Világszínvonalú kutatás-fejlesztés és vetőmag-előállítás Mezőtúron

Hír
Világszínvonalú kutatás-fejlesztés és vetőmag-előállítás Mezőtúron

Mezőtúron a Syngenta megkerülhetetlen és stratégiailag kiemelt vetőmagközpontot hozott létre, és ezzel elindult Magyarországon egy kiemelkedő nemesítési program is.

Az üzem az egyik legnagyobb kapacitású kukorica és napraforgó vetőmag bázis Európában, amely az elmúlt években számos korszerűsítésen esett át.

A vetőmagüzem 3 fő ütemben épült, az első ütem 2001-ben került átadásra, ekkor gyakorlatilag egy fogadó-fosztó-szárító vonal, valamint a feldolgozó torony és az első „A” raktár készült el.

A második ütemben 2003-ban épült fel az irodaház, a korszerű minőségi labor épület, illetve a B raktár, amely hűtött raktárként funkcionál.

A harmadik lépcső 2012-ben került átadásra, ekkor épült meg a második fogadó-fosztó-szárító vonal valamint a C raktár.

Az üzemben a legmodernebb technológiákkal dolgozunk, hogy a lehető legjobb minőségű vetőmag kerüljön a zsákokba.

A fejlesztés következő állomása a 2020-ban átadott nemesítő állomás volt, míg Európa legkorszerűbb központi vetőmag laboratóriuma 2022-ben kezdte meg működését.

A Syngenta Kft. ezekkel a fejlesztésekkel a regionális, feladatai mellett a magyar gazdák igényeire szabottan, a magyar területi adottságokat figyelembe véve végez kutatásokat annak érdekében, hogy minél jobb minőségű, magas biológiai értékű vetőmag kerülhessen a termelő partnerek kezébe.

Ezt bizonyítja az elmúlt évek meggyőző eredménye is, hiszen itt Mezőtúron történt a sikeresen bevezetett SY Solandri kukorica hibridünk megalkotása is. A nemesítő állomás nem csak hozzájárult a hibrid teszteléséhez, hanem a szülői vonalak fejlesztése is itt zajlott.

Mindez azt jelenti, hogy a Syngenta kiemelt figyelmet szentel Magyarországra, és a történet korántsem nem ér véget. A következő években várható olyan csúcs teljesítményű kukorica hibridek bevezetése, amelyek helyben a nemesítő kollégáink szaktudásának köszönhetően a magyar gazdák igényeihez mérten fognak megjelenni.