A világelső búza genetika az idei évtől itthon is elérhető

Hír

Világszerte 270 millió hektáron termelnek kalászos gabonát, amely 800 millió tonna termést jelent évente. A Syngenta világelső a kalászosok vetőmag piacán, minden kontinensen, a világ 124 országban jelen van. A jelentős, 25 kutató – fejlesztő központ, és a közel 300 elismert genotipus biztosítja, hogy a világ minden pontján a termesztési feltételeknek és a piaci igényeknek legjobban megfelelő genetika legyen elérhető a Syngenta kalászos portfoliójából.

A jó minőségű búza termesztésének alapfeltétele a megfelelő genetikai adottságokkal rendelkező fajta. Az őszi búza fajon belül az egyes minőségi paraméterek igen széles skálája figyelhető meg. A Syngenta búzanemesítési program sokrétű és több földrészen átívelő, több ezer törzset magába foglaló program, melyen keresztül ki lehet elégíteni a legkülönlegesebb minőségi és mennyiségi igényeket is. A portfólió tudását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2015-ben Syngenta fajtával, és azon Syngenta növényvédelmi technológiával döntötték meg az őszi búza termés világrekordját (16,5 tonna/ha).

SY Moisson: Új, rekord termés elérésére képes intenzív kenyérbúza fajta.

A fajta termőképessége kiemelkedő, 36 %-kal haladta meg a kontrollfajták teljesítményét a NÉBIH elsőéves fajtajelöltjei között az előző években. Az ország különböző részein, 6 termőhelyen beállított Syngenta fajta-összehasonlító kísérletekben 2011-óta – a CCB Ingenio-hoz hasonlóan - a legnagyobb termést adta. A tavalyi kisparcellás vizsgálatokban 10 t/ha feletti, az országot reprezentáló 46 nagyparcellás demonstrációs lokációkban 8,15 t//ha szemtermést adott. Jelenleg egyike a legbőtermőbb búzafajtánknak. Szálkás, közép-korai fajta, így megfelelően hosszú szemtelítődésre képes a nagy melegek beállta előtt. Kiemelkedő toleranciával rendelkezik fuzárium és szeptória ellen.

Kalászai jól termékenyülnek, és átlagosnál kissé nagyobb, 40–42 g ezermagtömegű szemeket fejlesztenek. Jól bokrosodik, optimális, 80-90 cm magas állománya megdőlésre nem hajlamos. Ajánlott csíraszáma: 400-450 csíra/m2. Optimális vetésideje: október 10-25.

Minősége alapján malmi búza. Nedvessikér-tartalma jellemzően 30%, sikérterülése optimális, 4–6 mm. Farinográfos minősége az elmúlt három év mindegyikében B2-B1. Kiváló Hl tömeg és esésszám-stabilitás jellemzi.

A SY Moisson azoknak az intenzív körülmények között gazdákodó búzatermesztőknek ajánlott fajta, akik átlagosnál nagyobb vagy igen nagy termésre törekednek, és megbízható (B2-B1) minőségű árut akarnak előállítani.

Illico: A környezeti stresszel szemben kiemelkedően ellenálló, jó minőségű, kedvező malomipari tulajdonságokkal rendelkező tar kalászú búzafajta.

Egyenletes méretű szemei kiteltek. Nedvessikér tartalma üzemi feltételek között átlagosnál kicsit nagyobb, 30–32%, sikérminősége jó. Farinográfos minősége a gyakorlatban legtöbbször stabil B1. Alveográfos lisztminősége jó. Vetése október 10-25. közt ideális, ajánlott csíraszáma: 400-450 csíra/m2.

Szárazságtűrése és hőtűrése alapján a fajtaszortimenünk speciális adottságokkal rendelkező fajtája. E tulajdonságainak köszönhető, hogy szemtelítődését extrém környezeti feltételek között is sokáig tudja folytatni, és egyenletes, nagy szemeket fejleszt, miközben szempergésre sem hajlamos. Érésideje a középkorai fajtákéval esik egybe. Jó bokrosodó képességű és télállóságú búzafajta. Magassága átlagos (kb. 95 cm), állóképessége kitűnő. Kisparcellás fejlesztési kísérletekben 9,36t/ha, közel ötven száz demonstrácós lokáció átlagában 7,63 t/ha szemtermést produkált 2015-ben. Jó betegségellenállóság, különösen rozsda és fuzárium tolerancia jellemzi. Termesztése redukált talajművelésre fuzárium toleranciája révén jól beilleszthető. Ugyanakkor közepes lisztharmat-ellenállósága miatt minőségorientált termesztése esetén a korai fungicides lombvédelem kiemelt fontosságú.

Bologna: Stabil termőképességű és nagyon jó minőség-stabilitású (javító) búzafajta.

Korai kalászolású, szálkás búza, jó szárazságtűrő képességének is köszönhetően egyenletes, telt, acélos, kemény szemek kifejlődése figyelhető meg. Növényállománya 70 cm magas, állóképessége és télállósága kiváló. Ajánlott csíraszáma: 400-450 csíra/m2. Kiváló lisztharmat tolerancia jellemzi, kalászfuzárium-ellenállósága átlagos, emiatt kerülni kell a kukorica előveteményt és a forgatás nélküli talajművelést, és a kalászvédelmre kiemelt gondot kell fordítani a termesztése során. Kisparcellás vizsgálatokban a múlt években 9,69 t/ha termést is elért, míg az egész Magyarországot lefedő nagyparcellás kísérletekben 7,21 t/ha termést adott 2015-ben, ezzel jelentősen kiemelkedve a jelenlegi javító fajták közül.

Minőségvizsgálatok alapján minőségi paraméterei egyaránt megfelelnek a javító minőségű búza kategória-követelményeinek. Nedvessikér-tartalma legtöbbször meghaladja a 34%-ot, sikérminősége kiváló. Farinográfos értékcsoportja A2–A1. Alveográfos minősítése esetén is kiváló eredmények jellemzik a Bologna-t. A fajta kimagaslóan jó esésszám-stabilitással rendelkezik.

Termőhelytől és agrotechnikai színvonaltól függően javítóbúza vagy jó minőségű kenyérbúza előállítása céljából széleskörű termesztésre ajánlott fajta, kiemelkedő terméspotenciállal.

CCB Ingenio: Kompromisszum nélkül. A magas hozam, és minőség kombinációja. Korai éréscsoportba tartozó kiváló malmi minőségű szálkás őszi búzafajta.

Magas ezermagtömeg és kiváló minőségű fehérjetartalom jellemzi. A CCB Ingenio rugalmas alkalmazkodóképessége révén hagyományos és csökkentett menetszámú művelési módoknál is nagy termés-biztonsággal termeszthető, amit többek között kiváló fuzáriummal szembeni toleranciája is lehetővé tesz. Jó télállóságú, minőségi belartalmú, rendkívüli termésstabilitással bíró búza.

Tetszetős, telt kalászaiban az átlagosnál nagyobb ezermagtömegű (50-65 g) szemeket fejleszt. Vetése október 15-25. között, 400-450 csíra/m2 vetőmagnormával ajánlott. Jó télállóság, kiváló tavaszi bokrosodás és közepes szármagasság (90 cm) jellemzi. Koraisága révén a jó minőségi paramétereit és termésmennyiségét kevésbé kockázataja a nyár elején gyakran jelentkező csapadékszegény időjárás. A előző évek technológiai vizsgálataiban szemtermése elérte a 9,65 tonnát hektáronként. Az ország egész területére javasoljuk termesztését, rendkívüli termésstabilitása miatt. Az elmúlt évek alapján B1- kategóriájú magas W értékű liszet adott.

CCB Ingenio: Azon búzateremesztők figyelmébe ajánljuk, akiknek a terméshozam és a minőségi paraméterek egyaránt fontosak. Intenzív termesztéstechnológia (differenciált N-kijuttatás, lomb- és kalászvédelem) növényvédelem mellett, a kompromisszum nélküli választás jelenthet!

Falado – Óriási termés stabil lábakon

Syngenta legújabb nemesítésű malmi minőségű fajtája.

Nagyon tetszetős kalászokat nevel, a jellenlegi fajtaszortiment közül a legnagyobb terméspotenciállal és rendkívüli stabilitással rendelkezik. Kísérleti eredmények alapján minden évjáratban a legnagyobb termést adó fajták közé tartozott, ami többek között koraiságának és a betegségekkel, megdőléssel
szembeni ellenállásának is köszönhető. Mindemellett megbízható, jó kenyérminőségű termésre lehet
számítani évről évre. 2015-évi kisparcellákon a Nébih vizsgálatokban 17,7%-kal múlta felül az átlagot, integrátori kísérletekben a 9,26 t/ha-os szemtermésével a múlt évi kísérlet rekordtermését adta.

Hová ajánljuk?
Azoknak a búzatermesztőknek ajánljuk, akik stabil fajtát keresnek mind a nagy termés, mind a kenyérminőség tekintetében és büszkék szeretnének lenni búzatáblájukra, az elért eredményükre.

Asbóth András
szántóföldi technológus
Harmat Ákos
termékmenedzser
Syngenta Kft.