Share page with AddThis

Soproni borvidék betegség-előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Soproni borvidék szőlőtermesztői számára

2019.07.21.

Július közepére megkezdődött a korai fajták érése. Színesedik a Néró, a Zweigelt, sőt a Merlot is... Ezzel kinőnek a bogyók az érzékeny fenológiaiállapotból, egyre ellenállóbbá válna a gomba-fertőzésekkel szemben. A jól zöldmunkázott, mindeddig fertőzés-mentes területeken már elegendő lehet a kontakt készítmények használata. (folpet, mankoceb, réz, kén) 
Ahol korábban megjelent a lisztharmat, ahol nincs rendben a zöldmunka, és a csak késöbb ellenállóvá váló fajtáknál (Zöld Veltelíni, Merlot, C.franc) még folytassuk a felszívódó-kontakt kombinációk használatát a lisztharmat és a peronoszpóra ellen egyaránt, mert a lombot továbbra is védenünk kell. Hiába porzik a határ, ahol erős a hajnali harmat-képződés, ott minden reggel új peronoszpóra-fertőzés indulhat a hajtáscsúcsokon, fiatal leveleken... 
És bár a viaszosodott bogyót nem, de a fürtkocsányt még mindig fertőzheti a peronoszpóra, a fürt leszáradását eredményezve. Emellett a  lisztharmat felszaporodását továbbra is fékeznünk kell a másodterméseken és a lombozaton! 

 Átlaghőmérséklet július 7 - 21.Csapadék július 7 - 21.
Balf22,1 °C8,1 mm
Dudlesz21,5 °C10,2 mm
F.Szentmiklós21,2 °C7 mm