A dió legveszélyesebb kártevője lett a nyugati dióburok-fúrólégy

Az elmúlt években tapasztalhattuk, hogy a tavasszal bő terméssel kecsegtető diófánkon nem maradt egy ép termés, mire betakarítottuk volna. Ezt a problémát nagyrészt a nyugati dióburok-fúrólégy számlájára írhatjuk. Egyre nagyobb jelentősége lesz a dió kultúrában is a szakszerű növényvédelemnek, különben nem sok dió fog jutni a süteményekbe.

Fontos, hogy figyeljük a fáinkat, különben betakarításkor az értéktelen gyümölcs vagy fennmarad a fán, vagy még idő előtt lehullik. A nyugati dióburok-fúrólégy Amerikából származik. A légy lárvái a dió termésburkában fejlődnek és károsítanak. Táplálkozásuk következtében először barna foltok jelennek meg a burkon, majd rothadásba mennek át, a termésburok elfeketedik, és a héjat is lemoshatatlanul megfesti.

Rajzása általában júliusban kezdődik, és eltart egészen októberig, tehát a védekezéseket is erre az időszakra kell koncentrálnunk. A legyek jelenlétét zöldessárga ragacslapokkal vagy Csalomon csapdákkal tudjuk nyomon követni. A nőstények több száz petét tudnak lerakni, és egy dióban több nyű is jelen lehet (20-30 is akár). A korán fertőzött dió nem fejlődik rendesen, burka ráncosodik és egy idő után lehullik. Tünetei nagyon hasonlítanak baktériumos betegséghez, de a nyüvek jelenléte egyértelműen utal a kártevőre. A kártevő elleni védekezés összetett feladat. Nem lehet csak a növényvédő szerek hatékonyságára támaszkodnunk. A kémiai védekezést sem szabad elhagynunk, de azok, akiknek csak néhány diófájuk van, több módszerhez is nyúlhatnak.

  • A kifejlett nyüvek kibújnak a burokból és a talajra kerülve beássák magukat a sekély talajrétegekbe, ott bábozódnak és telelnek át. Ha meg tudjuk akadályozni, hogy a nyüvek a talajba kerüljenek, nem tudnak áttelelni, és így nem lesz jövőre imágó, ami tovább szaporodik.
  • A mulcsozás is csökkenti az áttelelés lehetőségét, de a mulcsot, akárcsak a lehullott termést, a szezon végén össze kell gyűjtenünk és meg kell semmisítenünk. 

Ha figyeljük a rajzást, és időben beavatkozunk, akkor peterakás idején hatékonyan védekezhetünk kémiai úton. A Syngenta ajánlatában a Karate Zeon (0,2 l/ha) engedélyezett dióban történő felhasználásra. Nagyon fontos, hogy a permetlé az egész fát bevonja, mert azon részek, ahová nem kerül készítmény, védtelenek maradnak. Ez a lépés a legnehezebben megoldható is egyben, hiszen a diófák 10-15 méter magasra is megnőhetnek.

 

Ha ilyen barnuló, feketedő a dió zöld burka, szinte biztos, hogy megtaláljuk benne a dióburok-fúrólégy lárváit

Ha ilyen barnuló, feketedő a dió zöld burka, szinte biztos, hogy megtaláljuk benne a dióburok-fúrólégy lárváit

Kiskerti megoldások - Syngenta Professional Solutions termékek

Kiskerti megoldások

Ismerje meg a Syngenta Professional Solutions termékeit!