You are here

Védelem a paprika kártevői ellen

Hír
2022.05.11.

Az étkezési paprika az utóbbi években talán a legnagyobb technológiai fejlődésen átesett kultúra. A mai legmodernebb technológiák mellett már jóval 10 kg/m2 feletti termésmennyiség is elérhető, akik nem képesek lépést tartani a fejlődéssel, nem lesznek piacképesek. Ez a fejlődés a növényvédelmet sem kerülte el! A zárt berendezésekben lehetőség nyílt a biológiai növényvédelemre. Természetes ellenségek mellett a kiegészítő kezelésekhez csak olyan készítmény használható, mely nem gyakorol negatív hatást a biológiai egyensúlyra.

Talajos termesztésnél a fonálférgek nagy károkat okoznak, ellenük kiváló megoldást nyújt a Tervigo. Csepegtetőrendszeren megelőző jelleggel kijuttatva pusztítja a behatolni kívánó fonálférgeket. A gyökérzónában hat, a növény talaj feletti részeibe nem megy fel, ezért a hasznos élő szervezetekkel nem is találkozik.

A paprika lisztharmatos betegségének megelőzésére a Syngenta kínálatában több készítmény is elérhető, ezek többsége kíméli a természetes ellenségeket. A penkonazol hatóanyagú Topas nem mérgező, de a Cidely Topnak sem ismert semmilyen káros hatása. Az Amistar és az Amistar Top készítmény is használható a legtöbb hasznos szervezet mellett (kizárólag az Encarsia fürkészdarazsakra tapasztalták enyhén mérgező hatását).

Legtöbb rovarölőnk biológia mellett csak foltkezelésre alkalmazható, ilyen az atkákra és tripszekre ható Vertimec Pro, és a bagolylepkékre is ható Voliam Targo is. Az idei évben ezért a paletta két szelektív készítménnyel bővül. Az Afinto hatóanyaga kizárólag a levéltetvek életfolyamataiba avatkozik be, táplálkozásukat gátolva fejti ki a hatását. A Minecto Alpha egy összetettebb készítmény, egy rovarölő és egy a növény ellenállóképességét javító hatóanyagot tartalmaz, ezzel nehezítve a vírusok terjedését az állományban. Kizárólag csepegtető rendszeren juttatható ki, ilyen formában nem is találkozik a legtöbb hasznos szervezettel.

Levéltetvek paprika hajtáscsúcson
Levéltetvek paprika hajtáscsúcson

Paprika lisztharmat tünet
Paprika lisztharmat tünet

Súlyosan fertőzött paprika palánta
Súlyosan fertőzött paprika palánta