You are here

Syngenta innovációk a fenntartható, sikeres gazdálkodásért

Sajtóközlemény
2020.01.22.
Syngenta innovációk a fenntartható, sikeres gazdálkodásért

Az elmúlt tíz év hőmérsékleti anomáliák, szélsőségessé váló csapadékviszonyok, valamint új kórokozók, kártevők évtizede, és az előttünk álló is hasonló problémákat hordoz magában. Ezek ellen közös gondolkodással, stressznek ellenálló - bő termőképességű - fajtákkal és innovatív termékekkel léphetünk fel. A Syngenta folyamatosan kutatja azokat a megoldásokat, amelyek révén ilyen körülmények közepette is sikeres lehet a gazdálkodás, hangzott el a vállalat hagyományos szezonnyitó rendezvénysorozatán, amelyet hét városban rendeztek az elmúlt hetekben.

Kalmár Ferenc kereskedelmi vezető elmondta: a Syngenta a következő öt évben kétmilliárd dollárt fordít arra, hogy segítsen a klímaváltozás okozta kockázatok csökkentésében. Ennek keretében új talajművelési módszereket dolgoznak ki a talaj szervesanyag-tartalmának és egészségének javítása érdekében. Kiemelt cél a növekvő termésátlagok mellett leromlott talajok állapotának visszaállítása, integrált növényvédelmi technológiák fejlesztése, valamint új, eltarthatóbb zöldségfajták nemesítése.

 

Magyarországon évek óta rendkívül nagy hangsúlyt fektetünk a kutatásfejlesztésre – hangsúlyozta Kalmár Ferenc. - Referenciagazdaságainkban folyamatosan teszteljük a vetőmagokat és a legújabb növényvédelmi technológiákat, amelyek a magyar gazdáknak is megfelelő alternatívát jelentenek. Ezekkel párhuzamosan kísérleteket folytatunk változó tőszámú, precíziós vetési, valamint sávos permetezési technológiákkal kapcsolatosan is.  

 

Az elmúlt évben a Syngenta kalászos szegmensben mérföldkő termékkel jelent meg, amelyet azóta egyre szélesebb körben használnak a gazdálkodók. Az Elatus Era gombaölő szer mindjárt olyan fuzáriumos évben bizonyította kivételes hatékonyságát, mint a 2019-es, emelte ki Asbóth András. A vállalat kalászos kampánymenedzsere kifejtette: a fertőzés számos megyében az őszi búza területek több mint 50 százalékát károsította. Azokon a termőterületeken, ahol a Syngenta prémium fungicid termékét használták a gazdálkodók, sikerült megállítani a betegséget.

 

A fuzárium gombafajok kalászhányástól viaszérésig fertőzhetnek. Ezért kiemelten fontos, hogy hosszú hatástartamú, kompromisszumot nem ismerő termékkel végezzük el a védekezést. Az Elatus Era ilyen – hívta fel a figyelmet Asbóth András. -  Ha a zászlóslevél kiterülésekor alkalmazzuk, egyedülálló hatást gyakorol a gombabetegségek blokkolásán túl a szemtermés mennyiségére és minőségi paramétereire is. Célzott kalászvédelemre alkalmazva is érezteti pozitív hatásait, de legfőképpen blokkolja a fuzáriumot és csökkenti a kórokozó toxintermelését. Az Elatus Erat használva biztosak lehetünk a megfelelő minőségű és mennyiségű szemtermés betakarításában.

 

A szakember rámutatott: a Syngenta a vetéstől a tarlókezelésig hatékony megoldásokat kínál. Fontos a megfelelő elővetemény megválasztása, a magágy kialakítása, és olyan csávázószerrel – Vibrance Duo – csávázott vetőmag választása, mely csírakorban hatékonyan védi a növényt a fő gombakórokozók ellen. Az őszi, kora tavaszi gyomirtásra Box-R Pack, Peak Turbo készítményeiket ajánlják, a Magnello pedig a kora tavaszi lombvédelemtől kezdve egészen a kalászbetegségek elleni fellépésig hatásos eszköz.

Magyarország a napraforgó termesztés egyik éllovasa, a tavalyi 3,01 tonnás hektáronkénti napraforgó országos átlag történelmi rekord. „Ez a siker természetesen a hazai termelők szakértelmének és technológiai fegyelmének köszönhető, de nagyon büszkék vagyunk arra is, hogy ehhez csaknem kétharmaduk Syngenta napraforgó hibrideket választott”, ismertette Ácsné dr. Szekeres Dóra napraforgó kampánymenedzser.  A vállalat az elmúlt évben két százalékkal növelte részesedését és elérte az 59 százalékot a napraforgó vetőmagok piacán (Forrás: Kleffman 2019-es napraforgó vetőmag panel). A Syngenta napraforgó hibridek terméspotenciálja kiemelkedő, ezt támasztják alá a saját fejlesztői kísérletek mellett a független - NÉBIH, IKR - kísérleti eredmények is.

 

Táblán belül már nem ritka az 5 tonnás hektáronkénti terméshozam sem, ezért azt szeretnénk elérni, hogy a gazdálkodók kiaknázhassák ezt a többletet. Szezonnyitóinkon a termesztéstechnológia elemein végig haladva mutattuk be a termelőknek azokat a szempontokat, amelyeket érdemes megfontolni, illetve alkalmazni annak érdekében, hogy kihozhassák a maximumot a napraforgójukból, és ezáltal tovább emelkedjen az országos napraforgó termésátlag.

 

A Syngenta az idei évben az Express® toleráns szegmensét újítja meg a Suman HTS hibriddel, mely a méltán elismert NK Kondi Express® toleráns változata. A Suman HTS a legújabb közép-korai hibrid a linolsavas, az Express® toleráns szegmensben. Kiváló terméspotenciállal, magas olajtartalommal és jó betegség ellenállósággal rendelkezik. A legfrissebb NÉBIH eredmények szerint - terméspotenciálját tekintve - a már piacon lévő Express® toleráns hibridek közül a legmagasabb termőképességű. Peronoszpóra ellenállóságban a legmagasabb szinten áll a portfolióban, az összes Magyarországon fellelt peronoszpóra rasszal szemben toleráns.

Ugyanebben a szegmensben az idei évtől elérhető a Syngenta kínálatában, az Express® toleráns hibridek felülkezelésére a tribenuron-metil hatóanyag tartalmú posztemergens gyomirtó szer a Fluence, amely kizárólagosan az Express® toleráns napraforgó hibridekben használható a magról kelő kétszikű gyomok és mezei acat ellen. A mezei acattal fertőzött területeken a legeredményesebb védekezést, amennyiben kalászos az előveteményünk, egy tarlókezeléssel érhetjük el. Erre nyújt kiváló megoldást a Syngenta portfóliójában elérhető Medallon Premium, mely csúcsminőséget képvisel a kategóriájában.

Termelői körökben is egyre nagyobb az igény a fenntartható mezőgazdasági rendszerek iránt, ennek számos eleme van, melyek közül az egyik a sávos gyomirtás. A jövőben az innovatív technológia terjedése várható, ezért a Syngenta is arra törekszik, hogy megfeleljen az igényeknek. A vállalat több éven keresztül vizsgálta a preemergens sávos gyomirtásban rejlő lehetőségeket, melynek hatására a Gardoprim Plus Gold és a Dual Gold 960 EC engedélyokirata módosult lehetőséget biztosítva ezen készítmények sávos, a vetéssel egymenetben történő kijuttatására.

Magyarországon a kukorica tavaly a korábbi évekhez képest magasabb, összességében 8 tonna feletti hektáronkénti termésátlaggal zárt, annak ellenére is, hogy a hektikus időjárásnak – a hő- és szárazságstressznek – köszönhetően egyes régiókban ettől jelentősen elmaradtak az eredmények, ismertette Schipp Márton.  A vállalat kukorica kampánymenedzsere hangsúlyozta: a megváltozott időjárásnak köszönhetően érezhetően nő a hőmérsékleti anomáliáknak jobban ellenálló hibridek iránti igény. Ma már a Syngenta kukorica értékesítésének egyre nagyobb hányadát adják a kedvező vízhasznosítású, hő-és szárazság stresszel szemben jobban ellenálló Artesian kukorica hibridek.

 

Az Artesian család mellett az idei évben két újabb csúcs termőképességű hibriddel bővült a kínálatunk. Mindkét hibridet azokra a területekre ajánljuk, ahol minden adott a sikerhez. SY Torino egy korai FAO 300-as hibrid, igen magas termőképességgel. Ez alapján nem elcsépelt mondás rá, hogy FAO 300 végi termésszintje FAO 300 eleji vízleadással párosul. A NÉBIH fajtaregisztrációs kísérletében majd 5 %-kal magasabb termésszintet produkált 2018-ban, mint a sokszor érésidőben jóval magasabb sztenderdek. Nem hagy nagy szártömeget, kiváló búza elővetemény. Az SY Torino a portfóliónk egyik legkorábbi érésidejű és tervezhetően leghamarabban betakarítható hibridje. Nagy termésének alapja az intenzív jó termőhelyek megléte esetén az igen magas egyéni produkció, nem ritkán 20-22 szemsoros csőmérettel. SY Infinite pedig egy klasszikus, magas szemszámú, flexibilis csőtípus jellemzőit mutató intenzív hibrid. A NÉBIH 2018-as vizsgálatában a FAO 300 sztenderdjeinek teljesítményét több mint 8%-kal haladta meg. Intenzív, jó termesztési feltételek mellett az egyik legmagasabb termés jellemzi a kukorica kínálatunkban. Szemminősége kiváló, magas hektolitersúly és kiváló zöldszáron érés jellemzi. A Syngenta jelenlegi kukorica hibrid portfóliójával a gazdálkodók minden területi potenciáljának és termelési intenzitási szintjének megfelelően tudunk ajánlatot biztosítani, amely hozzájárul ahhoz, hogy a kukorica termesztése minden körülmények között továbbra is jövedelmező legyen.

 

A megváltozott időjárásnak, a változó talajművelésnek és a hatóanyag-kivonásoknak köszönhetően a növényvédelmében is szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a kukoricatermesztés a jövőben is eredményes legyen, ismertette Schipp Márton. Az elmúlt években számos területen okozott problémát az egyre fokozódó talajlakó kártevő nyomás és a gyomirtás megfelelő időzítése.

 

A jövőben is egyre komolyabb drótféreg fertőzéssel kell szembenéznünk, amely ellen kizárólag kultúrákon átívelő, komplex szemlélettel lehet hatékonyan védekezni. A megfelelő agrotechnikai elemek mellett a Force 20 CS csávázó szer és a Force 1,5 G talajfertőtlenítő készítmény együttes alkalmazása még erősebb fertőzés esetén is hatékony védelmet képes biztosítani a kártevő ellen. Az egyre inkább jellemző száraz, gyors felmelegedéssel járó tavaszok alakalmával gyakran tapasztalhatjuk, hogy a gyomnövények elhúzódóan, több hullámban kelnek. A Syngenta tavaly bemutatkozó gyomirtó szer csomagja, az Elumis Bang megfelelő választás, ha olyan rugalmas technológiára van szükség, amely lehetőséget biztosít, akár a több menetben történő kezelésre is annak érdekében, hogy ilyen körülmények között is eredményesen védekezzünk a kukorica gyomnövényei ellen.