Valami új a szőlőkórokozók elleni védelemben

Hír

A Syngenta mindig próbál megfelelni az új kihívásoknak. Azt szokták mondani a hozzáértők, hogy ha valami új szót szeretnénk megtanulni, például akkor, legalább egymás után hét alkalommal kell elmondanunk, hogy rögzüljön. Mi most ebben a cikkben valami hasonló dologgal fogunk megpróbálkozni. Az új készítményünkről a Taegro-ról hét olyan tulajdonságot szeretnénk elmondani, amitől talán jobban fog a tisztelt olvasó a termékre emlékezni.

  1. A Taegro a Syngenta első biológiai növényvédő készítménye, amely egy Bacillus amyloliquefaciens baktériumból álló törzseket tartalmaz, ezek biztosítják a hatáskifejtést. Hosszú fejlesztői munka és válogatás után sikerült ezt a specifikus fajt megtalálni, amely kiemelkedik a biológiai növényvédelmi készítmények közül.
  2. A Taegro a permetléhez adva azonnal szaporodásnak indul és a koncentrációja exponenciálisan növekszik. A szaporodásnak köszönhetően sejtláncokat hoz létre, ami sok százezer sejt összekapcsolódását jelenti. Ezt permetezzük ki a lombfelületre. Tovább szaporodik a lombfelületen, és a folyamat során, több fronton is „szembeszáll” a kórokozókkal.
  3. A Taegro három féle módon fejti ki a hatását.
    1. A levélfelületen elszaporodva nem engedi meg a kórokozónak, hogy megtapadjon. Tulajdonképpen kiszorítja a felületről. A kórokozó nem képes behatolni a levélszövetbe.
    2. Olyan anyagokat (metabolitokat) választ ki, amik gátolják a kórokozók fejlődését.
    3. Javítja a kezelt növény ellenálló képességét, így a fogékonysága csökken a betegségekkel szemben.
  4. A Taegro, mint élő organizmus, érzékeny a környezeti körülményekre és az ideális hatáskifejtéshez figyelembe kell venni bizonyos tényezőket. Jól tapad a levélfelülethez, és például egy permetezés után két órával érkező eső sem mossa le a levélfelületről. Fontos, hogy a levélfelület kémhatásában széles spektrumhoz tud alkalmazkodni, így az enyhén savas, vagy lúgos környezet sincs hatással a szaporodására (pH 5-9). A hőmérséklet tekintetében 20 és 30 °C között érzi magát a legjobban. Az intenzív UV sugárzás viszont kifejezetten káros hatású rá. Ne permetezzük ki egy forró nyári nap közepén.
  5. A Taegro kizárólag megelőző jelleggel javasoljuk kijuttatni, a biológiai készítményektől elvárható hatékonyságot csak ebben az esetben tudja garantálni. Ez a hatékonyság, nem összehasonlítható egy mesterséges hatóanyaggal, de mindenképpen kiemelkedő a biológiai hatóanyagok közül.
  6. A Taegro keverhető a jelenleg ismert és forgalomban lévő hatóanyagokkal. A klasszikus készítmények hatékonyságát fokozza a Taegro mint kombinációs partner. Ha keverhetőséggel kapcsolatban kérdésük van, keressék a kollégáinkat bizalommal.
  7. A Taegro 2022-ben egyelőre szőlő kultúrában rendelkezik engedélyokirattal. Szürkepenész és lisztharmat ellen javasoljuk kijuttatni. Kiválóan kiegészíti a mesterséges hatóanyagok hatását, és fokozza a hatékonyságukat. Önállóan maximum egy biológiai készítmény hatékonyságát várhatjuk el tőle.

Ennyit szerettünk volna összefoglalásképpen mondani az új készítményünkről. Ha további információkra van szükségük, keressék a területen dolgozó kollégáinkat. Keressék fel a honlapunkat a www.syngenta.hu, és a Youtube-on és a Facebookon is megtalálhatóak vagyunk.