You are here

Élénk a kereslet a csemegekukorica iránt Európában

Sajtóközlemény
2017.08.21.

Idén mintegy félmillió tonna csemegekukorica kerül a feldolgozókba, ezzel a mennyiséggel Magyarország az Egyesült Államok után a világ 2. legnagyobb csemegekukorica termelője. A Syngenta mai hajdúszoboszlói szakmai rendezvényén elhangzott: a kontinensen lassan, de évről-évre emelkedik a kereslet az élelmiszernövény iránt, különösen a szuperédes fajták iránt nőtt meg az igény.

A Syngenta hajdúszoboszlói csemegekukorica bemutatója évek óta az egyik legfontosabb találkozója a szegmens főszereplőinek. Mint a szakmai rendezvényen elhangzott: idén a tavalyinál nagyobb területen, összesen 35 ezer hektáron vetettek csemegekukoricát feldolgozási célra. A legtöbb konzervgyár és hűtőház igyekszik a teljes kapacitását kihasználva a lehető legtöbb csemegekukoricát feldolgozni. A becslések szerint mintegy félmillió tonnányi terményt dolgoznak majd fel.  

Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica termelője, világszinten az Egyesült Államok előzi meg, ahol hatalmas kultusza van az édes csemegekukorica fogyasztásának.   Az utóbbi években a hazai termelés és a piaci kereslet egyensúlyba került, alig ingadozik. Az európai csemegekukorica fogyasztás lassan, évről-évre növekszik, ismertette Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere.

  • Nagyobb hazai termésbővítésre akkor lenne lehetőség, ha más termelőknél hatékonyabban tudjuk a kukoricát termelni és feldolgozni. Ebből a szempontból jelenleg kedvező, hogy a francia termelésnél olcsóbb a mi előállításunk. A lengyeleknél az utóbbi évek időjárása, míg a szerbeknél gazdasági problémák miatt visszaesőben van a csemegekukorica termelés, ugyanakkor Oroszország igyekszik önellátó lenni. A feldolgozók igyekeznek a változó piaci igényeknek jobban megfelelő termékeket gyártani. Az elmúlt években jelentősen nőtt a fagyasztott csövek gyártása, napjainkban is növekszik a szuperédes termékek aránya, jelentős változások vannak a csomagolásban, a konzervdobozok méretében is, és növekszik a biotermékek iránti igény. 

Az idei szezonról Pereczes János elmondta: a hideg tél ellenére a kártevők korán megjelentek a csemegekukorica táblákon. Egyes helyeken korán, és többszöri védekezésre volt szükség a földibolhák, a mocskospajor és a gyapottok-bagolylepke ellen. 

  • A hideg tavaszi időjárás miatt nagyon elhúzódott a csemegekukorica kelése. Általában hiányos és egyenetlen volt a korai fajták kezdeti fejődése. Utána hosszabb meleg és száraz időszak következett, amely újabb stresszt jelentett a növényeknek. A korai fajták nagyobb részét öntözetlen területeken vetik, szerencsére júniusban több csapadék hullott, különösen a korai termelés meghatározó részét adó Hajdúságban. A korai növények kisebbek, kevésbé fejlettek, nagyjából 15-20 százalékkal gyengébben teremnek. A hamar beköszöntött nyár viszont segítette a későbbi fajták gyors fejlődését, amelyeket általában már öntözhető területekre vetettek. A középkorai és késői fajták jelenleg jó képet mutatnak, ígéretesek a terméskilátások. De a hőségnapok, a csapadékhiány, és az erős rovarfertőzések még erősen befolyásolhatják az eredményességet.

A Syngenta piacvezető a csemegekukorica vetőmagok területén. A vállalat a termelői és feldolgozói igényeknek megfelelő fajtaválasztékkal, megbízható és jó minőségű vetőmagellátással segíti az ágazatot. 

  • Széles fajtaválasztékkal rendelkezünk, nagy az igény az eddigieknél bőtermőbb, ellenállóbb, hosszabb ideig betakarítható hibridekre. A tavalyi termékbevezetés után idén gyorsan nőtt a Tyson vetésterülete. A jelenlegi piacvezető fajtánk, a GSS 8529 mellett idén próbáltuk ki üzemi körülmények között a GSS 8529 M-et, amely a legkeresettebb fajtánk fokozottan MDMV vírus ellenálló változata. Ezzel a déli megyékben javulhat a termésbiztonság. A középkorai szegmensben tovább teszteljük a GSS 3071 fajtát, és a Sweetstar mellett jövőre egy új igen korai szuperédes fajta megjelenése is várható. A csemegekukorica értékes, ugyanakkor érzékeny növény, ezért a növényvédelmére is fokozott figyelmet kell fordítani. A gazdálkodók növényvédelmi problémáinak hatékony kezelésére a Syngenta széles választéka áll rendelkezésre. Ezek közül kiemelkedik a Quilt Xcel, amely kimagasló preventív védelmet nyújt a növény számára. Gombaölő hatásán túl kedvezően befolyásolja a csemegekukorica élettani folyamatait. Emellett nagyon fontos, hogy az utóbbi években egyre többször megjelenő rovarkártevők ellen is megfelelő védelmet biztosítsanak a gazdálkodók. A Lumax a kukorica magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényei elleni alap-, illetve korai posztemergens kezelésre javasolt. Az Ampligo rovarölő permetezőszer csemegekukoricában is használható rovarölő szer, amely a lepkekártevők (kukoricamoly és gyapottok bagolylepke) ellen biztosít megfelelő védelmet.