnyírónkkal, és a további fűnyírásokkal. Ezért fertőzés után alapszabály, hogy a teljes kerti gyepet le kell permetezni!

Jó hír, hogy mindkettő védekezésre van egy professzionális megoldás, a költséghatékony Switch 62,5 WG gombaölő szer, amely kimagasló hatékonyságot mutat a gyep gombabetegségei ellen. Már egy-egy jól időzített kezeléssel is sikert fogunk elérni. Tavasszal a hópenész ellen locsoló kannába bekevert Switch 62,5 WG-vel öntözzük meg a foltokat, nyáron pedig háti peremetezővel védjük a teljes gyep felületet. Dózis: 10 g / 5 liter / 100 m2

Mitől lesz a saját füve zöldebb a szomszédénál?

Három dolog betartásával mindenképp: rendszeres fűnyírás 6-8 cm vágásmagasságra, hajnali-kora reggeli öntözés és Switch 62,5 WG gombaölő szer használata!

Switch 62,5 WG engedély nélkül megvásárolható termék, munka és egészségügyi várakozási idő a permet beszáradása után NINCS. A kis kiszerelésben is kapható Switch 62,5 WG-t (10 g) keresse a gazdaboltokban, Oázis és Hermesz áruházakban.

Kiskerti megoldások - Syngenta Professional Solutions termékek

Kiskerti megoldások

Ismerje meg a Syngenta Professional Solutions termékeit!