VIP napraforgó bejárás Mezőfalván – avagy termelők a “színfalak” mögött

Hír
VIP napraforgó bejárás Mezőfalván – avagy termelők a “színfalak” mögött

A 2022-es év nagy kihívásokkal szembesítette a napraforgó termesztőket az egész országban, ez azonban nem tántorít el minket a célkitűzésünktől, hogy a termelőinkkel együtt közösen tovább emeljük az országos napraforgó termésátlagot. Sőt!

Látva a 6 tonna programunkban résztvevők érdeklődését a kísérleteink iránt, illetve a megosztott tapasztalataik alapján még inkább megerősítette bennünk, hogy a 6 tonna program jó irány, és csak együtt, közösen tanulva érhetjük el a célunkat. Hisszük, hogy a termelőink és a Syngenta szakembereinek tapasztalatával és tudásával közösen ki tudjuk aknázni a Syngenta napraforgó hibridekben rejlő magas terméspotenciált!

A Syngenta 6 tonna program augusztus közepén elérkezett az egyik fontos állomásához, ekkor a programban résztvevő 51 termelőnkkel együtt látogattunk el Mezőfalvára, ahol bemutattuk a legújabb kísérleteinket és tapasztalatainkat is megosztottuk egymással. Mindezt sok előkészület előzte meg, mint például a hosszú téli tervezés, a partnerek csatlakozása, majd az első találkozások, melyek még online, a számítógép előtt zajlottak. A résztvevők számára táblára szabott nitrogén dózis javaslatokat biztosítottunk talajmintáik labor adatai alapján. A nitrogén dózis javaslatok - figyelembe véve a napraforgó mélyrehatoló gyökérzetét - a talaj mélyebb rétegeinek vizsgálata alapján (0-90 cm-es szintek) történtek. Ezek a későbbiekben a visszamérések és a betakarítási adatok alapján adnak majd további iránymutatást a napraforgó tápanyaghasznosító képességéről, lehetőségeiről.

VIP napraforgó bejárás Mezőfalván – avagy termelők a “színfalak” mögött

Az első, régiónként (4 helyszín) szervezett kerekasztal megbeszélésen, Hajdúsböszörmény, Kiskunhalas, Bikal és Herceghalom helyszíneken már személyesen tudtuk átbeszélni a termelői tapasztalatokat, és egy összefoglaló keretében megosztottuk velük, melyet hasznosnak tartottak a résztvevők.

A nyár folyamán területi kollegáink telefonon és személyesen is tartották a kapcsolatot a résztvevőkkel, de a Syngenta fejlesztői több üzemben személyesen is tudtak szemlét tartani, valamint a telefonon keresztül is nyújtottak szaktanácsot. A negatív évjárati hatások, vízhiány, magas hőmérséklet és égető napsütés, mindenütt szembetűnőek voltak, de a napraforgó még így is jobban bírta az időjárás okozta viszontagságokat, mint a sekélyebb gyökérzettel bíró kukorica. Egy-két napon belül láthattunk 2 m feletti állományokat Mezőfalván, Debrecen közelében 120 cm-es, de méretes tányérral büszkélkedőt, míg Kondoros mellett 100 cm-es, kis fejű növényeket.

Ami fontos, hogy míg a termelői tesztelések a nitrogénre fókuszálnak, addig a Syngenta fejlesztői csapatának köszönhetően előre megyünk, egyéb utakat és technológiai lehetőségeket is vizsgálunk, hogy az ígéretesnek bizonyulókat 2023-ban már üzemi szinten is kipróbálhassuk a program résztvevőivel együttműködve. Az idei időjárási anomáliák, szélsőségek rámutatnak, hogy pusztán kicsit több vagy éppen kevesebb valamiből nem hozhat látványos megoldást, kell más, új utakat is keresni a technológia fejlesztésében.

A mezőfalvai kísérleti területünkön, ahová terepi szemlére az egész országból invitáltuk a programunk résztvevőit, az egyik kísérletben széles tartományban 14 napraforgó hibrid került elvetésre 35 ezertől 85 ezer tő/ha állománysűrűséggel.  A vendégeink kíváncsian szemlélték, hogyan nő vagy csökken a magasság és a tányérméret a sűrűség változásával. Távoli napraforgó termelő országokban, ahol bőséges a csapadék, magas tőszámot, míg az úgynevezett szárazföldeken, „dry land”, alacsony tőszámot alkalmaznak. Mondván, ha fele a vized, az csak fele növénynek elegendő. Ezt teszteljük idén hazánkban több helyen is, hiszen jó eszköz lehet a vízhiányos évekre.

Másik kísérleti blokkunkban új és régi, illetve bevezetésre váró hibrideket mutattunk be, de ez mellett a sortávolság és tőszám kapcsolat vizsgálatát, és herbicid érzékenységi teszteket is láthattak a meghívásunkat elfogadó termelői partnereink.

A résztvevők érdeklődéssel szemlélték a szokatlan útkereséseinket és kíváncsian várják a matekot, a számokat, hiszen minden a végén dől el.

Szeleczki Attila
fejlesztőmérnök