Védekezzen árpa ramulária ellen!

Hír

Eljött az ideje az árpa ramulária elleni védekezésnek, amely az árpa egyik fontos kórokozója.

A 2016.évi tapasztalatok alapján súlyos problémákat tud okozni azon egyszerű oknál fogva, hogy nagyon kevés hatékony készítmény található a piacon.

A ramuláriás betegség tavaszi és őszi árpában is megjelenhet.

Tünetei: Barna levél erekkel határolt hosszúkás foltok, amelyet sárga szegély határol. (Ez különbözteti meg az élettani foltosságtól)

A gomba által okozott tünetek mértékét fokozhatja a gomba által termelt toxin intenzív termelése (rubellin D). A toxin fokozza az oxidatív enzimek termelését ami tovább fokozza a tünetek megjelenésének intenzitását.


Ramuláris foltosodás


Élettani foltosodás (PLS)

Terjedése, fertőzésmenete: A betegség elsődleges forrása a vetőmag. Látensen, a felületen nem látható módon terjed a mag belsejében. A másik terjedési formája spóra. A nedves levélfelületen a spóra megtapadásától a fertőzés bekövetkezéséig relatív kevés idő telik el. Ugyanakkor a nedves levélfelület időintervalluma meghatározza  a fertőzés mértékét és súlyosságát. Tehát minél tovább nedves a levél felülete, annál fokozottabb a betegség kialakulásának lehetősége (esőzés, reggeli harmat).

Az árpa fajták eltérően fogékonyak a kórokozóra. A hatékony kezelés a tünetek megjelenése előtt végezhető el. A tünetek jelentős mértékben a virágzást követő időszakban jelenhetnek meg. A korábbi kezelések csökkenthetik a tünetek megjelenésének mértékét, de hatékonyságuk jelentősen elmarad a virágzáskori kezeléshez képest.

Hatékony védekezés: A hatóanyagok közül az SDHI hatóanyagcsoport tagjai – izopirazam, Seguris Xtra - hatékonyak a kórokozó ellen. Egyes azol hatóanyagok is megfelelő hatékonyságot biztosítanak, de ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy nyugat-európában már megjelentek triazol, sőt SDHI elenálló törzsek is , amelyek hazánkba is bekerülhetnek, bekerülhettek vetőmaggal.

Ezért fontos kiemelni, hogy a fent felsoroltak mellett klórtalonilt is tartalmazó Cherokee az egyik leghatékonyabb készítmény. Fontos előnye még a többi hatóanyag csoporttal szemben, hogy az intenzív napsugárzás hatására kialakult oxidatív stresszt is jelentős mértékben csökkentheti, miközben az esetleges rezisztencia kialakulására sincs esély a hatóanyagggal szemben. Fontos, hogy a klórtalonilt a spóraszóródás előtt jutassuk ki.

A betegség zászlóslevélre a legveszélyesebb. Jelentős termésveszteséget okozhat azáltal, hogy csökkenti a zöldfelületét a termésképzésért leginkább felelős növényi részeken. Illetve, a vetőmagban látensen továbbterjeszthetjük az elkövetkezendő szezonokra.

Cherokee-val végezett virágzáskori kezelés (1,5-2 l/ha dózisban) hatására jelentősen csökkenthető a ramuláriás betegség veszélye. A Cherokee klórtalonilnak köszönhetően az egyik leghatásosabb megoldás a betegség és az élettani foltosodás ellen is. Amistar Xtra-val csomagban megvásárolva kedvezőbb áron juthatunk hozzá.