You are here

Új készítménnyel jelentkezik a Syngenta 2019-ben

Sajtóközlemény
2019.04.30.
Burgonya

Ha burgonya termesztésbe kezdünk, hatékony növényvédelem nélkül kevés az esély a sikerre!

A Syngenta burgonya növényvédelmi portfóliója teljesnek mondható, sőt a problémákra odafigyelve egy új, hatékony készítményt is bevezetünk a burgonya alternáriás betegsége ellen. Ez lesz a Revus Top. (A Revus Top engedélyezés alatt áll!)

Továbbá a jól ismert készítmények (Force 1,5 G, Nemathorin), gyomirtó (Arcade, Boxer), gomba – (Ridomil család, Amistar, Bravo) és rovarölő (Judo, Karate Zeon) megtalálhatók a palettán. A neonikotinoidok korlátozása következtében az Actara sajnos nem felhasználható burgonyában 2019-ben.

A jó gyomirtás a termés egy fontos biztosítéka. Az Arcade hatóanyagainak köszönhetően akár a nehezen írtható kétszikűek (fekete csucsor), illetve a magról kelő egyszikűek ellen is hatékony 0,5 l/1000m2 dózisban kelés előtt. Az Arcade esetén javasoljuk, hogy érdeklődjön az ültetett fajta metribuzin érzékenységéről, hogy ne tapasztaljon gyomirtó szer okozta tüneteket, hiszen komoly terméskiesést okozhat.

A gombabetegségek az időjárástól függően különböző intenzitással jelentkezhetnek. A védekezésnél elsősorban a megelőzésre kell a legfőbb hangsúlyt helyezni. Ha az időjárás kedvez a fertőzés kialakulásának, mielőtt megjelennek a tünetek, érdemes kezelni az állományt.

A védekezéseket kezdhetjük kontakt készítményekkel addig, amíg nem magas a fertőzés veszélye, de legkésőbb sorzáródás kezdete előtt érdemes áttérni a felszívódó szerek használatára. A felszívódó kezelésekhez virágzás végéig, a mankoceb kontakt hatóanyagot is tartalmazó Ridomil Gold MZ-t javasoljuk 250g/1000m2. Majd virágzás után áttérhetünk a réz kombinációs partnert tartalmazó Ridomil Gold Plus-ra 400 g/1000m2. A két kontakt hatóanyag mellett, mindkét esetben a mefenoxam nevű felszívódó hatóanyag található, ami jó gyógyító hatékonysággal rendelkezik. A hatóanyagok váltogatása és az esetleges egyoldalú szerhasználatból adódó hatékonyságcsökkenés elkerülése érdekében érdemes alkalmazni az Amistar 1 dl/1000 m2 készítményt, amely felszívódó széles hatásspektrumú készítmény. Hatását a kontakt Bravo 2 dl/1000m2 hozzáadásával fokozhatjuk.

A nyári időszakban a száraz időjárás kedvezhet egy súlyos problémát okozó kórokozó megjelenésének. Az alternáriás betegség rendkívül komoly károkat tud okozni az állományban, főleg azért mert a legtöbb burgonyában használt hatóanyag hatástalan a kórokozóval szemben. Ezt a problémát orvosolva ajánlja a Syngenta az idei évtől a Revus Top-ot, amely a fitoftóra ellen kiváló mandipropamid mellett, az alternáriás betegség ellen is megoldást nyújt a benne található difenokonazolnak köszönhetően. A javaslatunk alapján 60 ml/1000m2 dózist javasolunk.

Rovarkártevők közül a burgonyabogár és a levéltetvek okoznak problémát. Mindkettő ellen kiváló hatékonyságú a Judo 1,5 dl/1000m2 dózisban. Illetve a jól bevált Karate Zeon 20 ml/1000m2 dózisban.

Legyen szó gyomokról, kártevőkről, vagy kórokozókról, a Syngenta kínálatában mindegyik ellen van megoldásunk. Mindenkinek, aki burgonyát termeszt a célja, hogy szép egészséges termést takarítson be. Az ehhez szükséges védelmet a Syngenta termékek biztosítják.

Burgonya károsítói

Burgonya károsítói