You are here

Új rovarölő szer a Syngenta palettáján

Hír
2021.03.17.
Új rovarölő szer a Syngenta palettáján

Idén egy új készítmény került fel a Syngenta növényvédő szer palettájára. A hatóanyag nem új, a Syngenta előd vállalata a Sandoz fedezte fel több mint 30 éve, de most újra visszakerült a Syngenta ajánlatába.

A Monospel* 240 g/l tau-fluvalinátot tartalmaz vizes olajemulzió formulációban. A hatóanyag erősen kötődik a viaszréteghez, jól ellenáll az időjárás viszontagságainak és lassabban bomlik. Ezen tulajdonsága a szívókártevők elleni jobb hatékonyságot és hosszabb tartamhatást biztosít. A Monospel* engedélyezett kalászosok, napraforgó, őszi káposztarepce és mustár, olajretek szántóföldi kultúrákban 0,2 l/ha dózisban. Almában és szőlőben is felhasználható. Repcében egyre nagyobb problémát jelent a repcefénybogár elleni védekezés. A kártevőnek immár Magyarországon is jelen van a piretroid rezisztens változata. A repcefénybogár elleni védekezés bele eshet a virágzás kezdetébe, ami aggályos a rovarölő szerek alkalmazásánál.

A Monospel*, mint I. típusú piretroid még teljesen vagy nagymértékben hatékony a repce fénybogarak ellen, amelyek a II. típusú piretroidokkal szemben már ellenállóak.

A Monospel* másik nagy előnye, hogy méhekre nem jelölésköteles, virágzó kultúrákban nappal is használható. Taglózó hatású tartamhatással rendelkező készítmény.

További kiváló tulajdonsága a Monospel*-nek, hogy repcében, sárgabimbós állapotban/virágzás kezdetén kijuttatható fénybogarak ellen és kalászosban sem gond, ha a vetésfehérítő elleni védekezés az akácvirágzással egyidőben szükséges. Egy szezonban 2 alkalommal használható.

*A Monospel 24 EW azonos a 02.5/2322/2/2007. MgSzHK számon engedélyezett Klartan 24 EW rovarölő permetezőszerrel.