A szőlő kártevői elleni készítmények száma lecsökkent

Sajtóközlemény

A szőlő kártevői elleni készítmények köre erősen lecsökkent az elmúlt évhez hasonlítva. A neonikotinoid korlátozás következtében fontos készítményeket (Actara, Luzindo) veszítettünk el a 2019-es szezonra. A kihívás ugyanakkor megmaradt, a kártevők nem értesültek a korlátozásokról, és idén sem fogják kihagyni a lehetőséget, hogy a szőlőinkben kárt okozzanak.

A kora tavaszi időszakban a levélatkák kártétele súlyos problémákat okozhat az ültetvényekben, amik jelentős hatással vannak az egész évre.

A szőlőben, legkorábban a levélatkák és a tripszek jelenthetnek problémát. Az atkák nyála sok mérgező anyagot tartalmazhat, közvetett kártételt okoz. A hajtások rendellenesen fejlődhetnek, a levelek kanalasodnak. Legkésőbb a kisleveles állapotban, hogy ha szükséges célzottan el tudjuk végezni a megfelelő vegyszeres védekezést. Az első kislevelek megjelenésénél javasoljuk elvégezni.  Közepes levélatka fertőzés esetén a Thiovit Jet jó hatékonysággal elpusztíthatja az atkákat. Súlyosabb fertőzés esetén a Vertimec Pro-t érdemes alkalmazni legkésőbb 3-5 kisleveles állapotig. A kártétel súlyosságát sok tényező fokozhatja, például ha hosszú metszési elemeket hagyunk, vagy a tavasz gyorsan melegszik, száraz az időjárás, vagy alacsony, esetleg egyáltalán nincs jelen a területen ragadozó atka populáció.

A szőlő fitoplazmás betegsége ellen csak a szállításért felelős vektorok kiiktatása lehet a megoldás

A fitoplazma terjesztéséért elsősorban a szőlőn is táplálkozó kabóca fajok a felelősek. A kabócák ellen engedélyezett készítmény jelenleg a Syngenta kínálatában a Karate Zeon. A jól ismert piretroid hatóanyagú készítmény hatása a formulációjának köszönhetően „elnyújtottabb” a többi versenytárshoz hasonlítva.

A szőlőmolyok elleni védekezés több permetezésből áll. Figyeljük a rajzást és ennek megfelelően válasszunk szert.

A molyok elsősorban a szőlő termését támadják meg. Tojásaikat a fiatal, zöld szőlőbogyón helyezik el. A tojásból kikelő lárvák a szőlőbogyó felületén csak rövid ideig mozognak, majd a bogyókba rágják magukat, amelyeket csak akkor hagynak el, ha már azt kiodvasították. Ezután szövedékkel egy újabb bogyót húznak magukhoz és abban folytatják a táplálkozást. Kifejlődésükig 3-5 bogyót károsítanak. Nem az általuk okozott táplálkozásból adódó veszteség miatt fontosak, hanem az általuk okozott sebzésen keresztül a szürkepenésznek is utat nyitnak. Az első nemzedék elleni védekezés hatékonysága meghatározza az elkövetkezendő nemzedékek egyedszámát. Ha molyveszélyes területen található a szőlőnk, érdemes ragacslapos csapdák segítségével figyelni a molyrajzást, és az első jelentős csapdázást követő 4-5. napon érdemes elkezdeni a védekezést. A rajzás elhúzódó lehet, ezért érdemes a védekezéseket megismételni.

Ha elsősorban molykártevők ellen szeretnénk védekezni az Affirm ideális készítmény. Az Affirm a hernyókra gyomorméregként hat. A hatóanyag felvétele után gyorsan leáll a táplálkozás, és ezután rövid idővel el is pusztulnak az egyedek. Az Affirm hatóanyagából nagyon kevés is elegendő a hatáskifejtéshez, és már a lárvák tojásból történő kirágásakor is megkaphatják a letális dózist.

A rovarölő szerek alkalmazásakor figyeljünk oda a méhek, és egyéb beporzásért is felelős fajok jelenlétére. Ne kezeljünk, csak amikor biztonságosan elvégezhető a permetezés.

A Syngenta ajánlatában minden szőlőben fellelhető károsító ellen van hatékony megoldás. A tudatos és megalapozottan elvégzett védekezés komoly fejfájástól kímélhet meg minket.