A gyümölcsösök komoly károkat szenvednek idén tavasszal

Túl vagyunk az idei tavaszon, már négy olyan fagyhullámon, ami jelentősen károsította a gyümölcsöseinket. Szinte kivétel nélkül minden gyümölcsfaj károsodott kisebb-nagyobb mértékben.

Függetlenül attól, hogy a termés elfagyott, sok esetben a lombot is károsító kórokozók ugyanúgy megtámadhatják a fáinkat, tehát semmiképpen nem állhatunk le a növényvédelmi kezelésekkel, maximum a terveinken lehet módosítani.

Őszi- és kajszibarack

A virágzást követően a lombozat megjelenésével a levélfodrosodás okozhat súlyos problémát, amikor már nagyobb a levélfelület, és a hőmérsékleti átlag is 12 °C fölé emelkedik, a Score a megfelelő választás. A Score alapkészítmény hatékonyságát érdemes kiegészíteni kontakt szerrel (Bravo).

Monília ellen a Topas ideális választás nemcsak a monília, de a levéllyukacsosodás elleni hatékonysága miatt is. A gyümölcsmonília ellen későbbi időszakban a Switch alkalmazását javasoljuk. A legsúlyosabb gondot okozó fitoplazma terjesztéséért felelős szilva levélbolha elleni védekezés kiemelkedő fontosságú. A megjelenés mértékétől függően Vertimec Pro alkalmazása javasolt. Rovarkártevők ellen a széles spektrumú Karate Zeon egy jó megoldás.

A cseresznye és meggy hatékony védelme virágzás környékén dől el

Ha az időjárás virágzás után is párás, csapadékos, a moníliafertőzés kialakulásához még mindig megfelelőek a körülmények. Ebben az esetben a Topas alkalmazása megakadályozhatja, hogy a monília problémát okozzon. Gyümölcsöket támadó monília ellen később a Switch használata adhat megfelelő védelmet. 

A cseresznyelegyek mind a két faja szinte folyamatosan rajzott, így a cseresznye és a meggy érési időszakában a rovarölő szeres kezeléseknek egymást kellett érni, hogy nyűmentes legyen a gyümölcs. A Karate Zeon rövid várakozási idejével (3 nap) jól használható cseresznyelégy ellen, ha még nem „költözött” a gyümölcsbe. A permetezésekkor figyeljünk oda a hasznos élő szervezetek jelenlétére is, mint pl. a méhek. Hiszen főleg egy rovarölős kezelésnél több kárt tudunk okozni, mint hasznot.

Kiskerti megoldások - Syngenta Professional Solutions termékek

Kiskerti megoldások

Ismerje meg a Syngenta Professional Solutions termékeit!